Cursanţii Şcolii Informale de IT beneficiază de o pregătire temeinică, din partea unei echipe de mentori de excepţie – lucru confirmat de-a lungul timpului prin rezultatele absolvenţilor Școlii. Curricula ține cont de realităţile unei industrii aflate în permanentă schimbare, fiind încontinuu adaptată modificărilor tehnologice și dezvoltării domeniului.
Ei bine, chiar şi în aceste condiţii, am considerat că ştacheta trebuie ridicată şi mai sus!
Cum ar fi să punem la dispoziţia cursanţilor posibilitatea de a-şi testa cunoştintele și de a lucra într-o echipă multidisciplinară chiar în timpul programului de învățare, într-un proiect similar celor desfășurate într-o firmă de IT? Astfel încât la absolvire, fiecare cursant să fi trecut deja printr-o experienţă cât mai apropiată de realitate!
Şi de ce nu, dacă tot se lucrează la un proiect, acesta să poată fi dezvoltat mai departe şi poate chiar monetizat?
Așa a luat naştere Challenge Accepted, o provocare interdisciplinară, un concurs între 9 echipe formate din cursanţi ai Școlii Informale de IT, urmând ca procesul de implementare a aplicației pe care și-au propus să o realizeze împreună, să urmeze toate etapele unui proces real, sub coordonarea a doi Project Manageri. Fiecărei echipe i s-a alăturat și câte un consultant tehnic – unul din mentorii Școlii.
Ce a însemnat Challenge Accepted?
Am putea rezuma astfel:
Două luni și jumătate – timp de desfășurare a proiectului, 3600 de ore lucrate în total, 400 de ore lucrate de fiecare echipă, nu mai puțin de 130 de cursanți, 16 project manageri și 10 mentori. Iar în spatele cifrelor? Se află…inițiativă, muncă, motivație, dăruire, responsabilitate, eforturi, probleme, soluții.
Am remarcat cu bucurie creativitatea și perseverența din spatele proiectelor prezentate în cadrul unui eveniment organizat la Cluj Business Center – echipele s-au mobilizat pentru a-și îndeplini scopul final, prezentând juriului format din mentori și din reprezentanți ai unor firme partenere, câteva aplicații funcționale. Aplicațiile web au vizat domenii diverse, de la sectorul medical, financiar sau imobiliar, la educație, sport, beauty, networking și nu numai. Participanții au prezentat procesul prin care au trecut, atribuțiile pe care le-au avut de îndeplinit, obstacolele pe care le-au întâmpinat și modalitățile prin care au comunicat cu ceilalți membrii ai echipei din care făceau parte.
Cursanții noștri au fost încântați de această experiență, atingându-și obiectivele pe care, după cum ei mărturisesc, acum câteva luni nu ar fi crezut că le-ar putea realiza – să nu uităm că în urmă cu doar câteva luni, unii dintre ei luau pentru prima dată contact cu domeniul IT! Două dintre proiectele lor au fost remarcate de juriu ca având un potențial ridicat de marketabilitate, existând interes în a investi în dezvoltarea lor! Ce altă validare mai puternică a eforturilor lor puteau primi?
Ce urmează după prima ediție de Challenge Accepted?
Având în vedere răspunsul pozitiv la această provocare, ne-am propus să continuăm acestă inițiativă, însă chiar făcând-o parte integrantă din procesul de învățare! Astfel de proiecte în echipe interdisciplinare vor face parte de acum încolo din curricula standard a Școlii Informale de IT! Așadar, „Do or Do not. There is no try”.
Și tu îți dorești să treci printr-o astfel de experiență pragmatică?
Tu alegi de unde începi și mai departe construim împreună.