Digital People.

Digital Skills. #FiiGataDeViitor

 

Înveți IT și plătești după

ce te angajezi

 

Ce este inițiativa Digital People

 

Semnul pe care îl așteptai. Dovada că, împreună, oamenii au o forță incredibilă. Curajul care se dă mai departe.

De la aceste gânduri a luat naștere Digital People, un program destinat exclusiv persoanelor care și-au pierdut locul de muncă sau se află în șomaj tehnic, și vor să învețe skill-uri digitale noi pentru a-și reinventa cariera.

Inițiativa Digital People, lansată de Școala informală de IT împreună cu BCR Social Finance IFN SA, este o șansă pentru un viitor mai bun.

Pentru că atunci când lucrurile devin grele, o alegere îți poate face viața mai ușoară. Și e numai a ta.

Acum poți să:

Înveți cele mai căutate skill-uri de pe piața muncii din România

Industria IT & Software își caută specialiștii în programare și testare. Se formează departamente de IT în toate sectoarele de activitate. Evoluția ultimelor luni, mai mult ca oricând, dă semnalul că digitalizarea este un imperativ al zilelor noastre. Perioada actuală a accelerat procesul de transformare digitală reală a companiilor și, în timp ce unele joburi dispar, nevoia de abilități tehnice crește rapid. Școala informală de IT îți oferă oportunitatea de a ține pasul cu cererea de pe piața muncii.

Plătești contravaloarea cursului abia după ce te-ai angajat

„Prea târziu” devine „prima oară”, atunci când șansele ți se arată în toate formele lor. Pentru asta suntem aici. O șansă la un nou început îți asigură inițiativa Digital People lansată de Școala informală de IT împreună cu BCR Social Finance IFN SA. Înveți IT și – abia după ce te-ai angajat – plătești contravaloarea cursului pe care l-ai urmat. Accesul adulților șomeri sau fără loc de muncă la educația continuă este direcția strategică a acestui program.

Ai parte de mentorat pe tot parcursul pregătirii tale

Să lucrezi direct cu practicieni din mari companii de IT, care te îndrumă la fiecare pas în pregătirea ta, este unul dintre avantajele care își vor pune amprenta asupra dezvoltării tale. Experiența profesioniștilor din industrie te va ajuta să te pregătești pentru nevoile reale, specifice, din piața muncii. Prin tehnicile de predare moderne și exercițiul practic, vei deprinde abilitățile digitale necesare pentru o carieră în IT. Sesiunile de Soft Skills și Interview Preparation sunt incluse în programa cursurilor de la Școala informală de IT.

Te bucuri de recomandări de angajare trimise companiilor de IT

Suntem alături de tine din primul moment. Până după absolvire. Nu ești singur: tu deprinzi abilitățile digitale căutate de angajatori, noi te recomandăm companiilor din industria IT&Software care au nevoie de oameni bine pregătiți. Te învățăm cum să îți pregătești CV-ul și cum să te prezinți la interviurile de angajare. Efortul comun e felul nostru de a-ți arăta cât de mult credem în tine. Să #FiiGataDeViitor este misiunea programului Digital People lansat de Școala informală de IT împreună cu BCR Social Finance IFN SA.

Iată ce poți învăța!

Software Testing

Durată: 4 luni – 80 de ore – 5 ore / săptămână

Data de start: 31 octombrie 2020 (o sesiune săptămânală, sâmbăta,  de la ora 9:00)

*Această dată este estimativă și poate suferi mici modificări în funcție de numărul de înscrieri și durata procesului de selecție a candidaților.

 

Investiție: Investiția necesară pentru a urma acest program este de 1080 euro.

Abia după ce te-ai angajat plătești contravaloarea cursului.

 

Ce vei învăța?

 • Îți vei însuși un set de bune practici care te vor ajuta să performezi cu succes în domeniul testării.
 • Vei întelege cum trebuie să abordezi orice activitate de testare.
 • Vei avea ocazia să înveți direct de la practicieni din domeniu.
 • Noțiunile predate și aplicate practic la curs sunt ancorate în realitatea actuală a firmelor IT.

 

JAVA Development

Durată: 5 luni – 100 ore – 5 ore / săptămână

Data de start: 2-6 noiembrie 2020 (două sesiuni săptămânale, de la ora 18:30)

*Această dată este estimativă și poate suferi mici modificări în funcție de numărul de înscrieri și durata procesului de selecție a candidaților.

 

Investiție: Investiția necesară pentru a urma acest program este de 1350 euro.

Abia după ce te-ai angajat plătești contravaloarea cursului.

 

Ce vei învăța?

 • Vei avea cunoștințe despre baze de date, programare concurentă, creare de interfețe grafice atractive și intuitive și programarea client/server care vor fi atuuri puternice pentru începerea unei cariere ca programator.
 • Vei cunoaște principiile programării orientate pe obiecte aplicabile la o multitudine de alte limbaje și platforme ceea îți va da posibilitatea ca de-a lungul carierei să te poți adapta ușor la alte tehnologii.
 • Vei putea deveni programator entry-level într-un limbaj de programare „prime-time” cu una dintre cele mai mari arii de aplicabilitate.
 • Vei fi un candidat cu șanse foarte bune pentru un job de top cu salariu chiar peste media salariilor în domeniul IT Software.

 

Web Development (JavaScript)

Durată: 4 luni – 80 de ore – 5 ore / săptămână

Data de start: 3 noiembrie 2020 (două sesiuni săptămânale, de la ora 19:00)

*Această dată este estimativă și poate suferi mici modificări în funcție de numărul de înscrieri și durata procesului de selecție a candidaților.

 

Investiție: Investiția necesară pentru a urma acest program este de 1080 euro.

Abia după ce te-ai angajat plătești contravaloarea cursului.

 

Ce vei învăța?

 • Vei învăța Javascript, unul dintre cele mai populare limbaje web de astăzi.
 • Vei ști să construiești partea de front-end a oricărei aplicații, folosind cele mai noi standarde.
 • Vei dobândi cunoștințe fundamentale de programare, care te vor ajuta în viitor să evoluezi într-un ritm alert, în orice limbaj de programare și pe orice platformă.
 • Vei putea deveni un programator entry-level cu șanse reale de angajare într-un domeniu unde cererea este mai mare decât oferta.

 

Python Development

Durată: 4 luni – 80 de ore – 5 ore / săptămână

Data de start: 9-13 noiembrie 2020 (două sesiuni săptămânale, de la ora 18:30)

*Această dată este estimativă și poate suferi mici modificări în funcție de numărul de înscrieri și durata procesului de selecție a candidaților.

 

Investiție: Investiția necesară pentru a urma acest program este de 1080 euro.

Abia după ce te-ai angajat plătești contravaloarea cursului.

 

Ce vei învăța?

 • Noțiunile pe care le vei dobândi îți oferă o bună înțelegere a unui limbaj de programare modern, dar și a unor concepte larg răspândite în industrie, precum programarea orientată pe obiect.
 • Vei avea și o bază solidă pentru aprofundarea domeniilor mai avansate pe care tehnologia Python le susține: Programare Web, Automatizare, Web Scraping, Data Machine și Machine Learning.
 • Înțelegerea atât a conceptelor de bază, cât și a modului în care limbajul de programare Python este folosit în industrie, va fi esențială pentru a obține un loc de muncă în IT.
 • Materialele de studiu vor fi prezentate cu ajutorul unei aplicații interactive (jupyter notebooks), în care teoria și exemplele practice vor fi la îndemâna ta, astfel încât să poți învăța și experimenta practic toate noțiunile predate, folosind doar browserul.

 

Criterii de eligibilitate

> STATUT PROFESIONAL: acest program se adresează exclusiv persoanelor care și-au pierdut locul de muncă (în România / în afara granițelor țării) sau se află în șomaj tehnic.

> STUDII: absolvirea anterioară a unei școli cu caracter tehnic (ex: liceu cu profil real: informatică / mate-info / informatică intensiv / matematică intensiv sau facultate cu profil tehnic: de automatizări, calculatoare, informatică etc) și minim diploma de Bacalaureat reprezintă o condiție obligatorie.

> DOMICILIU: persoanele eligibile pentru acest program locuiesc pe teritoriul României, în unul dintre cele 7 orașe în care Școala informală de IT are sedii sau în proximitatea lui: Brașov, București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Sibiu sau Timișoara.

> ECHIPAMENT TEHNIC: participanții la acest program au nevoie de laptop personal, cu o configurație în acord cu cerințele prevăzute în Regulament.

> PROCES DE SELECȚIE: Pentru a ne asigura că profilul tău este potrivit pentru cursul pe care l-ai ales și, implicit, pentru o viitoare carieră în IT, vei susține procesul de admitere la Școala informală de IT, conform Regulamentului. Procesul de selecție constă în două etape online: examinare în scris și interviu.

Regulamentul campaniei

Click aici pentru a citi întregul regulament

Regulament privind organizarea si desfasurarea campaniei sociale: “Digital People”

1. Denumirea campaniei

Digital People, Digital Skills, #fiigatadeviitor

2. Cadrul legal

Ordonanta Guvernului nr. 129 / 2000 privind formarea profesionala a adultilor, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 110 / 13 februarie 2014

Hotararea de Guvern nr. 522 / 2003 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesională a adulţilor, cu modificarile si completarile ulterioare

Ordinul comun al Ministrului Muncii si protectiei sociale si al Ministrului Educatiei Nationale nr. 501/5253 din 08.10.2003, cu modificarile si completarile ulterioare

3. Inițiatorii campaniei, parteneri și roluri asumate

Initiator: Asociația pentru Educație Informala, persoana juridica de drept privat fara scop lucrativ, cu sediul statutar in Mun. Cluj-Napoca, Str. Henri Barbusse Nr. 59-61, Cladirea C6, Etaj IV, Jud. Cluj, inscrisa in Registrul Special al Asociatiilor si Fundatiilor sub nr. 161 / 2013, CIF: 32437691;

Parteneri: BCR Social Finance IFN SA, în calitate de finanțator și Educație Informala SA, în calitate de furnizor autorizat de servicii de formare profesionala, avand ca scop reorientarea profesională a adulților către industria IT & Software.

Pe durata de desfășurare a campaniei vor putea fi identificate și atrase în demers, ca și parteneri, alte entități persoane juridice, dornice să facă angajări de personal calificat în domeniul IT & Software.

4. Justificarea inițierii campaniei. Context.

In contextul actual la nivel national si mondial, determinat de pandemia generata de virusul COVID-19, intr-un orizont de timp de circa 6-8 luni, in Romania Post COVID se anticipeaza ca vor fi disponibilizate un număr de aproximativ 1 – 1,3 milioane de persoane, din industrii diverse, cum ar fi: transporturi, turism, HoReCa, auto, dar și din industriile conexe. Majoritatea acestor persoane (aproximativ 58,1 %) vor fi cu studii medii, iar restul (aproximativ 19,2%) vor fi cu studii superioare.

In conformitate cu opinia specialiștilor companiei de cercetare Pew Research Center, categoria de vârsta care va fi cea mai afectată va fi aceea a angajaților tineri (cu vârste cuprinse între 18 și 22 de ani) intrați de curând pe piața forței de muncă.

Totodata, se apreciaza ca, in perioada ulterioara pandemiei, industria IT & Software va fi una dintre cele mai puțin afectate industrii, existând păreri potrivit carora IT-ul în România va crește în perioada următoare. Cererea de specialisti in domeniul IT va fi mai mare, iar salariile din industrie se vor menține sau chiar vor crește.

5. Scopul campaniei

Atenuarea efectelor nefaste aduse în piața muncii din România de criza generată odată cu proliferarea la scară globală a epidemiei cu COVID 19 și manifestate prin creșterea numărului de șomeri sau a persoanelor lipsite de un loc de muncă.

6. Beneficiarii campaniei. Criterii de eligibilitate

Beneficiarii campaniei sunt persoanele fizice, avand cetatenia romana, care indeplinesc, in mod cumulativ, urmatoarele cerinte:

a) sunt absolventi cel putin ai invatamantului liceal

b) au absolvit cel puțin o școală cu caracter tehnic (ex: liceu de informatică sau facultate de automatizări, calculatoare, informatică etc)

c) sunt persoane în căutarea unui loc de muncă după absolvirea unei instituții de învățământ, și-au pierdut locul de muncă (în România sau străinătate) sau au fost trecuți în șomaj tehnic;  

Nota: – pentru cei care si-au pierdut locul de munca din strainatate demonstratia se poate realiza in diverse moduri: ștampile de intrare și ieșire în și din țară; scrisori de recomandare de la vechiul angajator; adeverinte etc.

–  pentru șomerii din România, trebuie să existe acte doveditoare care să ateste înregistrarea legală;

– nu sunt excluse persoanele disponibilizate de firme din domeniul IT.

d) domiciliază sau au resedinta într-unul dintre orașele în care EDUCAȚIE INFORMALĂ SA isi are sediul social sau are deschise sedii secundare (Cluj-Napoca, Bucuresti, Brasov, Craiova, Iasi, Sibiu, Timisoara) sau care domiciliaza sau au resedinta in alte localitati, insa declara ca au posibilitatea de a frecventa cursurile si sustine evaluarile pe parcurs si finale;

e) promoveaza etapa prealabila participarii la cursurile de formare profesionala, respectiv test de limba engleză si interviu cu Departamentul de Resurse Umane al furnizorului de formare profesionala (etapa prealabila se realizeaza in integralitate in sistem video-conferinta, online);

f) promoveaza un test tehnic din materia cursului la care s-au inscris;

g) dețin laptop personal cu o configuratie minimala : CPU (procesor) minimum dual core 2.5 GHz, minimum 8 GB RAM; sistemul de operare recomandat – Windows.; intrucat anumite tematici furnizate la sesiunile de curs sunt parcurse si individual de catre participanti (ex: teme, proiecte, lucrari), pentru realizarea acestora participantii trebuie sa isi asigure o conexiune la Internet de tip broadband .

h) prezinta cazierul judiciar sau declaratie pe proprie raspundere din care sa reiasa ca nu au inscrise fapte penale

In plus fata de conditiile mentionate la pct. a) – h) sunt considerate puncte suplimentare ce atrag acceptarea la cursul dorit, urmatoarele:

i) persoanele beneficiare ale campaniei sunt casatorite si sotul / sotia sunt persoane active din punct de vedere al legislatiei muncii sau antreprenori;

ii) persoanele beneficiare ale campaniei au disponibilitatea si pot furniza initatorului campaniei o terta persoana in calitate de coplatitor (ruda sau afin) care sa sustina din punct de vedere financiar obligatia beneficiarului campaniei de plata a contravalorii programului de formare profesionala la care s-a inscris.

7. Obiectivele campaniei

Principalele obiective ale campaniei sunt următoarele:

7.1. Identificarea unui număr de minimum 70 persoane adulte care să corespundă criteriilor de eligibilitate prevazute la Pct. 6 din Regulament;

7.2 Inscrierea persoanelor selectate in programe de reorientare profesională către industria IT & Software desfășurate de către Educație Informală SA

7.3 Realizarea formarii profesionale a persoanelor selectate in meserii precum Programator Ajutor sau domenii / ocupatii adiacente;

7.4 Sprijinirea persoanelor selectate si care urmeaza cursuri de formare profesionala in cadrul campaniei în găsirea unui loc de muncă în industria IT & Software, prin transmiterea de recomandări de angajare către diverse companii ce își desfășoară activitatea în această industrie sau în industrii diferite, dar care au departamente de IT aflate în căutare de personal calificat.

8. Durata campaniei

Campania incepe in luna Septembrie 2020 si se desfasoara pentru o perioada totala de 18-20 luni calendaristice (in functie de tipul programului de formare profesionala, momentul angajarii persoanei beneficiare si indeplinirea integrala a obligatiilor asumate de catre aceasta).

9. Tipul programelor de reorientare profesionala incluse în campanie

Cursurile organizate in cadrul campaniei sunt de tip SPECIALIZARE, in urmatoarele domenii: Java Development, Testare, Web Development (JavaScript), Python Development.

Tematicile cursurilor sunt detaliate pe pagina web a furnizorului de formare profesionala: https://scoalainformala.ro/digital-people/ .

10. Procesul de selectie

Procedura de selectie a persoanelor beneficiare in cadrul campaniei se desfasoara astfel:

1) Aplicarea de catre persoana interesata de campania de reorientare profesionala pe pagina de web a furnizorului de formare profesionala: https://scoalainformala.ro/digital-people/;

2) Confirmarea de catre furnizor a aplicatiei persoanei si transmiterea chestionarului privind datele personale necesare evaluarii eligibilitatii inscrierii in program;

3) Susținerea unui set de teste (HR, test tehnic, limba engleză) de către persoana aplicantă;

4) Inregistrare si transmitere video-interviu / interviu online;

5) Transmiterea de catre persoana aplicanta a documentelor ce atesta indeplinirea criteriilor de eligibilitate;

6) Verificarea documentelor si informatiilor privind indeplinirea criteriilor de eligibilitate si acordarea punctelor suplimentare;

7) Comunicarea admiterii / respingerii cererii de inscriere la cursul de formare profesionala ce face obiectul campaniei;

8) Intocmirea contractului de prestari-servicii si a contractului de formare profesionala.

Precizari:

– toate comunicarile sunt realizate prin intermediul mijloacelor electronice (se recomanda accesarea casutelor de e-mail si in SPAM)

– toate testele sunt de tip grila, in limba engleza

– toate detaliile necesare pentru fiecare etapa din procesul de selectie sunt furnizate pe adresa de email cu care candidatul se inscrie in program

– datele din chestionarul cu date personale, testele online si video-interviul sau interviul online constituie etape eliminatorii de sine statatoare.

Nota privind protectia datelor cu caracter personal:

Prin accesarea link-ului https://scoalainformala.ro/digital-people/ si completarea  formularului de inscriere, candidatul isi manifesta consimtamantul expres cu privire la modul de desfasurare a campaniei si prevederile prezentului Regulament precum si cu privire la colectarea si prelucrarea de catre Organizator a datelor sale biometrice (daca este cazul), respectiv a datelor referitoare la caracteristicile fizice sau comportamentale, in calitate de persoana vizata, care permit sau confirma identificarea unica, cum ar fi imaginile faciale sau datele dactiloscopice. Datele personale furnizate sunt prelucrate strict în conformitate cu cadrul legal existent.

11. Metodele educaționale utilizate

Metodele educaționale utilizate sunt cele uzuale pentru modelul educațional instituit la nivelul furnizorului de formare profesionala – Educație Informală SA, gestionara a initiativei Scoala informala de IT ; aceste metode sunt descrise pe website-ul www.scoalainformala.ro și detaliate atat în Contractul de prestari servicii de învățământ alternativ ce se incheie de către participanții la campanie cu Initiatorul campaniei si Furnizorul de formare profesionala, dar si in Regulamentul privind dobandirea calitatii de participant la cursurile Scolii informale de IT, al carui continut este pus la dispozitia participantilor spre informare si asumare.

12. Evaluarea cunostintelor si finalizarea programelor de formare profesionala

Pe parcursul derularii cursurilor de formare profesionala in cadrul campaniei vor fi utilizate urmatoarele modalitati de evaluare:

1) Evaluare pe parcurs:

● Frecventa: la finalul sesiunilor de curs pentru fiecare element de competenta in parte necesar a fi dobandit

o Metode (dupa caz): observatie sistematica; teste de autoevaluare; realizarea unei prezentari in grup pe o tema data; exercitii practice, realizarea de sarcini individuale si de grup; teme;

● Scala de apreciere: Note – cuprinse intre 1 si 10

2) Evaluare finala

● Metode:

o Proba practica: proiect final

● Scala de apreciere: Note de la 1 la 10

Nota finala de la proba practica constituie nota finala de promovare a cursului. Examenul de absolvire se realizeaza cu o Comisie de examinare desemnata de Comisia de autorizare a furnizorilor de formare profesionala. In caz de promovare a examenului de absolvire participantului i se elibereaza Certificat de absolvire cu recunoastere nationala eliberat de Ministerul Muncii si Protectiei Sociale si Ministerul Educatiei si Cercetarii.

13. Costurile implicate de participarea în campanie și modalități de plată

Costurile implicate de participarea în campanie și modalitățile de plată sunt prezentate in mod public pe pagina web a furnizorului de formare profesionala, la sectiunea programe: https://scoalainformala.ro/programe/, pentru fiecare curs in parte, precum si pe platforma dedicata campaniei: https://scoalainformala.ro/digital-people/.

Modalitățile de plată avute în vedere în cadrul campaniei sociale descrise în prezentul regulament prevăd un tratament special si diferentiat al participanților, acestora fiindu-le oferită posibilitatea de a achita contravaloarea cursurilor de reorientare profesională pe care le parcurg în cadrul campaniei abia după angajare, in termenii si conditiile prevazute expres in cuprinsul contractelor de prestari servicii de invatamant alternativ ce sunt incheiate cu persoanele admise in cadrul programului.

14. Prevederi finale

Prezentul Regulament este intocmit in conformitate cu prevederile legale in materia formarii profesionale a adultilor si a OUG nr.34/2014 privind drepturile consumatorilor in cadrul contractelor incheiate cu profesionisti.

Orice clarificari sau lamuriri suplimentare cu privire la campanie si Regulament pot fi solicitate la datele de contact ale furnizorului de formare profesionala: https://scoalainformala.ro/contact/;

Pentru exercitarea oricarui drept prevazut de legislatia interna si / sau europeana cu referire la protectia datelor cu caracter personal in cadrul campaniei, participantul se poate adresa Responsabilului cu protectia datelor personale din cadrul furnizorului de formare profesionala, cu o cerere scrisa, datata si semnata, la adresa de e-mail: dpo@scoalainformala.ro .