Școala informală de IT

„ABAP a fost veriga lipsă din decizia de a urma o carieră în IT”

S-a desprins de o carieră în domeniul financiar, deși era pe un trend ascendent, pentru că și-a pus în gând să își urmeze pasiunea pentru programare. Dar înainte de a lua decizia de a se înscrie la Școala Informală de IT, s-a întrebat:

Oare nu e prea târziu pentru o reconversie profesională?

Alin Chitaș a găsit răspunsul. Astăzi lucrează în IT! Ce a însemnat pentru el experiența din cadrul Școlii Informale de IT? Iată povestea lui!


Școala Informală de IT este singura instituție din Cluj unde poți învăța ABAP Development

1. În ce arie de activitate ai activat până acum și de ce ai ales IT-ul?

Pasiunea pentru domeniul IT a existat întotdeauna. Alegerile pe care le-am făcut de-a lungul timpului însă, m-au condus spre o carieră în domeniul financiar. Eram pe un trend ascendent în ceea ce privește cariera, dar îmi doream o a doua șansă în a-mi urma pasiunea pentru programare. Credeam că era prea târziu pentru o reconversie profesională… iar aici a intervenit Școala Informală de IT.

2. De ce ABAP Development?

Am avut șansa să fiu key-user SAP într-o migrare, să explorez diferite arii și diferite module ale acestui software și eram intrigat de modul cum funcționează. De aici a pornit decizia de reconversie profesională și hotărârea de „a vira” către IT. Limbajul de programare ABAP a fost legătura cu experiența pe care o aveam în domeniul financiar și veriga lipsă din decizia de a urma o carieră în IT.

Școala Informală de IT este singura instituție din Cluj care oferă programul de pregătire ABAP Development.


Acest lucru nu îl găsești în mediul de învățământ clasic

3. Cum a fost experiența în cadrul Școlii?

Un plus de valoare Școlii îl aduce faptul că se axează aproape în proporție de 100% pe partea practică – lucru pe care nu-l regăsești în mediul de învățământ clasic! Mentorul a creat un mediu de învățare plăcut încă din prima zi, iar asta a contat extrem de mult. Dacă vii stresat la cursuri, randamentul tău nu va fi niciodată maxim. Așadar, m-am bucurat de atmosfera informală.

4. Povestește cum arată o zi de curs la Școala Informală de IT Cluj.

Orice sesiune de curs începe cu o doză de ciocolată! Urmează apoi teorie predată sub formă de exerciții, clipuri video sau desene pe white-board și se continuă cu crearea de diverse programe care au legătură cu materia din ziua respectivă, gândite ad-hoc – unilateral de către Horia, mentorul cursanților, sau pe baza întrebărilor din sală. Cum încheiem o zi în care am învățat lucruri noi? Întotdeauna tot cu o ciocolată, dar și cu o binemeritată temă pentru acasă!


Experiența la Școala Informală de IT, la fel ca și studiul individual, a contat foarte mult

5. Ce ai apreciat cel mai mult din interacțiunea cu mentorul?

Faptul că pe lângă transmiterea informațiilor strict legate de ABAP, am primit și hint-uri, îndrumări – atât despre ce am putea fi întrebați la interviu, cât și despre ce am putea noi să îl întrebăm pe intervievator.

6. Cum a decurs interviul de angajare?

Discuția pe care am avut-o cu angajatorul a fost foarte interactivă, în ambele sensuri. Printre încercările mele de a-i convinge că sunt persoana potrivită, dar și încercările lor de a mă convinge că sunt compania potrivită, a fost și un test tehnic. Aici experiența de la Școala Informală de IT, la fel ca și studiul individual, a contat foarte mult. În plus, am avut ca material suport CV-ul și curricula cursului.


La ABAP Development nu construiești nave spațiale. În schimb acumulezi cunoștințe care îți sporesc șansele de a-ți găsi un job în domeniu

7. Există diferențe între ceea ce ai crezut că vei învăța și ceea ce ai învățat propriu-zis la cursuri?

De la bun început am studiat curricula și am știut exact ce oferă acest program de pregătire. Chiar dacă e o școală „informală”, a existat acest guideline și Horia – mentorul nostru, s-a asigurat să parcurgem fiecare punct. Dacă te înscrii la ABAP Development în speranța că vei construi nave spațiale, vei fi puțin dezamăgit. La sfârșitul acestui program educațional, vei avea cunoștințe basic de programare SAP, care îți sporesc șansele de a-ți găsi un job unde să te dezvolți mai departe.

8. Ce așteptări ai de la viitor?

Să acumulez cât mai multe informații și să fiu într-o continuă dezvoltare. Îmi doresc o carieră la fel de dinamică precum domeniul în care voi activa. Știu că sunt mari așteptări de la mine.


Un mesaj pentru cei care citesc acest interviu:

Toți avem un motiv pentru care decidem să urmăm cursuri în IT. Este important, însă, înainte de a te înscrie, să știi ce anume urmărești. Fie că vrei să înveți mai multe despre acest limbaj de programare, fie că vrei să îți schimbi total cariera, programul de pregătire ABAP Development de la Școala Informală de IT e o bună modalitate de a-ți scrie povestea de succes!


Felicitări Alin, ne mândrim!