Cum devin programator? Interviu cu un Software Developer

„Am ajuns să fac ceea ce îmi doream, ceea ce îmi place. Eu mi-am proiectat dorința asta, m-am văzut în viitor făcând programare. Dar, pur și simplu, este în firea umană să ne temem de lucruri noi.”

Ianis este omul care a experimentat, de-a lungul vieții, schimbări de la cer la pământ. Și la propriu, și la figurat! A studiat teologia, dar a absolvit și cursul de Web Development – JavaScript. A simțit o chemare în preoție, dar și-a ascultat inima când l-a îndemnat să învețe IT. A trecut prin Școala informală de IT în calitate de cursant, dar astăzi este mentor. A experimentat schimbarea, dar astăzi îi învață și pe ceilalți s-o îmbrățișeze.

Este unul dintre oamenii cei mai potriviți să-ți răspundă la întrebarea ”Cum devin programator?” sau, mai exact, ”Ce trebuie să fac înainte ca, pur și simplu, să mă înscriu la un curs de reconversie profesională ?”.

6 sfaturi pentru tine

1. Dacă la un moment dat ai avut o vis și ai crezut în el, încearcă să-l urmezi, chiar și atunci când vrei doar să convingi dacă reconversia profesională merită sau nu.

Fă totul posibilul pentru a-ți împlini visul de a deveni programator sau doar pentru a te convinge că este ceea ce îți dorești sau… nu. Eu am ajuns să fac ceea ce îmi doream, ceea ce îmi place, dar mi-am proiectat dorința asta, am văzut-o, m-am văzut în viitor făcând programare.

Cu această convingere am plecat la drum. Încearcă și tu, doar așa vei putea afla dacă merită sau nu: poți începe cu Intro in IT, un curs special dedicat începătorilor, unde și eu te pot mentora.

Personal, mi-am găsit regăsirea și împlinirea în programare, după ce m-am convins că preoția nu a fost ceea ce îmi doream. De când m-am angajat în această industrie, am devenit un alt om. Chiar dacă sunt o extensie a omului care eram înainte, IT-ul a adus în viața mea contactul cu oameni open-minded și cu o cultură sănătoasă, plus o rutină degajată, în comparație cu cea de dinainte.

În același timp, reconversia profesională a creat un echilibru între viața profesională și viața personală și asta prețuiesc cel mai mult: faptul că pot să trag o linie clară și fină între responsabilitățile pe care le am la job și viața mea personală. Vezi cât de important e acest aspect și pentru tine și ține cont de avantajele mediului de lucru în IT, atunci când faci o proiecție în viitor: imaginează-ți cum va fi să lucrezi în programare, înainte de a te întreba „cum devin programator?”.

2. Gândește în perspectivă. Înainte de a te înscrie la cursul de reconversie profesională, documentează-te, familiarizează-te cu terminologia și pune-te la punct cu limba engleză.

Sfatul meu este să te gândești, cât se poate de concret, la viitor. Fă o introspecție și vezi dacă îți dorești, efectiv, să creezi programe, aplicații, și dacă răspunsul este „da”, începe imediat să citești.

Trebuie să citești suficient de mult, astfel încât să îți poți face o idee generică despre domeniu și să te familiarizezi cu tehnologia, ca să poți concluziona: „da, este ceea ce îmi place”, „da, este ceva în care mă regăsesc”, „da, vreau să știu cum devin programator”.

Pune-te la punct cu limba engleză. Bariera limbii este foarte importantă, pentru că toate materialele pe care le găsești vor fi scrise în limba engleză. Este foarte greu să găsești materiale de calitate în limba română.

3. Odată ce ai început efectiv să studiezi, nu te aștepta că va fi ușor. Este greu, dar ai răbdare: vei avea pe drum foarte multe momente de „AHA”, crede-mă.

Pe măsură ce te lovești de concepte, le vei înțelege mai bine. Dacă doar după ce întâlnești a doua, a treia, a cincea oară un concept, abia atunci l-ai înțeles, nu este nicio problemă.

Vei avea momentul acela, de „AHA”, „am înțeles acum de unde este asta”. Trebuie să ai răbdare și, foarte important, trebuie să te concentrezi pe basics. Trebuie să înveți foarte bine tot ce înseamnă partea de bază a tehnologiei în care vrei să lucrezi.

Ulterior, în cursul programare – reconversie profesională, totul se va construi pe această parte de bază: sinteza limbajului, noțiuni generice de computer programming, de algoritmică, de structuri de date. Pe acestea trebuie să le știi foarte bine, pentru că totul se construiește pe baza lor.

4. Înconjoară-te de oameni care știi că te susțin, și nu de cei care te vor descuraja. Este foarte ușor să fii descurajat, și nu din rea voință, iar firea umană este de a se teme de lucruri noi, cum ar fi trecerea la un domeniu despre care habar nu ai avut până atunci.

În cazul meu, ideea reconversiei profesionale și alegerea unui job în IT a venit și din convingere proprie, dar și din încurajările familiei sau ale prietenilor. Am avut o susținere de jur împrejurul meu, din partea unui cerc restrâns de prieteni apropiați și din partea familiei.

Am ținut decizia de a face cursuri de reconversie profesională în IT mai mult pentru mine, de aceea spun „cerc restrâns de prieteni”, pentru că nu mi-am dorit să spun acest lucru, deschis, tuturor. Am ales să nu spun, tocmai din teama de a fi descurajat.

Este foarte ușor să fii descurajat și nu neapărat din rea voință. Poate, pur și simplu, este firea umană de a se teme de lucruri noi sau de lucruri care arată atât de brutale, cum este trecerea la o carieră despre care nu ai avut habar până atunci.

5. Găsește-ți motivația reală pentru a face reconversie profesională. Doar salariul nu este un motiv suficient.

Fac ceea ce îmi place și sunt bine plătit pentru asta. Cu siguranță, cei mai mulți dintre colegii de breaslă pot spune că sunt plătiți bine. Dar asta este, întotdeauna, ceea ce vine după. Dacă nu muncești cu pasiune, nu vei ajunge să găsești împlinire în acest domeniu.

Cei mai mulți care nu au o pasiune reală pentru IT nu ajung niciodată să acceseze un job în industrie. Sau dacă ajung să îl acceseze, nu se vor dezvolta acolo și, în cele din urmă, vor apărea frustrări și nu va fi deloc în regulă, din punctul meu de vedere.

Este foarte important să ai convingerea și realizarea că partea financiară vine după parcursul reușit, după parcursul în care te-ai bucurat de experiența învățării, de experiența dezvoltării tale ca și viitor programator.

Înțelege că dacă doar salariul este cel care te împinge să faci cursuri de reconversie profesională în IT, este mai greu. Abia după ce simți că ai un loc în IT, poți să îți pui problema financiară și, în acel moment, doar să te bucuri.

6. Nu mai aștepta și nu te mai întreba „Cum devin programator?”. Înscrie-te la cursul care ți se potrivește și bucură-te de mentorat la fiecare pas. Suntem alături de tine.