Îmi doresc o carieră în IT. De unde încep? | Interviu cu Silvia Gatu

Este dezvoltator software de mai bine de 6 ani și are expertiză într-o gamă largă de tehnologii. A activat trei ani ca instructor .NET în cadrul companiei Microsoft, iar astăzi face parte din echipa de mentori de la Școala Informală de IT București.

Silvia Gatu este unul din profesioniștii care îi îndrumă pas cu pas pe cei pasionați de tehnologie, determinați să învețe cât mai mult pentru a se reorienta profesional sau pentru a-și construi de la zero o carieră în IT. Silvia explică ce beneficii va avea cursantul care urmează programul de Inițiere în IT.


Cursantul poate lua o decizie: dacă o carieră în IT este ceea ce i se potrivește sau nu

1. Cui se adresează programul de Inițiere în IT și ce abilități trebuie să am pentru a mă înscrie?

Inițiere în IT se adresează celor fără studii în IT, care doresc o reprofilare din punct de vedere profesional sau care sunt la începutul vieții profesionale și iau în considerare o carieră în IT. Candidații trebuie să fie pasionați de tehnologie și să își dorească să lucreze într-un domeniu în care schimbările se produc foarte rapid.

2. Pe ce anume se pune accent în cadrul procesului de învățare?

În cadrul programului de Inițiere în IT, candidatul este familiarizat cu metodologiile actuale de lucru practicate în firmele de profil, cu rolurile principale din cadrul unui proiect IT și cu noțiunile de bază în programare și testare. La sfârșitul acestui modul, candidatul va avea o viziune mai amplă asupra domeniului IT și, ținând cont de recomandarea din partea mentorilor, poate lua o decizie: dacă o carieră în IT este ceea ce i se potrivește, dacă poate face față acestei schimbări și în ce direcție să se orienteze – programare, testare etc.


Sesiunile de curs vor fi cât mai interactive posibil și vor cuprinde exerciții care să-i implice în mod practic pe cursanți

3. Spune-ne mai multe despre recomandarea pe care o vor primi cursanții la final.

În funcție de implicare, de aptitudinile de care dau dovadă în timpul cursurilor, de temele pe care le fac și rezultatele pe care le obțin la teste, mentorii îi vor recomanda pe cursanți spre o anumită direcție, în zona spre care au dat dovadă că au abilități mai înzestrate.

4. Ce metode de predare se vor folosi?

Sesiunile de curs vor fi foarte interactive și vor cuprinde exerciții care să-i implice în mod practic pe cursanți și care să le capteze atenția. Vom prezenta exemple cât mai relevante din proiectele IT existente, astfel încât să se înțeleagă cât mai bine subiectele discutate.


În momentul în care ești la începutul carierei tale în IT sau vrei să te reprofilezi și pornești de la zero, este important să știi de unde să pornești

5. Care este cel mai mare plus al acestui program de inițiere?

Prin intermediul programului de Inițiere în IT, înveți cum să înveți. Pe lângă aceasta, candidatul are și posibilitatea să vadă în ce arie se descurcă mai bine, fiindu-i prezentate mai multe fețe ale mediului IT. În momentul în care ești la începutul carierei tale în IT sau vrei să te reprofilezi și pornești de la zero, este important să știi de unde să pornești.

6. Cea mai mare provocare?

Faptul că mediul IT este unul dinamic și trebuie să ții pasul cu tehnologiile folosite la un moment dat. Tot timpul este o continuă învățare. Cu alte cuvinte, celor care își doresc o carieră în IT nu trebuie le fie teamă de schimbare, ci să fie tot timpul în căutarea ei, dornici să învețe lucruri noi permanent.



Un mesaj pentru cei care citesc acest interviu:

Dacă ești o persoană dornică să te afirmi și să înveți tot timpul lucruri noi, atunci înscrie-te la programul de Inițiere în IT. Așa vei vedea, în primul rând, dacă o carieră în domeniul IT ți se potrivește. Apoi, care este cea mai bună direcție pe care o poți urma (programare web sau testare software), conform aptitudinilor pe care le ai.