text

Școala informală de IT

Despre Soft Skills, cu Elena Badea, Managing Director al companiei de consultanță Valoria și Mentor la Școala informală de IT

Elena Badea este pasionată de NLP, ține cursuri de psihologia vânzării și psihologia leadershipului. De 4 ani este mentor la Școala informală de IT, iar în ultimii ani a susținut peste 2500 de ore de cursuri, atât în cadrul unor companii multinaționale, cât și pentru echipe din mari firme antreprenoriale românești. A coordonat peste 50 de cercetări privind mediul de business și antreprenorial din Romania și s-a implicat în programe de formare și coaching pentru manageri și oameni de afaceri. În acest interviu, Elena dă totul din culise: îți spune cum îi învață pe cursanții de la Școala informală de IT să își creeze CV-urile și să se pregătească pentru interviurile de angajare, dar și ce așteptări există pe piața muncii.

Vezi ce sfaturi are pentru tine și cum îți poți crește șansele ca recruiterul să te țină minte.

1. Se tot vorbește astăzi despre soft skills și importanța lor în ochii angajatorilor. Ce sunt aceste soft skills ce contează astăzi atât de mult pe piața muncii și în IT?

Abilitățile numite și soft skills, sunt foarte importante și dau o bază de succes abilităților tehnice, numite și hard skills.

Ce vreau să spun cu asta? Că a trecut de mult vremea savanților care lucrau singuri la descoperiri ce schimbă lumea. Acum succesul este al echipelor și îl creează împreună membrii acestora prin comunicare asertivă, colaborare, rezolvarea problemelor, gândire critică și multe alte soft skills.

Este cunoscut rezultatul cercetărilor realizate de Harvad University, fundația Carnegie și centrul de cercetare Standford care, toate, au validat că 85% din succesul profesional pe termen lung este dat de soft skills și numai 15% de hard skills.

În egală măsură, este cunoscut faptul că angajatorii se uită cu atenție la competențele esențiale, acele core competencies, pe care le evaluează prin diverse teste tehnice.

De ce este nevoie să ținem minte aspectul acesta? Deoarece, evident, angajatorii au nevoie de oameni competenți în echipele lor.

Cine oare vrea să lucreze cu colegi excepționali din punct de vedere tehnic, dar cu abilități de relaționare și o atitudine care lasă totul de dorit? Nimeni.

Dar care este formula competenței? Ei bine, răspunsul vine de la psihologul american David McLelland și arată așa:

Competență = Cunoștințe + Abilități + Atitudini

Atitudinea îți va determina altitudinea”, spune un citat care circulă pe social media. Cum vine asta? Simplu, între doi candidați cu abilități tehnice și cunoștințe asemănătoare, diferența o va face partea de soft skills, plus atitudinea.

Cine oare vrea să lucreze cu colegi excepționali din punct de vedere tehnic, dar cu abilități de relaționare și o atitudine care lasă totul de dorit? Nimeni.

2. Care sunt cele acele soft skills căutate acum de angajatorii din IT?

Trebuie să spunem, încă de la început, că există două tipuri de soft skills: abilitățile intrapersonale și abilitățile interpersonale. Ce sunt acestea?

Abilitățile intrapersonale țin de propria persoană și de modul în care individul gestionează în realitatea internă problemele ce vin din exterior. Printre soft skill-urile intrapersonale se numără autogestionarea (self-leadership), gestionarea stresului și controlul emoțional.

Abilitățile interpersonale sunt cele care ajută relaționarea și colaborarea cu alte persoane. Printre cele mai cunoscute soft skills din această categorie se numără abilitățile de comunicare asertivă, gestionarea conflictelor, leadership și teamwork.

Cercetări realizate de platformele mari de recrutare din România ne arată care sunt acele soft skills care sunt în topul preferințelor la angajatorii din IT. Acestea sunt următoarele:

Ce alte abilități ajută candidații să iasă în evidență?

Trebuie să înțelegem că nu mai merge abordarea „free style” și nici „lasă că văd eu la interviu”. Acestea nu duc la succes.

3. Dacă am soft skills ce înseamnă? Că obțin postul garantat și nu abilitățile tehnice sunt cele care primează la un interviu de angajare?

Aici trebuie punctate mai multe aspecte după cum urmează:

a.

Din formula competenței, am văzut că abilitățile tehnice singure nu sunt suficiente. De ce? Deoarece recrutorii se uită și la bagajul de cunoștințe, la modul de gândire, modul de comunicare, de relaționare etc.

Dincolo de tehnicile de interviu, pentru a vedea ce este dincolo de abilitățile tehnice ale candidaților, se folosesc multe alte metode, de la baterii de teste psihometrice, la internshipuri plătite sau centre de evaluare (assessment centers).

b.

Atunci când obiectivul este reconversia profesională, candidații care țintesc posturile de entry level în IT nu prea au abilități tehnice semnificativ diferite. Sunt la început de drum și mai au multe de învățat. Exact în acest context diferența și mai mare vine de la soft skills-uri. Deci, mare atenție!

c.

Angajatorii din IT au procese bine structurate, testate și „bine rodate” de recrutare. Cererea e mare, volumele la fel, nivelul de retenție trebuie monitorizat ca și mulți alți indicatori care se măsoară cu aplicații de People Analytics etc.

În aceste condiții, chiar este nevoie ca pregătirea CV-ului și pregătirea pentru interviu să se realizeze cu atenție, atât la hard skills, cât și la soft skills.

Ce recomandare importată am eu? Candidații ar face bine să înțeleagă că nu mai merge abordarea „free style” și nici „lasă că văd eu la interviu”. Acestea nu duc la succes. De aceea, este bine să acționați ținând cont de acest principiu:

if you fail to prepare, you prepare to fail, precum și de acesta: where attention goes, energy flows.

Imagine din cadrul sesiunilor de soft skills susținute de Elena Badea
Imagine din cadrul sesiunilor de soft skills susținute de Elena Badea

4. Cum mă ajută sesiunile de soft skills de la Școala informală de IT să îmi pun în valoare cunoștințele în CV și la interviul de angajare ?

Sesiunile de soft skills de la Școala informală de IT aduc trei rezultate concrete, clare și imediate candidaților:

Cum de este posibil așa ceva? Trei lucruri mă diferențiază ca mentor și fac posibilă atingerea acestor obiective:

  • În primul rând am o bază solidă dată de experiența mea de business de peste 25 de ani, timp în care am făcut/participat la procese complexe de recrutare.
  • Cunosc foarte bine mediul de afaceri din România și nu numai, inclusiv partea de metode, tehnologii și tehnici de recrutare.
  • Am cunoștințe și abilități excelente de marketer, trainer, executive coach și negociator.

Ca urmare participanții parcurg un proces complex, intens și interactiv de învățare, combinat cu unul de creștere masivă a încrederii în sine prin tehnici specifice de NLP aplicat în team coaching.

Ce spun cursanții la finalul acestui curs de soft skills? Iată două exemple recente:

„Vă mulțumesc mult pentru toate informațiile transmise. Cursul a fost WOW și toate informațiile primite sunt foarte importante. Simt că toate tehnicile învățate mă vor ajuta ca în cel mai scurt timp să reușesc să îmi găsesc job în IT.”

”A fost incredibil cursul. Pe scurt – life changing! Vă mulțumesc mult!”

Ce mai este important de reținut? Că Scoala informală de IT este singura din acest domeniu de activitate care are un astfel de curs de soft skills, unic prin structură, eficiență și rezultate.

5. Se spune că există CV-uri care atrag atenția recrutorilor în doar 8 secunde. Este realitate sau mit? De ce și cum ajută anumite soft skills în acest sens?

Nu știu să răspund dacă este adevărat sau nu, mai ales acum când screening-ul CV-urilor se face din ce în ce mai mult cu aplicații de tip Applicant Tacking System (ATS).

Ce pot însă să vă spun este cum cred eu că s-a ajuns la o astfel de părere. În momentul în care privim un CV, creierul are mai întâi o percepție generală a acestuia cu privire la cât e de încărcat sau de „aerisit”, dacă e îngrijit și frumos formatat sau nu, dacă are culori multe, puține sau deloc (alb/negru), dacă este simetric aranjat sau totul e „alandala” etc.

Această percepție generală poate fi realizată în 8 secunde, după care CV-ul este trecut de creier la categoria „îmi place și o să fie o experiență super să îl citesc” sau la categoria „nu îmi place și o să fie o experiență nașpa să îl citesc”.

Un alt aspect este însă foarte important și trebuie avut în vedere: recruiterii sunt foarte buni profesioniști, cei mai mulți au experiență de ani de zile în ceea ce fac și apelează la tehnologie ca să facă o treabă foarte bună.

În concluzie, încurajez cursanții să se ocupe de CV-ul lor și, cu ajutorul a celor învățate la acest curs, să își atingă cu încredere obiectivele: recrutarea cu succes, în cel mai scurt timp, și să găsească locul potrivit pentru evoluția lor profesională.

Este absolut remarcabil cât de multe suport primesc cursanții în acest proces de la mentorii și managerii de la Școala informală de IT.

Tips & tricks pentru CV și pentru interviul online de angajare

6. În cadrul sesiunilor de soft skills la Școala informală de IT, înțeleg că voi primi tips & tricks pe care voi putea să le aplic imediat, ca să mă fac vizibil în fața angajatorilor din IT. Dă-mi câteva exemple.

La sesiunile de soft skills de la Școala informală de IT lucrăm integrat pe 3 planuri: criterii, auto-cunoaștere, structură. Numai cine participă la curs vede imaginea completă și metodele unice pe care le explic.

Cursanții spun că acest curs o experiență completă: este interactiv, dinamic, participativ, surprinzător și super-fun!

Nu căutăm nici shortcuts, nici recruitment hacks, dar împărtășim câteva tips & tricks, pe care le-am împărțit în două categorii:

Tips & tricks pentru CV

  • alb, negru, gri închis, portocaliu – Denotă inteligență emoțională
  • alb, negru, gri închis, galben zinc – Denotă deschidere și optimism
  • alb, negru, albastru cobalt – Denotă profesionalism
  • alb, negru, mov – Denotă aspirații înalte și viziune
Acest video CV se poate face animat (powtoon.com), animat în Canva, sau pur și simplu cu telefonul.

Tips & tricks pentru interviul online

Interlocutorul va simți implicare și conectare.
Aceste elemente semnalează încredere în sine.
Arată că poți contribui ca interviul nu fie un interogatoriu, ci un dialog.

7. Din experiența ta vastă, oferă un sfat pentru cei care citesc acest interviu: cum încep să îmi antrenez zona de soft skills?

La cursul de soft skills le ofer participanților o listă lungă de resurse adiționale pe care să le consulte: de la articole și recomandări de cărți, la podcasturi și materiale video.

De ce fac asta? Deoarece cel mai simplu mod de a antrena zona de soft skills este acela de a citi sau a face cursuri online. Oferta este diversă și pentru toate buzunarele. Cel mai bun mod este acela de a lucra cu un coach cu experiență pentru a trece printr-un proces personalizat și care să răspundă exact tipului de personalitate, dar și obiectivelor candidatului.

Am văzut de-a lungul timpului că oamenii sunt de două feluri: cei cărora li se întâmplă lucruri și cei care fac să li se întâmple lucruri. Chiar dacă ne lovim neplăcut de multe ori de cei din prima categorie, observ că cei din a doua sunt din ce în ce mai mulți.

Astfel, la cursul de soft skills de la Școala informală de IT, văd oameni asumați, care înțeleg diferența majoră pe care o fac abilitățile acestea în toate aspectele vieții lor. Ei aleg să se antreneze și să se perfecționeze lucrând cu un mentor sau cu un life coach la desăvărșirea acestor abilități, care sunt destul de multe.

Acești oameni au clar în minte faptul că timpul lor este cea mai importantă resursă, că viața este o sumă de decizii luate cu cap, iar una dintre cele mai importante este să te ocupi de propria devenire.

CARIERA TA ÎN IT ÎNCEPE CU NOI

Vezi cele 25 de Soft Skill-uri Esențiale în IT

1. Comunicare asertivă
2. Ascultare activă
3. Persuasiune
4. Auto-gestionare
5. Inteligență emoțională
6. Rezolvarea problemelor
7. Lucrul în echipă
8. Orientare către client
9. Învățare continuă
10. Proactivitate
11. Reziliență
12. Creativitate
13. Leadership
14. Deschidere
15. Adaptabilitate
16. Negociere
17. Agilitate
18. Organizare
19. Gândire critică
20. Autonomie
21. Curiozitate
22. Prezență
23. Atenție la detalii
24. Managementul conflictelor
25. Dedicare