Ce este inițiativa Digital People
Semnul pe care îl așteptai. Dovada că, împreună, oamenii au o forță incredibilă. Curajul care se dă mai departe.
De la aceste gânduri a luat naștere Digital People, un program lansat de Școala informală de IT împreună cu BCR Social Finance IFN SA, pentru a-ți oferi șansa unui viitor mai bun.
Acum poți să:
Înveți cele mai căutate skill-uri de pe piața muncii din România
Industria IT & Software își caută specialiștii în programare și testare. Se formează departamente de IT în toate sectoarele de activitate. Evoluția ultimelor luni, mai mult ca oricând, dă semnalul că digitalizarea este un imperativ al zilelor noastre. Perioada actuală a accelerat procesul de transformare digitală reală a companiilor și, în timp ce unele joburi dispar, nevoia de abilități tehnice crește rapid. Școala informală de IT îți oferă oportunitatea de a ține pasul cu cererea de pe piața muncii.
Plătești contravaloarea cursului abia după ce te-ai angajat
„Prea târziu” devine „prima oară”, atunci când șansele ți se arată în toate formele lor. Pentru asta suntem aici. O șansă la un nou început îți asigură inițiativa Digital People lansată de Școala informală de IT împreună cu BCR Social Finance IFN SA. Înveți IT și – abia după ce te-ai angajat – plătești contravaloarea cursului pe care l-ai urmat. Accesul adulților șomeri sau fără loc de muncă la educația continuă este direcția strategică a acestui program.
Ai parte de mentorat pe tot parcursul pregătirii tale
Să lucrezi direct cu practicieni din mari companii de IT, care te îndrumă la fiecare pas în pregătirea ta, este unul dintre avantajele care își vor pune amprenta asupra dezvoltării tale. Experiența profesioniștilor din industrie te va ajuta să te pregătești pentru nevoile reale, specifice, din piața muncii. Prin tehnicile de predare moderne și exercițiul practic, vei deprinde abilitățile digitale necesare pentru o carieră în IT. Sesiunile de Soft Skills și Interview Preparation sunt incluse în programa cursurilor de la Școala informală de IT.
Te bucuri de recomandări de angajare trimise companiilor de IT
Suntem alături de tine din primul moment. Până după absolvire. Nu ești singur: tu deprinzi abilitățile digitale căutate de angajatori, noi te recomandăm companiilor din industria IT&Software care au nevoie de oameni bine pregătiți. Te învățăm cum să îți pregătești CV-ul și cum să te prezinți la interviurile de angajare. Efortul comun e felul nostru de a-ți arăta cât de mult credem în tine. Să #FiiGataDeViitor este misiunea programului Digital People lansat de Școala informală de IT împreună cu BCR Social Finance IFN SA.
Iată ce poți învăța!
Software Testing
Durată: 4 luni – 80 de ore – 5 ore / săptămână
Data de start: 20 martie 2021 (o sesiune săptămânală, sâmbăta, ora 9:00)
*Această dată este estimativă și poate suferi mici modificări în funcție de numărul de înscrieri și durata procesului de selecție a candidaților.
Investiție: Investiția necesară pentru a urma acest program este de 1080 euro.
Abia după ce te-ai angajat plătești contravaloarea cursului.
Ce vei învăța?
- Îți vei însuși un set de bune practici care te vor ajuta să performezi cu succes în domeniul testării.
- Vei întelege cum trebuie să abordezi orice activitate de testare.
- Vei avea ocazia să înveți direct de la practicieni din domeniu.
- Noțiunile predate și aplicate practic la curs sunt ancorate în realitatea actuală a firmelor IT.
JAVA Development
Durată: 5 luni – 100 ore – 5 ore / săptămână
Data de start: 29 martie 2021 (două sesiuni săptămânale, de la ora 18:30)
*Această dată este estimativă și poate suferi mici modificări în funcție de numărul de înscrieri și durata procesului de selecție a candidaților.
Investiție: Investiția necesară pentru a urma acest program este de 1350 euro.
Abia după ce te-ai angajat plătești contravaloarea cursului.
Ce vei învăța?
- Vei avea cunoștințe despre baze de date, programare concurentă, creare de interfețe grafice atractive și intuitive și programarea client/server care vor fi atuuri puternice pentru începerea unei cariere ca programator.
- Vei cunoaște principiile programării orientate pe obiecte aplicabile la o multitudine de alte limbaje și platforme ceea îți va da posibilitatea ca de-a lungul carierei să te poți adapta ușor la alte tehnologii.
- Vei putea deveni programator entry-level într-un limbaj de programare „prime-time” cu una dintre cele mai mari arii de aplicabilitate.
- Vei fi un candidat cu șanse foarte bune pentru un job de top cu salariu chiar peste media salariilor în domeniul IT Software.
Web Development (JavaScript)
Durată: 4 luni – 80 de ore – 5 ore / săptămână
Dată de start: 6 martie 2021 (o sesiune săptămânală, sâmbăta, ora 9:00)
*Această dată este estimativă și poate suferi mici modificări în funcție de numărul de înscrieri și durata procesului de selecție a candidaților.
Investiție: Investiția necesară pentru a urma acest program este de 1080 euro.
Abia după ce te-ai angajat plătești contravaloarea cursului.
Ce vei învăța?
- Vei învăța Javascript, unul dintre cele mai populare limbaje web de astăzi.
- Vei ști să construiești partea de front-end a oricărei aplicații, folosind cele mai noi standarde.
- Vei dobândi cunoștințe fundamentale de programare, care te vor ajuta în viitor să evoluezi într-un ritm alert, în orice limbaj de programare și pe orice platformă.
- Vei putea deveni un programator entry-level cu șanse reale de angajare într-un domeniu unde cererea este mai mare decât oferta.
Python Development
Durată: 4 luni – 80 de ore – 5 ore / săptămână
Data de start: 6 martie 2021 (o sesiune săptămânală, sâmbăta, ora 9:00)
*Această dată este estimativă și poate suferi mici modificări în funcție de numărul de înscrieri și durata procesului de selecție a candidaților.
Investiție: Investiția necesară pentru a urma acest program este de 1080 euro.
Abia după ce te-ai angajat plătești contravaloarea cursului.
Ce vei învăța?
- Noțiunile pe care le vei dobândi îți oferă o bună înțelegere a unui limbaj de programare modern, dar și a unor concepte larg răspândite în industrie, precum programarea orientată pe obiect.
- Vei avea și o bază solidă pentru aprofundarea domeniilor mai avansate pe care tehnologia Python le susține: Programare Web, Automatizare, Web Scraping, Data Machine și Machine Learning.
- Înțelegerea atât a conceptelor de bază, cât și a modului în care limbajul de programare Python este folosit în industrie, va fi esențială pentru a obține un loc de muncă în IT.
- Materialele de studiu vor fi prezentate cu ajutorul unei aplicații interactive (jupyter notebooks), în care teoria și exemplele practice vor fi la îndemâna ta, astfel încât să poți învăța și experimenta practic toate noțiunile predate, folosind doar browserul.
Criterii de eligibilitate
> STATUT PROFESIONAL: acest program se adresează persoanelor care și-au pierdut locul de muncă (în România / în afara granițelor țării), sau se află în una din următoarele situații: șomaj tehnic, în căutarea unui loc de muncă după absolvirea unei instituții de învățământ, persoane cu venituri mici (sub 2.500 lei brut / lună), angajați sau titulari de PFA / ÎI ale căror venituri au scăzut semnificativ în perioada actuală sau persoane aflate în concediu pentru îngrijirea copilului care nu mai au posibilitatea de a se întoarce la vechiul loc de muncă.
> STUDII: persoane care au absolvit cel puțin învățământul liceal și au obținut diploma de Bacalaureat
> DOMICILIU: persoanele eligibile pentru acest program locuiesc pe teritoriul României, în unul dintre cele 7 orașe în care Școala informală de IT are sedii sau în proximitatea lui: Brașov, București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Sibiu sau Timișoara.
> ECHIPAMENT TEHNIC: participanții la acest program au nevoie de laptop personal, cu o configurație în acord cu cerințele prevăzute în Regulament.
> PROCES DE SELECȚIE: Pentru a ne asigura că profilul tău este potrivit pentru cursul pe care l-ai ales și, implicit, pentru o viitoare carieră în IT, vei susține procesul de admitere la Școala informală de IT, conform Regulamentului. Procesul de selecție constă în două etape online: examinare în scris și interviu online.
Regulamentul campaniei
Click aici pentru a citi întregul regulament
Regulament privind organizarea si desfasurarea campaniei sociale: “Digital People”
- Denumirea campaniei
Digital People, Digital Skills, #fiigatadeviitor
- Cadrul legal
Ordonanta Guvernului nr. 129 / 2000 privind formarea profesionala a adultilor, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 110 / 13 februarie 2014
Hotararea de Guvern nr. 522 / 2003 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesională a adulţilor, cu modificarile si completarile ulterioare
Ordinul comun al Ministrului Muncii si protectiei sociale si al Ministrului Educatiei Nationale nr. 501/5253 din 08.10.2003, cu modificarile si completarile ulterioare
- Inițiatorii campaniei, parteneri și roluri asumate
Initiator: Asociația pentru Educație Informala, persoana juridica de drept privat fara scop lucrativ, cu sediul statutar in Mun. Cluj-Napoca, Str. Henri Barbusse Nr. 59-61, Cladirea C6, Etaj IV, Jud. Cluj, inscrisa in Registrul Special al Asociatiilor si Fundatiilor sub nr. 161 / 2013, CIF: 32437691;
Parteneri: BCR Social Finance IFN SA, în calitate de finanțator și Educație Informala SA, în calitate de furnizor autorizat de servicii de formare profesionala, avand ca scop reorientarea profesională a adulților către industria IT & Software.
Pe durata de desfășurare a campaniei vor putea fi identificate și atrase în demers, ca și parteneri, alte entități persoane juridice, dornice să facă angajări de personal calificat în domeniul IT & Software.
- Justificarea inițierii campaniei. Context.
In conditiile dificile actuale, existente atat la nivel national, cat si la nivel mondial, intr-un orizont de timp nu foarte indelungat, in Romania se anticipeaza ca vor fi disponibilizate un număr de aproximativ 1 – 1,3 milioane de persoane, din industrii diverse, cum ar fi: transporturi, turism, HoReCa, auto, dar și din industriile conexe. Majoritatea acestor persoane (aproximativ 58,1 %) vor fi cu studii medii, iar restul (aproximativ 19,2%) vor fi cu studii superioare.
In conformitate cu opinia specialiștilor companiei de cercetare Pew Research Center, categoria de vârsta care va fi cea mai afectată va fi aceea a angajaților tineri (cu vârste cuprinse între 18 și 22 de ani) intrați de curând pe piața forței de muncă.
Totodata, se apreciaza ca, in perioada urmatoare, industria IT & Software va fi una dintre cele mai puțin afectate industrii, existând păreri potrivit carora industria de IT din România va intra pe un trend ascendent, cererea de specialisti in domeniul va fi tot mai mare, iar salariile din industrie nu numai ca se vor menține la nivelul actual, ci chiar, in majoritatea situatiilor, vor comporta augmentari.
- Scopul campaniei
Atenuarea efectelor nefaste aduse în piața muncii din România de criza generată odată cu proliferarea la scară globală a pandemiei cu noul coronavirus și manifestate prin creșterea numărului de șomeri, cresterea numarului persoanelor lipsite de un loc de muncă sau a celor ale caror venituri au suferit scaderi considerabile.
- Beneficiarii campaniei. Criterii de eligibilitate
Beneficiarii campaniei sunt persoanele fizice, avand cetatenia romana, care indeplinesc, urmatoarele cerinte:
a) sunt absolventi cel putin ai invatamantului liceal;
b) au absolvit o școală cu caracter tehnic (ex: liceu de informatică sau facultate de automatizări, calculatoare, informatică etc)
c) au absolvit o scoala care nu are caracter tehnic, insa doresc sa se reinventeze profesional si sa dobandeasca expertiza in domeniul tehnologiei informatiei;
d) sunt persoane în căutarea unui loc de muncă după absolvirea unei instituții de învățământ, și-au pierdut locul de muncă (în România sau străinătate) sau au fost trecuți în șomaj tehnic;
Nota: – pentru cei care si-au pierdut locul de munca din strainatate demonstratia se poate realiza in diverse moduri: scrisori de recomandare de la vechiul angajator; adeverinte etc.
– pentru cei aflati in cautarea unui loc de munca si șomerii din România demonstratia se realizeaza prin adeverinte eliberate de Agentiile Judeten pentru Ocuparea Fortei de Munca sau orice alte documente care atesta statutul lor;
– nu sunt excluse persoanele disponibilizate de firme din / au activat in domeniul IT.
d) sunt persoane cu venituri mici, pana la nivelul sumei de 2.500 lei (brut)/luna;
e) sunt angajati / titulari de persoane fizice autorizate / intreprinderi individuale ale caror venituri au suferit scaderi semnificative in perioada actuala si care pot proba acest fapt prin orice mijloace (adeverinte angajator, registre incasari si plati, etc.);
f) sunt persoane aflate in concediu pentru ingrijirea copilului si nu mai au posibilitatea de a se reintoarce la vechiul loc de munca si doresc sa activeze in domeniul IT;
g) domiciliază sau au resedinta într-unul dintre orașele în care EDUCAȚIE INFORMALĂ SA isi are sediul social sau are deschise sedii secundare (Cluj-Napoca, Bucuresti, Brasov, Craiova, Iasi, Sibiu, Timisoara) sau care domiciliaza sau au resedinta in alte localitati, insa declara ca au posibilitatea de a frecventa cursurile si sustine evaluarile pe parcurs si finale intr-unul din orasele individualizate anterior;
h) promoveaza etapa prealabila participarii la cursurile de formare profesionala, respectiv test de limba engleză si interviu cu Departamentul de Resurse Umane al furnizorului de formare profesionala (etapa prealabila se realizeaza in integralitate in sistem video-conferinta, online);
i) promoveaza un test de logica din partea Departamentului Resurse Umane si un test tehnic din materia cursului la care s-au inscris;
j) dețin laptop personal cu o configuratie minimala : CPU (procesor) minimum dual core 2.5 GHz, minimum 8 GB RAM; sistemul de operare recomandat – Windows.; intrucat anumite tematici furnizate la sesiunile de curs sunt parcurse si individual de catre participanti (ex: teme, proiecte, lucrari), pentru realizarea acestora participantii trebuie sa isi asigure o conexiune la Internet de tip broadband .
- Obiectivele campaniei
Principalele obiective ale campaniei sunt următoarele:
7.1. Identificarea unui număr de minimum 70 persoane adulte care să corespundă criteriilor de eligibilitate prevazute la Pct. 6 din Regulament;
7.2 Inscrierea persoanelor selectate in programe de reorientare profesională către industria IT & Software desfășurate de către Educație Informală SA
7.3 Realizarea formarii profesionale a persoanelor selectate in meserii precum Programator Ajutor sau domenii / ocupatii adiacente;
7.4 Sprijinirea persoanelor selectate si care urmeaza cursuri de formare profesionala in cadrul campaniei în găsirea unui loc de muncă în industria IT & Software, prin transmiterea de recomandări de angajare către diverse companii ce își desfășoară activitatea în această industrie sau în industrii diferite, dar care au departamente de IT aflate în căutare de personal calificat.
- Durata campaniei
Campania incepe in luna Septembrie 2020 si se desfasoara pentru o perioada totala de 18-20 luni calendaristice (in functie de tipul programului de formare profesionala, momentul angajarii persoanei beneficiare si indeplinirea integrala a obligatiilor asumate de catre aceasta).
- Tipul programelor de reorientare profesionala incluse în campanie
Cursurile organizate in cadrul campaniei sunt de tip SPECIALIZARE, in urmatoarele domenii: Java Development, Testare, Web Development (JavaScript), Python Development.
Tematicile cursurilor sunt detaliate pe pagina web a furnizorului de formare profesionala:
https://scoalainformala.ro/digital-people/ .
- Procesul de selectie
Procedura de selectie a persoanelor beneficiare in cadrul campaniei se desfasoara astfel:
1) Aplicarea de catre persoana interesata de campania de reorientare profesionala pe pagina de web a furnizorului de formare profesionala: https://scoalainformala.ro/digital-people/;
2) Confirmarea de catre furnizor a aplicatiei persoanei si transmiterea chestionarului privind datele personale necesare evaluarii eligibilitatii inscrierii in program;
3) Susținerea unui set de teste (HR, test tehnic, limba engleză) de către persoana aplicantă;
4) Inregistrarea si transmiterea unui video-interviu / interviu online;
5) Transmiterea de catre persoana aplicanta a documentelor ce atesta indeplinirea criteriilor de eligibilitate;
6) Verificarea documentelor si informatiilor privind indeplinirea criteriilor de eligibilitate;
7) Comunicarea admiterii / respingerii cererii de inscriere la cursul / programul de formare profesionala ce face obiectul campaniei;
8) Intocmirea contractului de prestari-servicii de invatamant alternativ si a contractului de formare profesionala.
Precizari:
– toate comunicarile sunt realizate prin intermediul mijloacelor electronice (se recomanda accesarea casutelor de e-mail si in SPAM)
– toate testele sunt de tip grila, in limba engleza
– toate detaliile necesare pentru fiecare etapa din procesul de selectie sunt furnizate pe adresa de email cu care candidatul se inscrie in program
– datele din chestionarul cu date personale, testele online si video-interviul sau interviul online constituie etape eliminatorii de sine statatoare.
Nota privind protectia datelor cu caracter personal:
Prin accesarea link-ului https://scoalainformala.ro/digital-people/ si completarea formularului de inscriere, candidatul isi manifesta consimtamantul expres cu privire la modul de desfasurare a campaniei si prevederile prezentului Regulament precum si cu privire la colectarea si prelucrarea de catre Organizator a datelor sale biometrice (daca este cazul), respectiv a datelor referitoare la caracteristicile fizice sau comportamentale, in calitate de persoana vizata, care permit sau confirma identificarea unica, cum ar fi imaginile faciale sau datele dactiloscopice. Datele personale furnizate sunt prelucrate strict în conformitate cu cadrul legal existent si cu respectarea drepturilor persoanei vizate, drepturi prevazute in Regulamentul UE 2016/679 al Parlamentului European si al Consiliului din 27.04.2016 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date.
- Metodele educaționale utilizate
Metodele educaționale utilizate sunt cele uzuale pentru modelul educațional instituit la nivelul furnizorului de formare profesionala – Educație Informală SA, gestionara a initiativei Scoala informala de IT ; aceste metode sunt descrise pe website-ul www.scoalainformala.ro și detaliate atat în Contractul de prestari servicii de învățământ alternativ ce se incheie de către participanții la campanie cu Initiatorul campaniei si Furnizorul de formare profesionala, dar si in Regulamentul privind dobandirea calitatii de participant la cursurile Scolii informale de IT, al carui continut este pus la dispozitia participantilor spre informare si asumare.
- Evaluarea cunostintelor si finalizarea programelor de formare profesionala
Pe parcursul derularii cursurilor de formare profesionala in cadrul campaniei vor fi utilizate urmatoarele modalitati de evaluare:
1) Evaluare pe parcurs:
- Frecventa: la finalul sesiunilor de curs pentru fiecare element de competenta in parte necesar a fi dobandit pentru parcurgerea programului de formare profesionala in cauza;
o Metode (dupa caz): observatie sistematica; teste de autoevaluare; realizarea unei prezentari in grup pe o tema data; exercitii practice, realizarea de sarcini individuale si de grup; teme;
- Scala de apreciere: Note – cuprinse intre 1 si 10.
2) Evaluare finala
- Metode:
o Proba practica: proiect final
- Scala de apreciere: Note de la 1 la 10.
Nota finala de la proba practica constituie nota finala de promovare a cursului. Examenul de absolvire se realizeaza cu o Comisie de examinare desemnata de Comisia de autorizare a furnizorilor de formare profesionala. In caz de promovare a examenului de absolvire participantului i se elibereaza Certificat de absolvire cu recunoastere nationala eliberat de Ministerul Muncii si Protectiei Sociale si Ministerul Educatiei si Cercetarii.
- Costurile implicate de participarea în campanie și modalități de plată
Costurile implicate de participarea în campanie și modalitățile de plată sunt prezentate in mod public pe pagina web a furnizorului de formare profesionala, la sectiunea programe: https://scoalainformala.ro/programe/, pentru fiecare curs in parte, precum si pe platforma dedicata campaniei: https://scoalainformala.ro/digital-people/.
Modalitățile de plată avute în vedere în cadrul campaniei sociale descrise în prezentul regulament prevăd un tratament special si diferentiat al participanților, acestora fiindu-le oferită posibilitatea de a achita contravaloarea cursurilor de reorientare profesională pe care le parcurg în cadrul campaniei abia după angajare, in termenii si conditiile prevazute expres in cuprinsul contractelor de prestari servicii de invatamant alternativ ce sunt incheiate cu persoanele admise in cadrul programului.
- Prevederi finale
Prezentul Regulament este intocmit in conformitate cu prevederile legale in materia formarii profesionale a adultilor si a OUG nr.34/2014 privind drepturile consumatorilor in cadrul contractelor incheiate cu profesionisti.
Orice clarificari sau lamuriri suplimentare cu privire la campanie si Regulament pot fi solicitate la datele de contact ale furnizorului de formare profesionala: https://scoalainformala.ro/contact/;
Pentru exercitarea oricarui drept prevazut de legislatia interna si / sau europeana cu referire la protectia datelor cu caracter personal in cadrul campaniei, participantul se poate adresa Responsabilului cu protectia datelor personale din cadrul furnizorului de formare profesionala, cu o cerere scrisa, datata si semnata, la adresa de e-mail: dpo@scoalainformala.ro .
Java Basics – Curriculum
Școala Informală de IT
Content
1. Software development – short intro; Programming basics
2. Intro to Java
3. Intro to GIT
4. OOP concepts
5. Java OOPs Concepts – I
6. Using Eclipse for development
7. Unit Testing
8. Java OOPs Concepts – II
9. Object containers
10. Exceptions
11. Generics
12. IO
13. Enumerations; Annotations
14. Concurrency
15. Databases & JDBC
16. Java WEB
17. Team Project
18. Interview Preparation
Detailed Content
1. Software development – short intro; Programming basics
- Software development importance
- Software development process
- Basic principles and terminology
- Data structures
- Operators
- Expressions, Statements, and Blocks
- Control Flow Statements
- Functions – how to solve a real life problem by implementing an application
2. Intro to Java
- History
- Key concepts
- Java ecosystem
- Java usage – types of applications
- Application structure and elements
- Syntax
- Tools chain: jdk, jre, java, javac, jar, etc
- Build and run a simple program
- Naming conventions
- Java doc
- Java api documentation
3. Intro to GIT
- What is GIT?
- How to use it
- Homework structure on git
- Homework process
4. OOP concepts
- Data abstraction & communication through messages
- Encapsulation
- Inheritance
- Polymorphism
- OOP advantages
- UML basics
5. Java OOPs Concepts – I
- Everything is an object
- Creating objects
- Using objects
- Fields, methods, arguments, return values
- Initialization and cleanup
- This keyword
- Default constructor
- Constructor initialization
- Member initialization
- Cleanup: finalization and GC
- Primitive types
- (Un)Boxing
6. Using Eclipse for development
- Intro to Eclipse
- Write, compile and execute a program in Eclipse
- Coding style
- Debug
7. Unit Testing
- Unit testing concepts
- Implementing unit tests with JUnit
- TDD intro
- Best practices
8. Java OOPs Concepts – II
- Access control
- Reusing classes
- Inheritance
- Composition
- Super and final keywords
- Interfaces
- Abstract classes
- Runtime polymorphism
- Upcasting and down-casting
- Static and dynamic binding
- Inner, nested and anonymous classes
9. Object containers
- Basic concepts
- Arrays
- List, Set, Map, Iterator, Stack, Queue
- Equals and hashcode
- Collections framework
- Best practices
10. Exceptions
- The need and the usage
- Syntax
- Checked vs unchecked exceptions
- Best practices
11. Generics
- Comparison with C++
- Simple generics
- Generic interfaces
- Generic methods
- Type erasure
- Wildcards
- Best practices
12. IO
- InputStream & OutputStream
- Readers & Writers
- IO decorators
- Standard IO
- NIO
- Charsets & encoding
- Best practices
13. Enumerations; Annotations
- Enumerations:
- Enum keyword
- Using enums in switches
- Adding methods
- EnumSet and EnumMap
- Annotations:
- Basic syntax
- Writing annotation processors
14. Concurrency
- Basic threading
- Thread
- Runnable
- Executor
- Priority
- Daemon threads
- Share resources
- Cooperation between tasks
- New concurrency components:
- Latches
- Future tasks
- Barriers
- Blocking queues
- Semaphore
- Best practices
15. Databases and JDBC
- Intro to Databases
- Intro to SQL
- JDBC Concepts
- Connection
- Statement
- PreparedStatement
- ResultSet
- Datasource and connection pooling
- Transactions
- Best practices
16. Java WEB
- basic concepts: HTTP, HTTPS, HTML, CSS, JS
- servlets
- JSP
17. Team Project
- Intro to Spring
- Spring MVC
- Spring Boot
- Intro to Maven
18. Interview Preparation
- How to present oneself during an IT interview
- CV formatting tips
Software Testing – Curriculum
Școala Informală de IT
Content
1. Testing Fundamentals
2. Testing Types
3. Testing Levels
4. Requirements Analysis
5. Test Preparation
6. Test Case Management
7. Bug management
8. Test Execution
9. Test Reporting
10. General concepts
11. Soft Skills
Objectives
The objectives of the course are to understand, learn and use testing general concepts and good practices in order to be able to join a team in an IT company. The curriculum contains all necessary ingredients, technical and non-technical, for a non-IT person to shift to the new industry.
Detailed Content
1. Testing Fundamentals
- What is testing and its importance
- Testing vs. Quality Assurance
- Basic principles and terminology
2. Testing Types
- Manual vs. Automated Testing
- Functional vs. Non-Functional Testing
- White Box vs. Black Box Testing
- Dynamic vs. Static Testing
- Other used testing types and techniques
3. Testing Levels
- Component Testing
- Integration Testing
- System Testing
- Acceptance Testing
4. Requirements Analysis
- Functional and Non-Functional Requirements
- Requirements clarifications
5. Test Preparation
- Test Environment
- Test Data Management
- Test Design Techniques: Equivalence Class Partitioning, Boundary Value Analysis
6. Test Case Management
- Test Case Fundamentals
- Tools: TestLink
- Test Case Design
7. Bug management
- Bug Fundamentals
- Bug Reporting
- Tools: Mantis
- Bug Lifecycle
8. Test Execution
- Run test cases
- Regression Testing
- Exploratory Testing
- Bug Validation
- Test Tracking
- Test Prioritization
9.Test Reporting
- Reports types
10. General concepts
- MS Office: Word, Excel
- Basic OOP concepts & programming languages: JavaScript, HTML, CSS
- Basic database concepts: SQL language • Windows Desktop Apps, testing tools
- Programming fundamentals (OS, programming languages, technologies, devices)
- Client-Server Technology, testing tools
- Web Browsers, testing tools
- Mobile platforms, testing tools
- Software product lifecycle
- Agile/Scrum/ Waterfall, V-Model methodology
11. Soft Skills
- Soft skills needed in testing
- Preparing the students for real-life work environment
- How to present oneself during an IT interview
- CV formatting tips
Web Development (JavaScript) – Curriculum
Școala Informală de IT
Content
1. Web Introduction
2. HTML
3. CSS
4. JavaScript
5. Javascript Advanced
6. Introduction to ReactJS
7. Interview Preparation
Learning Objectives
The purpose of this course is to get familiar with front-end technologies like HTML, CSS and Javascript and to get ready to develop simple front-end applications. Next technologies (but not limited to) will be used: HTML, HTML5, CSS, CSS3, Javascript, jQuery, ReactJS.
Detailed Content
1. Web Introduction:
- Internet
- Client-Server architectures
- TCP/IP Protocol (IP address, URL)
- DNS Protocol
- HTTP Protocol (request-response model, headers, methods, status codes)
- HTTP Caching
- HTTP Cookies
- HTTPS Protocol (SSL)
- Cookies
- Browsers (DOM, page building, rendering and layout)
- Developer Tools (Dev Tools, Fiddler, Firebug)
2. HTML
- HTML Standards
- HTML Basics
- HTML Elements
- HTML Attributes
- HTML Tables
- HTML iFrames
- HTML Form Elements
- HTML5 Elements and Semantics
- Canvas, SVG
- Media
- APIs (geolocation, local storage, app cache)
3. CSS
- CSS Syntax (rules and selectors)
- CSS Base Rules
- CSS Positioning and Layout (box model)
- CSS Pseudo-class and Pseudo-elements
- CSS3 Basics
- CSS3 Flexbox
- CSS3 Gradients and Backgrounds
- CSS3 Transforms, Transitions and Animations
- Responsive Web Design (media queries)
4. JavaScript
- JavaScript Introduction
- Javascript Syntax
- Expressions and Operators (arithmetic, logic, bitwise)
- Variables and Types (numbers, booleans, strings, arrays, objects)
- Flow Control (decisions, iterations, break, continue)
- Functions
- Scope
- Exceptions
- Events
- DOM (methods, document, elements, html, css, events, nodes, navigation)
- JSON (syntax, types, objects, arrays, parse, stringify, JSONP)
- Client Storage (local and session storage)
- jQuery Basics
- Coding Standards (clean code, naming conventions)
5. Javascript Advanced
- Functions – Advanced Topics (function scope, closure, hoisting)
- Objects – Advanced Topics (properties, methods, prototypes)
- ECMAScript 6 (scoping, let, arrow functions, classes)
- Javascript BOM (window, screen, location, history, navigation, timing,
cookies) - AJAX (XMLHttpRequest, request, response)
6. Introduction to ReactJS
- Introduction (architecture, virtual DOM)
- Environment Setup
- JSX
- Components (props, state, lifecycle)
- Forms (refs, routing)
- Events (DOM events, component events)
7. Interview Preparation
- How to present oneself during an IT interview
- CV formatting tips
Python Development – Curriculum
Școala Informală de IT
Content
1. Module 0: Introduction and Course Agenda
2. Module 1: The Python Data Model
3. Module 2: Data Structures
4. Module 3: Functions
5. Module 4: OOP
6. Module 5: Testing
7. Module 6: Clean code
8. Module 7: Control Flow
9. Module 8: Modules and Standard libraries
10. Module 9: Concurrency
11. Module 10: Metaprogramming
12. Interview Preparation
Detailed Content
1. Module 0: Introduction and Course Agenda
a. Environment (Linux), editors, pip, IPython
b. Python basics, philosophy, basic syntax and some data types
c. Documentation
2. Module 1: The Python Data Model
a. Data Model and basic types and operations
b. Syntax
3. Module 2: Data Structures
a. Lists and list comprehensions
b. Tuples
c. Dictionaries and Sets
d. Text & Bytes
4. Module 3: Functions
a. Functions
b. First-Class Functions
c. Lambdas
d. Closure & decorators
e. Debugging (pudb)
5. Module 4: OOP
a. Object References, Mutability, and Recycling
b. Pythonic Objects
c. Interfaces and protocols
d. More on protocols
e. Inheritance
f. Operator Overloading
6. Module 5: Testing
a. Unittesting
7. Module 6: Clean code
a. How to organize the code and avoid code smells
8. Module 7: Control Flow
a. Iterables and Iterators
b. Generators
c. Context Managers
d. Working with files
e. Coroutines
9 Module 8: Modules and Standard libraries
a. Modules
b. Standard libraries: re, collections, itertools & datetime
10. Module 9: Concurrency
a. Futures
b. asyncio
11. Module 10: Metaprogramming
a. Dynamic Attributes and Properties
b. Attribute Descriptors
c. Class Metaprogramming
12. Interview Preparation
a. How to present oneself during an IT interview
b. CV formatting tips