Școala informală de IT

„M-am angajat la o cunoscută companie de IT, încă din timpul cursurilor!”

Hai să faci cunoștință cu Maria!

După 7 ani de activitate în domeniul bancar, Maria – Valeria Vlad a constatat că are o carieră cu care nu mai rezonează și s-a hotărât să se îndrepte spre IT.  A învățat, nu mai puțin de 16 de săptămâni, testare software la Școala Informală de IT. Și-a dorit o schimbare, a demonstrat că are motivație, iar astăzi este împlinită din punct de vedere profesional. Nu s-a oprit din învățat, însă! Spune că într-un domeniu care evoluează constant, standardele au o singură direcție: în sus!

Mi-am luat inima în dinți, am ieșit din aria mea de confort și… m-am pus pe învățat!

1. De ce Școala Informală de IT?

Aveam deja 7 ani în domeniul bancar, când am ajuns în punctul în care mi-am zis, pur și simplu, că nu vreau să ies la pensie făcând asta. Și cum la 30 de ani o schimbare de carieră presupune riscuri și foarte multă muncă, mi-am luat inima în dinți, am ieșit din aria mea de confort și… m-am pus pe învățat!

Am început cu un curs de SQL care mi-a plăcut la nebunie, apoi am dat sfoară în țară că vreau să învăț și că aștept idei. Într-o zi, am sunat o prietenă care lucrează la o firmă cunoscută de IT în București și am anunțat-o despre decizia mea curajoasă de a-mi schimba domeniul de activitate. Am rugat-o să mă sfătuiască: oare în ce direcție să mă îndrept? Câteva zile mai târziu, m-a informat despre Școala Informală de IT și despre programul de testare software. Am aplicat pe site chiar în ultimul moment!

2. Din ce motive ai ales domeniul IT?

M-am îndreptat către IT pentru că m-a atras mereu partea tehnică, în detrimentul celei financiare. Inclusiv în bancă, am căutat mereu task-urile mai tehnice. Îmi plăcea să îmi bag nasul prin baze de date, să descoper că nu dă bine și mai ales de ce.

Mentorii au îmbinat teoria cu practica, jovialitatea cu exigența.

3. Cum a fost experiența de-a lungul celor 16 săptămâni de training?

Experiența în cadrul Școlii Informale de IT a fost extraordinară. A fost o combinație de provocări care m-a făcut să-mi depășesc propriile limite. Am înțeles repede că cea care impusese înainte acele „bariere” eram chiar eu.

Mi-a plăcut stilul mentorilor. Ce fac ei zi de zi? Testare! Oameni diferiți, cu experiențe diferite, nu au făcut decât să transmită cunoștințele și experiența lor în cel mai fain mod posibil, îmbinând teoria cu practica, jovialitatea cu exigența. Am apreciat la ei că au ținut ștacheta sus. Au impus niște standarde de la început, pe care nu le-au mai coborât. Poate că uneori noi, cursanții, ne-am fi dorit să o facă. Dar acum constat că în această branșă, standardele au o singură direcție: în SUS!

4. Care a fost cea mai mare provocare pentru tine?

JavaScript!

S-a ținut cont că avem joburi, dar fără a se face rabat de la exigență!

5. Există diferențe între așteptările pe care le-ai avut înainte de a te înscrie la Școala Informală de IT și ceea ce ai descoperit pe parcurs?

Cred că mă așteptam să fie mai ușor. Nu a fost, și acum mă bucur că această așteptare mi-a fost înșelată! Mi-a plăcut că s-a ținut cont că avem joburi, dar fără a se face rabat de la exigență!

M-am angajat pe testare funcțională.

6. Cum a fost la interviu?

La interviu, după aproximativ două luni și jumătate de cursuri, eram stăpână pe noțiunile de testare funcțională. Știam ce este, de ce este, care sunt principalii pași în testarea unei aplicații… M-am angajat pe testare funcțională în cadrul unei companii de software financiar încă din timpul cursurilor!

7. Cum a evoluat cariera ta de atunci? Ce ți-ai propus pe mai departe?

Sunt tot acolo. Îmi place ce fac, îmi place viața mea. Next: Automation!


 Câteva sfaturi pentru cei care citesc acest interviu:

1. Nu așteptați să se întâmple lucrurile. Faceți lucrurile!

2. Depășiți prima frică: aceea de schimbare.

3. Când devine greu, amintiți-vă de ce sunteți acolo!


Scrie-ți și tu propria poveste de succes!