Școala informală de IT

Răzvan Voica, CEO Școala informală de IT: „Schimbăm vieți, nu oferim doar simple cursuri de programare”

“Nu-mi vine să cred că au trecut deja peste 9 ani. E clar că există o doză mare de emoție.” mărturisește, zâmbind, Răzvan. “Oferim mult mai mult decât simple cursuri de programare”. Așa începe interviul cu fondatorul unei altfel de școli, care a lansat pe piața din România un model de educație alternativă în industria software. La ceas aniversar, numărăm peste 7500 de absolvenți care au crezut în puterea unui nou început. „Intensitatea cu care simțim feedback-ul, atunci când un cursant spune «M-ai ajutat să-mi schimb viața!», e în cu totul altă galaxie”. Răzvan dă totul din culise!

De ce o Școală “informală” de IT?

„E o Școală “informală”, tocmai pentru a crea acea conexiune mai apropiată cu oamenii. Încercăm să înlăturăm barierele birocratice și formale, cu care suntem cu toții obișnuiți. Ne-am dorit să ne detașăm de practicile sistemului de învățământ tradițional și să aducem  non-formalul acesta, pe care îl însoțim cu experiența de zi cu zi a mentorilor – o experiență pe care și-au câștigat-o pe proiectele la care lucrează, în firmele în care sunt angajați. 

Noi nu avem cadre didactice, în adevăratul sens al cuvântului. Mentorii sunt oameni profesioniști din industrie care, după ce își termină jobul – după-amiaza sau seara – vin și predau. Acest lucru aduce pragmatismul. Dacă în școala tradițională învățăm cu toții anumite elemente pe care nu ajungem să le aplicăm vreodată, la Școala informală de IT mi-am dorit să existe un curriculum conectat la realitate. Și am reușit.

 

Vezi interviul cu Răzvan VIDEO

Cel mai căutat curs de la Școala informală de IT este…

Cursul de Intro în IT.  Foarte mulți oameni vor să înțeleagă ce este IT-ul, mai ales dacă vorbim de reconversie profesională. Ne dorim să fie oameni care să facă o dată procesul acesta de reconversie și să rămână în IT. Intro în IT a apărut după ce am realizat că nu are sens să ținem oamenii 4-5 luni într-un curs și să-și dea seama că nu li se potrivește. Cursul este un all-arounder, în care se explorează, în mare, fiecare disciplină din IT. Așa cursanți vor știi cum să se orienteze. Și ce specializare li s-ar potrivi.

Dacă îți plac mai multe ramuri din IT, ai un avantaj pe piața de muncă

Există și varianta în care poate să îți mai placă mai multe specializări, ceea ce nu e rău, pentru că la nivel de piață, în momentul de față, începe să fie tot mai căutată poziția de Full Stack Developer. 
Asta înseamnă că sunt oameni care cunosc un set de tehnologii suficient de bine încât să poată să navigheze printr-un produs, fie în zona de back-end, fie zona de front-end, să înțeleagă toată arhitectura și să poată interveni. Full Stack Developers sunt oameni foarte valoroși și cu mare căutare pe piața de IT, în momentul de față.

Cea mai mare frică pe care o poți avea, înainte să te apuci de cursuri de programare

Că n-o să înțelegi și că n-o să reușești. Aceasta e frica tuturor. 

Cred că este un anxiogen destul de tipic pentru astfel de provocări.

În IT există foarte multă responsabilitate, industria are o dinamica aparte și nu toată lumea poate performa bine într-o astfel de dinamică. Secretul e să ai răbdare, și să îți dai o șansă. Să nu fugi de necunoscut, pentru că necunoscutul nu e așa negru, cum, poate, îl vezi la început – atunci când nu știi, de fapt, despre ce e vorba. 

Am observat că există o tendință în zona est-europeană, să ne plasăm cumva sub angajator, să existe în mod standard acea doză de umilință. Însă, din fericire, IT-ul rămâne destul de departe de această tendință. În toate companiile pe care le cunosc, eu niciodată n-am văzut discriminări de niciun fel. Există niște sorți destul de buni în industria IT și mai multă lume ar trebui să înțeleagă asta. 

Cea mai importantă lecție primită de la cei care au absolvit cursuri de programare

Cred că una dintre cele mai faine lecții a venit de la o persoană care avea o carieră destul de bine conturată într-un alt domeniu, o poziție de management: 30 și ceva de ani, doi copii. La un moment dat, pur și simplu, și-a spus: «Avem o viață, după care se stinge lumina și nu știm ce o să se mai întâmple, dacă se mai întâmplă ceva. Vreau să fac ceva care să mă intrige, ceva care să mă stimuleze, ceva care să-mi placă și unde să pot să mă exprim până la capăt.»

În cazul lui, nu au fost 2 pași înapoi, ci mai degrabă 10. Nu avea cum să ajungă pe o poziție în IT, atât de rapid, care să-i ofere același nivel salarial precum cel pe care îl avea deja. A făcut un lucru care m-a șocat: înainte să termine cursul, și-a dat demisia ca să se motiveze, știind că nu mai are alternative. A reușit, dar e o lecție de viață acolo. El a luat niște decizii grele, într-un context deloc ușor. Dar a ajuns unde și-a dorit.

Ce are Răzvan în comun cu oamenii cu care lucrează

Acel spirit de „învățător” prin care încerci să ajuți oamenii prin cunoaștere. Calitatea vieții unui om se poate transforma foarte ușor, atunci când acel om începe să investească în mod structurat în educație. Cred că aici, la Școala informală de IT, intensitatea cu care simțim feedback-ul, atunci când un cursant spune «M-ai ajutat să-mi schimb viața!», e în cu totul altă galaxie și nu se compară cu nimic din ce am experimentat anterior.

Toți oamenii din echipa mea își doresc să participe, în mod activ, la un mecanism prin care să creeze un impact social. La sfârșitul zilei, exact asta facem: luăm oameni din jurul nostru, din societate, și încercăm să îi ajutăm în drumul lor spre o viață mai bună.

De ce apar mereu noi cursuri de programare la Școala informală de IT


Atunci când apare o tehnologie nouă și puternică pe piață, apar solicitări și din rândul celor care vor să urmeze cursuri de programare, și de la partenerii angajatori. Exemplu: cursul de Python. A început să crească destul de mult în ultimii 2 ani ca și popularitate și deja am avut telefoane de la companiile partenere: «Am vrea să angajăm persoane specializate pe limbajul Python.». În plus, și mentorii observă piața și vin cu recomandările lor.

Un sfat cât se poate de concret

Nu te lua niciodată după un vis prea mic. Dacă e prea mic, înseamnă că nu e chiar un vis. 

Trebuie să îți asumi o misiune îndrăzneață, chiar dacă pare ceva nebunesc la momentul respectiv. Foarte mulți oameni mi-au spus că educația alternativă în sfera IT-ului nu este ceva funcțional pentru o țară ca România. Și uite că există Școala informală de IT. E doar un exemplu că, dacă îți dorești, se poate.

Visul tău e să lucrezi în IT? Urmează-l! Noi credem că TU POȚI să faci ceea ce îți propui. Redefinește-ți viitorul prin cursuri de programare!