Școala informală de IT

La 50 de generații de absolvenți Intro in IT: Interviu aniversar cu Alex, unul dintre primii cursanți

 

Liniile de cod scrise de 50 de generații de cursanți la Intro in IT au realizat lucruri uimitoare. Au dat curaj. Au inspirat. Au împlinit dorința unui nou început. Intro in IT este despre primul pas spre o carieră nouă. Despre primul pas spre o viață mai bună. În sălile de curs unde mentorii devin parteneri ai cursanților, e inspirație, pasiune și provocări acceptate. Mai multe povestește Alex, unul dintre primii cursanți de la Intro in IT din Cluj, cu care stăm de vorbă la 3 ani după absolvirea programului educațional, într-un interviu aniversar.

Îi dăm cuvântul!

 

1. Faci parte din cea de-a doua generație de absolvenți Intro in IT. Poți spune că acest curs ți-a schimbat în vreun fel viața?

Da, pot spune asta. Experiența de la Școala informală de IT m-a ajutat să realizez că daca vrei ceva cu adevărat nu e niciodată prea târziu să încerci. Cursul de Intro in IT m-a făcut să îmi dau seama ce înseamnă o carieră în IT, atât din rolul de programator, cât și din rolul de tester.

2. Dacă ai sta acum față în față cu un cursant din cea de-a 52-a generație, ce i-ai spune?

Fă-ți temele! Documentează-te despre lucrurile pe care nu le înțelegi pe deplin și nu ezita să pui întrebări. Ai făcut acest pas pentru un viitor mai bun, așa că pune osul la treabă 🙂

3. Crezi că Intro in IT este pentru…

Pentru oricine își dorește o schimbare profesională. Îl recomand atât celor care nu au deloc cunoștințe în IT, cât și celor care au câteva cunoștințe de bază din domeniu.

4. Pentru tine cum a fost? De ce ai ales acest curs în 2016?

Lucram la o multinațională ca Inginer Mecanic Senior, într-un departament de R&D, un laborator. Munca nu era nici grea, nici ușoară. Îmi plăcea ceea ce făceam, pentru că aveam destul de multă libertate în a-mi alege proiectele și timeline-ul pentru ele. Dar după mai bine de 6 ani de inginerie am început să mă gândesc la următorii pași în cariera de inginer și mi-am dat seama de un lucru: că mă voi plafona profesional. În acea perioadă, am aflat de la televizor de Școala informală de IT. Am discutat cu soția și am decis să încerc această cale.

5. Cum au fost mentorii pe care i-ai întâlnit aici, la Școala informală de IT?

Extraordinari. Calzi, deschiși, pasionați. Oameni foarte bine pregătiți din punct de vedere profesional, cu abilități de a împărtăși know-how-ul lor, acumulat în ani de experiență practică.

6. Cum și când a început povestea cu IT-ul?

Totul a început în clasa a IX-a. Primisem de la tatăl meu primul meu calculator, un laptop de serviciu proaspăt casat. În zilele bune, era echivalent cu un Pentium 586. Într-o seară, lucram la o temă la informatică. Învățam TurboPascal și primisem de la profesor o dischetă. Mi-am zis să încerc soluția temei direct pe calculator, la școală neavând laborator de informatică. Am fost absolut fascinat de prima compilare a codului.

La Bacalaureat am fost printre puținii care au ales Informatica, în loc de Educație Fizică, ca probă la alegere. Am sperat dintotdeauna să ajung în IT. Facultatea am urmat-o la București, la Politehnică. Mi-am dorit să mă înscriu la Automatică și Calculatoare, dar nu am fost suficient de pregătit, iar concurența era acerbă. Am ales Inginerie Mecanică și Mecatronică, o specializare unde aveam totuși contact cu IT-ul.

7. Astăzi ești în IT, Software Developer într-o cunoscută companie. Îți amintești de gândul cu care ai plecat acasă după prima sesiune de curs Intro in IT?

Categoric! Mi-a reamintit de senzația pe care am avut-o pentru prima dată în clasa a XI-a, când am scris pentru prima oară un program funcțional. Primul gând a fost: aici e locul meu, „I still got it!”. Intro in IT despre asta este, despre primii pași. Următorii eu i-am făcut învățând C#, la cursul de .NET Development. Astăzi sunt Software Developer, lucrez pe backend în C#, într-o cunoscută companie de IT.

Află mai multe despre Intro in IT