Școala informală de IT

„Fii gata să înveți! Te voi ajuta la fiecare pas”. Interviu cu Alex Crăciun, mentor la programul de Inițiere în IT

Lucrează în IT de aproape un deceniu, iar palmaresul său conține un număr impresionant de aplicații pe care le-a dezvoltat într-o diversitate de domenii ce includ ERP, Content Management, Networking, Online Bookings, Insurance sau Out of Home Advertising.       La întrebarea „Ce vrei să te faci când o să fii mare?”, ar fi răspuns, pe rând: bucătar, pilot sau avocat.

Astăzi, Alexandru Crăciun este specialist în .NET Development, Web Development, Agile Practices și Consumer Hardware, fiind implicat de-a lungul carierei sale în foarte multe etape de dezvoltare ale unui proiect. E pasionat de tot ce înseamnă programare, indiferent de limbaj. „You think is a game?” i-a devenit deviză, pentru că tratează fiecare nouă provocare cu seriozitate, pragmatism și profesionalism.

Alex este mentor la Școala Informală de IT. În cadrul programului educațional de Inițiere în IT, îi va îndruma, la fiecare pas. pe cei care își doresc să se pregătească pentru o carieră în această industrie, chiar dacă nu au avut nicio tangență cu IT-ul până în prezent.
„Fii gata să înveți!” le urează tuturor celor care vor să asimileze noțiunile de bază din IT la Școala Informală de IT București.

Haideți să-l cunoaștem mai bine!


Alex împlinește un deceniu de experiență în IT

1. De unde a apărut dorința de a avea o carieră în IT?

Mereu mi-au plăcut calculatoarele. Jocurile sunt cele care m-au atras către calculator prima oară. Apoi curiozitatea m-a împins spre partea hardware și am încercat să mă orientez către distribuție. La început de drum, am ales partea software și, puțin câte puțin, a început să îmi placă programarea. Am început part – time la o firmă mică unde mi-am făcut „ucenicia” încă din timpul anului II de facultate și… restul e istorie.

2. Dacă nu ai fi fost IT-ist, ai fi avut o carieră în…

Drept. Înainte să fiu programator, am vrut să urmez dreptul. Îmi plăceau filmele și serialele cu avocați. Știam câteva obiecții de bază, pe care le văzusem în filme, și puțin despre conduita în dreptul american.

3. Cu aproape un deceniu de experiență în IT, ce ne poți spune despre provocări și satisfacții?

Provocări au existat la tot pasul. Atât din cauza circumstanțelor diferite în care au fost dezvoltate aplicațiile, cât și din cauza experienței (sau lipsa ei) din acel moment. Satisfacții mereu am avut, de la a implementa un proces simplu în momentul în care utilizatorul efectuează un click pe un buton, până la a implementa cum trebuie o schema de load balancing pe o aplicație și rezolvarea problemelor de performanță. Provocările, deși cele mai numeroase au fost de ordin tehnic, cele mai mari au fost mereu legate de lucrul cu alte persoane: înțelegerea așteptărilor celorlalți, precum și calibrarea așteptarilor mele.

4. Cum s-au schimbat lucrurile în industrie de la începuturile carierei tale și până astăzi?

Este puțin greu să separ schimbările în industrie față de procesul prin care am ajuns sa o înțeleg eu din ce în ce mai bine. Pe plan tehnologic, adoptarea unor tehnologii și abandonarea altora s-a accelerat foarte mult. La fel de mult ca necesitatea unui programator să învețe ceva nou și să mai uite din ce e vechi. Dar, de departe, cele mai multe schimbări cred că sunt pe planul managementului.

Dacă acum 10 ani era la ordinea zilei sa ai task-uri în excel, să practici micro-management și să contorizezi la oră, acum se tinde către o abordare de tip „colaborare” indiferent de rol sau de grad. Lumea a înțeles că e mai bine pe termen lung să pui un task în mâna unui om și să îi spui că ai încredere în capacitățile sale de a-l rezolva, decât să îl supraveghezi îndeaproape. Motivația pozitivă este superioară celei negative, iar soft skill-urile au început să capete mai multă importanță, uneori și față de hard skill-uri.



Începutul în IT: practică, multă practică

5. Dacă ar fi să scrii o rețetă pentru o reconversie profesională de succes, care ar fi ingredientele?

Eșuează rapid și învață. Nu îți fie frică de critici, bucură-te de ele, deoarece îți dau material pentru reflecție asupra propriilor abilități. Nu căuta proiectul ideal, ci mai degrabă echipa ideală. Lasă-ți timp suficient și pentru tine, în care să faci și ceva sport. Nu vă pot spune câți colegi sunt la recuperare medicală pentru dureri de spate.

6. Cât de important e spiritul autodidact?

Sistemul educațional tradițional, cel puțin cel prin care am trecut eu, este greoi și învechit. Cel mai de preț lucru pe care l-am învățat de unul singur a fost cum să învăț rapid ceva ce mi se pare la prima vedere abstract. Spiritul auto-didact te va duce mai departe decât orice sistem educațional și este ceva ce trebuie însușit, deoarece un programator care nu îl are, nu rămane programator mult timp.
Sau ajunge să lucreze pe limbaje și sisteme foarte învechite, cu oameni și mentalități asemenea.

7. Ce e diferit la Școala Informală de IT?

Este practică, multă practică. La programul educațional de Inițiere în IT, voi face analogii din toate domeniile pentru a face cursanții care nu au avut contact cu lumea IT sa înțeleagă noțiunile și informațiile predate. Pentru această tehnică am primit un feedback foarte bun.

8. Cum ar trebui să arate profilul unui developer aflat la început de drum?

O persoană cu abilități și dorință de învățare, cu atitudine pozitivă și cu o minte deschisă, care pune responsabilitate și mândrie în munca sa, dar care are și o fărâma de umilință. Pe masura ce trec anii, devin din ce în ce mai convins că soft skill-urile sunt puțin mai importante decât cele hard. E mult mai ușor să înveți pe cineva un limbaj nou de programare decât să îi schimbi atitudinea.

9. Sunt cursant la Inițiere în IT.

Ce nu știu ceilalți despre tine:

1. Ai un nickname?

Nu am mai avut unul de mult timp. Ultimul a fost primit în SUA și era Sparky (Scânteie).

2. La întrebarea „Ce vrei să te faci când vei fi mare?”, ce ar fi răspuns copilul Alexandru și de ce?

Prima oară, bucătar: îmi plăcea mâncarea și încă îmi place. Apoi pilot: părintii mei au lucrat la o întreprindere de reparat avioane, asta mi se părea cool. Apoi avocat: marca filmelor și a serialelor cu avocați.

3. Când ai avut primul calculator și ce model era? Dar primul telefon?

Primul calculator l-am primit prin clasa a 5-a. Un AMD K6 233 MHz, 64mb ram, Riva Tnt, Hdd Quantum fireball, CD-rom, boxe, tastatură si mouse Genius, Monitor CRT. Semăna mult cu cel de aici.

Primul telefon: Alcatel OT 320.

4. Ce alte pasiuni mai ai?

Fitness și nutriție. Dar mă pasionează și noile apariții, muzica sau echipamentele hi-fi.


Vrei să fii mentorat, pas cu pas, de profesioniști din IT?