Școala informală de IT

Alina Ivan: „Sunt 100% convinsă că eu NU aș fi putut să lucrez în programare, fără Școala informală de IT”

Te gândești vreodată că ai fi vrut să fii cu totul altcineva, să faci cu totul altceva? Pentru cei mai mulți dintre absolvenții noștri, Școala informală de IT devine – prin introspecție – „școala de a fi tu însuți”. Pentru că sunt oameni pe care, într-un concurs de împrejurări, viața i-a adus în roluri în care nu se mai regăsesc.

La fel ca Alina. După 16 ani de experiență în traduceri și 12 ani de activitate în banking, s-a înscris la cursurile online de reconversie profesională.

Ne spune astăzi: „Școala informală de IT mi-a schimbat nu doar cariera, ci și viața, cu totul”. Povestea ei? Poate fi povestea ta.

Alina, cu ce te ocupai înainte de a te înscrie la cursurile de reconversie profesională?

Activam în banking. Am lucrat 6 ani în front-office, 6 ani în back office. Jobul meu principal, însă, a fost cel de traducător. Am absolvit Facultatea de Litere și sunt traducător autorizat în continuare. Cu alte cuvinte, am în spate 16 ani de traduceri, plus 12 ani de banking. Când am decis să plec din banking a fost, așa, o conjunctură… Mi se părea că lucrurile se îndreaptă foarte mult spre digital în banking și m-am gândit că mi-ar plăcea să fac parte din cei care îmbunătățesc procesele și aplicațiile.

Nu știu cum sunt alții, dar eu mă aflam în postura de client care mergea la bancă doar atunci când era musai. Dacă puteam să fac totul de pe Internet Banking, era perfect. Și am avut un moment în care m-am gândit așa: cum ar fi să fac parte dintre cei care îmbunătățesc povestea asta, a digitalizării? Și atunci am început să caut cursuri de reconversie profesională în IT.

Ai plecat din bancă, deși aveai perspective bune de carieră acolo...

Puteam să rămân acolo. Aș fi putut fi și acum acolo, nu ar fi fost niciun fel de problemă. Doar că mă plafonasem. Ultimii 2 – 3 ani de banking au fost extrem de liniari. Am vrut o altă provocare și, cum făcusem informatică în liceu, m-am gândit la IT și la posibilitatea de a urma cursuri de recalificare profesională. Adolescentă fiind atunci, îmi plăcea să citesc și m-am axat pe o facultate unde să pot învăța limbi străine. Acum, privind în urmă, îmi dau seama că așa cum am învățat atunci limbile străine, așa am învățat ulterior limbajele de programare. E cam același lucru.

Acum 20 de ani, ceva îmi spunea că IT-ul nu este pentru mine, nu știu ce a fost atunci. În 2017, când simțeam nevoia foarte puternică de a face o schimbare de carieră, am reanalizat situația și mi-am dat seama că, vorba aceea, nu sunt chiar „pe lângă”. Între timp, am mai studiat individual, am urmărit tutoriale online, am cercetat și apoi am căutat cursuri recalificare. Așa am zis OK: e momentul pentru cursuri de reconversie profesională IT. Merg pe drumul acesta. A fost cea mai bună decizie.

Am dat un Search pe Google și am ales Școala informală de IT

Ai demisionat înainte să faci cursuri de IT pentru recalificare profesională?

Eram angajată în bancă, atunci când m-am înscris la Școala informală de IT. Chiar dacă aveam noțiunile de bază din domeniu, am început cu un curs de recalificare de Intro în IT, ca să îmi reîmprospătez cunoștințele.

Am zis așa: hai să văd cu ce se mănâncă prima oară acest curs, să merg să mă conving. Atât de mult mi-a plăcut cursul de Intro in IT și ceea ce s-a întâmplat la Școala informală de IT, încât am zis OK, this is it. Ulterior, după absolvire, am demisionat și m-am angajat în IT.

Ce anume ți-a plăcut la cursul de Intro in IT și de ce?

Mi-a plăcut foarte mult modul în care mentorul a predat cursul de Intro in IT. Materia în sine poate fi un conținut de tip standard, dar contează cum ți se prezintă informațiile respective și cum te poate face mentorul să le reții.

Mentorul meu a fost Adi Moldovan, iar energia pe care mi-a transmis-o în cadrul cursului de recalificare în IT m-a ajutat enorm. Dintre toate cursurile și trainingurile pe care le-am mai făcut până acum, doar la o singură persoană am mai întâlnit o asemenea energie și pasiune. Pentru mine asta contează la orice tip de cursuri de calificare și recalificare.

Cum ai ajuns la Școala informală de IT? De ce NU ai învățat de pe Internet?

Nu am învățat singură de pe Internet, pentru că uneori îmi lipsește consecvența. Pe termen lung, aș fi ajuns în situațiile în care aș fi zis: „astăzi nu am timp, poate mă ocup mâine de învățat”, pentru că aveam nevoie de o rutină, de cineva care să mă îndrume, de task-uri pe care să le fac. Și m-am gândit: „oare de unde ar trebui să încep?”.

Am dat un Search pe Google și am ales Școala informală de IT. Mi s-a părut că Intro in IT de la Școala informală de IT este cursul de recalificare cel mai structurat de pe piață, după ce am citit programa. Am văzut că durează doar două luni și am zis: „Hai să încerc! Dacă nu îmi place, o să văd eu ce fac mai departe”. Nu regret decizia luată nicio clipă.

M-am înscris în octombrie 2017, m-am apucat să fac research-ul pe Google și cred că era ultima zi în care puteam da testele de admitere. Țin minte că era 23:30 – 00:00 și a doua zi la ora 12:00 se închideau înscrierile.

Îmi amintesc inclusiv că aveam emoții și în privința testului de limba engleză, deși eu eram traducător de limbă engleză, atât de tare îmi doream să învăț la Școala informală de IT. După o săptămână am primit răspunsul: am fost acceptată la Intro in IT, un curs de reconversie profesională pe care l-am considerat potrivit pentru mine.

În weekend, când îmi pregăteam temele, eram extrem de energică și de bucuroasă

Ce a urmat după cursul de Intro in IT?

Din multitudinea de cursuri de reconversie profesională, l-am ales pe cel de Web Development (JavaScript). A fost un pas natural, pentru că eu de acolo pornisem în decizia mea de de schimbare a carierei. Îmi propusesem să îmbunătățesc modul în care un user interacționează cu un website.

Și pentru că eu, din fire, am nevoie de multe elemente vizuale, am evitat programarea back-end. Dacă am putut să aleg, am ales ceea ce mi-a mers la suflet, și anume programarea front-end. Bine am făcut!

Absolventă cursuri de programare Școala informală IT

Cum a fost experiența la cursul de programare?

A fost o plăcere să mă duc la cursul predat de Florin Nițu și Paul Negoescu, mentorii de la Școala informală de IT. Deși a fost o perioadă extrem de solicitantă și de obositoare, a fost foarte, foarte fain. În weekend, când îmi pregăteam temele, eram extrem de energică și de bucuroasă, spre deosebire de perioada facultății unde eram demoralizată. Mentorii au avut o răbdare fantastică pe toată durata cursului de recalificare IT…

Dacă la cursul de Intro in IT, „am mirosit”, ca să zic așa, ce înseamnă programarea, la cursul de Web Development (JavaScript), fiecare nou capitol era ca și cum ai fi citit o nouă carte. Extrem de solicitant, dar foarte frumos.

Să urmez un curs online de reconversie profesională a fost una dintre cele mai bune decizii pe care le-am luat în viața mea.

Nu îți pare rău că ai ales un curs plătit și nu un tutorial free?

Nu numai că nu îmi pare rău, ba chiar îmi pare foarte bine. Este una dintre cele mai bune decizii pe care le-am luat în viața mea. Să urmez un curs IT de programare a fost o decizie bună pentru mine, lăsând la o parte cariera și toate celelalte elemente, inclusiv financiare. În plus, toată lumea știe că, ulterior, că se câștigă bine în IT.

Deci nu ai include asta în categoria „mituri”?

Nu, pentru că este un lucru adevărat, demonstrabil. Un mit e acela că oamenii care lucrează în IT sunt zombi, niște ciudați, că stau lipiți de laptop 200 de ore pe zi și nu se mișcă din fața lui. Doamne ferește! Eu le-aș spune tuturor celor care cred asta să se ducă să lucreze prima oară într-o firmă de traduceri. Eu vorbesc din experiența mea profesională, pentru că traducătorii – efectiv – stau la birou și scriu. În bancă, dacă ar fi să dau un alt exemplu, există o altă situație: e foarte multă competiție.

Dacă întrebam: „Cum ai făcut acolo”? Mi se spunea, uneori: „Nu știu, nu îmi amintesc”. Ei bine, lucrurile astea eu nu le-am găsit în IT. Este domeniul cu cel mai mare nivel de colaborare. Ai cu cine să discuți, ai cu cine să schimbi păreri! Și mă întorc la ideea de bază: dacă se spune că programatorii sunt ciudați, să nu uităm că fiecare suntem ciudați în felul nostru. 🙂

Din experiența interviurilor de angajare am învățat foarte mult

După ce ai absolvit și cel de-al doilea curs, ce a urmat?

Am continuat să lucrez în bancă, până mi-am găsit un job. Am trimis CV-uri, am cerut recomandări, am mers la interviuri… Vreau să precizez: interviurile de angajare te pot ajuta foarte mult să înțelegi ce vrea piața și pot deveni resurse de învățare. Am avut, la un moment dat, un interviu care a durat aproximativ 3h:30. Aveau nevoie de cineva cu experiență, dar am stat la povești cu tipul de la companie, care mi-a arătat tot felul de resurse: „Uite, ai auzit de site-ul acesta? Ai văzut proiectul acesta?”. Asta mi s-a părut foarte fain.

Am căutat job o perioadă, dar acum – privind în urmă – îmi dau seama că îmi doream foarte mult să plec din banking, și că că din experiența interviurilor de angajare am învățat foarte mult. Am acum mai bine de un an de experiență în front-end web development, grație cursurilor online de reconversie profesională.

Ce a schimbat în viața ta absolvirea Școlii informale de IT?

Școala informală de IT, prin oamenii ei, mi-a adus mai mult decât m-aș fi așteptat. Am dobândit prieteni foarte, foarte, foarte buni. Nu m-am așteptat. Am cunoscut o mulțime de oameni prin intermediul relațiilor create la Școala informală de IT și o mulțime de povești de succes în urma absolvirilor cursurilor de recalificare. Eu nu aș fi putut de una singură să ajung să lucrez în programare, dacă nu aș fi urmat cursurile online de reconversie profesională în cadrul Școlii informale de IT. Sunt 100% convinsă.

Singură nu aș fi reușit. Școala informală de IT mi-a schimbat nu doar cariera, ci și viața, cu totul. Evident, fiind alt mediu, într-un fel sau altul s-au schimbat majoritatea aspectelor din viața mea.

Decizia de a te înscrie la Școala informală de IT îți poate schimba viața

Este Școala informală de IT mediul potrivit pentru oamenii care vor să învețe IT de la 0?

Bineînțeles. Recomand toate cursurile de calificare și recalificare din cadrul Școlii informale de IT! Decizia de a te înscrie la Școala informală de IT îți poate schimba viața. Chiar și din cercul meu de cunoscuți, în Brașov, au fost cel puțin două persoane care au urmat cursurile de recalificare la Școala informală de IT, după ce le-am povestit experiența mea. Faptul că, în momentul în care nu știi de unde să o apuci într-un domeniu nou, primești indicații, resurse, sprijin, ajutor, este ceva extraordinar.

Vin aici oameni din toate, absolut toate domeniile de activitate. De ce? Pentru că mentorii te ajută să afli și să structurezi toate informațiile necesare ca tu să poți să faci switch-ul de carieră.

Ce mesaj ai pentru cei care își doresc să facă pasul în IT, dar nu au curaj?

Să aibă încredere. Întotdeauna. Dacă pui pasiune, se vede, se simte și vei ajunge la rezultatul pe care ți-l dorești. Mai este ceva la fel de important: nu alege IT-ul, doar pentru că este la modă. Banii reprezintă o motivație puternică, dar nu trebuie să fie singura. Nu fă ceva dacă nu îți place. Pentru că dacă nu îți place, vor apărea frustrări, oricât de mulți bani primești. Am avut odată o discuție, cu cineva care vehicula niște sume fabuloase pentru juniori în IT, iar eu știam developeri cu 5 – 7 ani de experiență care nu erau încă acolo. Începutul nu este ușor. Un job entry-level este plătit ca un job entry-level.

Eu am plecat din banking pe un salariu mai mic în IT. Pentru că trebuie să îți urmezi instinctul, dacă ceea ce faci nu te mai împlinește și nu te mai face să simți că ești parte de acolo. Cred că abordarea corectă ar fi așa: să începi să te gândești că peste 5 – 10 ani vrei să câștigi mai mulți bani, să urmezi cursuri de IT, să testezi dacă ți se potrivește domeniul și, dacă nu, să găsești o altă variantă. Switch-ul acesta de carieră se poate face și după 35 – 40 de ani.

Mie mi-au spus mulți că sunt nebună că plec din banking, „ești doamna de la bancă, ai o carieră acolo, ai o poziție. Dar era o carieră ce pe mine nu mă împlinea. Când venea ziua de luni, spuneam: „Doamne, iar e luni, iar trebuie să mă duc la muncă…”. Nu am plecat din cauza organizației, a colegilor sau a managerului. Eu am plecat din cauza faptului că nu mă mai regăseam: ceea ce eu voiam să fac era un pic mai mult decât ceea ce puteam să fac acolo. Mi se întâmplă astăzi, lucrând în IT, să stau peste program fără să îmi dau seama. Lucrez de mai bine de 16 ani și asta mi s-a întâmplat de foarte puține ori.

Cursul de reconversie profesională de la Școala informală de IT m-a ajutat inclusiv pe partea aceasta, să îmi structurez ideile, sentimentele, ce îmi place, cum îmi place să se întâmple lucrurile. Totul pornește, însă, întotdeauna de la pasiune: îți placea să desfaci, așa cum îmi placea mie când eram copil, ceasurile deștepte ale părinților? Întreabă-te dacă ai o înclinație reală spre acest domeniu.

Recomand tuturor, indiferent de etapa în care se află în carieră, să nu ezite să urmeze cursuri de calificare pentru angajați sau cursuri de calificare pentru șomeri. Le va schimba, cu siguranță, viața!

Povestea Alinei poate deveni povestea ta!