Cum înveți să construiești un produs digital – de la idee, până la lansare

Pasionat de tot ceea ce presupune dezvoltarea de produse, a contribuit, de-a lungul carierei sale, la crearea și lansarea mai multor produse web și mobile. Dan Călinescu, mentor cu o vastă experiență, nu este doar co-fondator pentru 3 noi start-up-uri din domeniul tehnologiei, ci și persoana care s-a implicat în toate aspectele ce țin de dezvoltarea produselor – de la idee – la marketing, vânzări, design, development, lansare și management.

A petrecut 15 ani în Toronto, Canada, dar a crescut în București și s-a reîntors în țară, la Cluj, unde locuiește din 2010 împreună cu soția și cei 4 copii. Dan a studiat la Universitatea din Toronto, unde a obținut cu succes Honours Bachelor of Science in Software Engineering. Este adept open source și storytelling, dar mai ales entuziast atunci când vine vorba de educație.   La Școala Informală de IT Cluj-Napoca este manager de disciplină, Product Owner și mentor în cadrul programului de Full Stack Product Development.


Provocarea este modul prin care înveți lucruri noi, crești și avansezi în carieră

1. Cum arată portretul cursantului pentru care a fost creat programul educațional de Full Stack Product Development?

Programul a fost creat pentru o nouă generație de Software Developers, o generație de creatori originali, care produc produse proprii, nu doar care lucrează în stil outsourcing. Cursantul ideal vine fie din categoria tinerilor care se află la începutul carierei în Software Development, fie din categoria celor care deja lucrează de mulți ani în domeniu, dar care simt nevoia de a crește într-o direcție nouă.     În oricare dintre cazuri, cursantul ideal este o persoană curioasă, energică și pasionată, interesată de creștere personală și profesională.

Full Stack Development este un program educațional intens și plin de provocări intelectuale, deci pentru el provocarea este modul prin care învață lucruri noi, prin care crește și prin care avansează în carieră. Aș mai adăuga că acest program este menit să ofere o experiență cât mai reală a ceea ce înseamnă să construiești un produs digital de la idee până la lansare, ceea ce îl face să fie cu precădere menit celor care doresc să învețe nu doar prin teorie, ci prin practică.


Produsele care au schimbat cursul omenirii sunt acelea care au avut la bază un vis pragmatic

2. Care este punctul de plecare de care ar trebui să țină cont o persoană dornică să dezvolte pentru prima dată un produs end-to-end?

O întrebare cheie și foarte bună. M-aș bucura ca fiecare persoană care dorește să dezvolte un produs end – to – end să plece de la un vis pragmatic. Dacă ideea de a visa în mod pragmantic sună puțin ciudat, este probabil pentru că am fost obișnuiți să credem ca a avea visuri este un mod idealist și deloc practic de a trăi viața. Istoria ne arată, însă, că produsele care au schimbat cursul omenirii sunt acelea care au avut la bază – nu doar resursele necesare sau doar contextul necesar succesului, ci produsele care au reușit au avut la bază un vis pragmatic.

Numai așa, persoana poate să înceapă să construiască – linie de cod cu linie de cod – acest vis

Aș încuraja persoanele care doresc să dezvolte un produs nou, să își dezvolte mai întâi un vis pragmatic care să fie baza, direcția și fundația întregii povești a produsului. Exercițiul de a dezvolta acest vis va aduce în prim plan motivația, așteptările, dorințele și pasiunile persoanei care este dornică să dezvolte un produs nou.

Astfel, persoana poate să pășească cu îndrăzneală mai departe, și anume să înceapă să construiască cărămidă cu cărămidă, sau în cazul nostru, linie de cod cu linie de cod, acest vis, până ce într-o zi, devine realitate. Adică un produs, care nu este altceva decât expresia tangibilă a acelui vis primordial.

Modul cel mai natural de a evolua este trecerea spre o industrie care produce produse proprii

3. Cât de necesar este la ora actuală ca o persoană cu experiență în companii de outsourcing să aibă acces la o ofertă educațională bazată pe training și coaching în direcția de a dezvolta noi produse software?

Modelele de business clasice de outsourcing, time-and-materials, fixed-priced, staff augmentation sau alte variante asemănătoare, sunt pe cale de a fi transformate radical. Industria locală de IT va trebui să se adaptazeze într-un fel sau altul, și modul cel mai natural de a evolua este spre o industrie care produce produse proprii.

Programatorii care lucrează într-o firmă de outsourcing astăzi vor fi nevoiți să se adapteze și ei, dacă nu din alt motiv, doar pentru că întreaga industrie se va transforma. În alte cuvinte, programatorii vor trebui să crească în direcția de Product Development și nu doar de Project Development. Ca să crească, aceștia au o mare nevoie de o infuziune de programe educaționale, de preferință hands-on și intensive.

Full Stack Product Development oferă exact tipul de educație absolut necesar pentru o transformare a industriei locale de IT

În contextul schimbărilor din industrie, aceste programe vor evolua și ele ca și cerință, de la programe opționale și nice-to have, la programe absolut necesare și chiar o parte integrală a strategiei de creștere a firmei. Programatorii și firmele care investesc într-un astfel de program astăzi, investesc într-un avantaj competitiv excelent care poate să propulseze atât firme dar și cariere personale, la nivel următor, în direcția corectă.

Ceea ce m-a atras la Școala Informală de IT este faptul că reprezintă acel missing-link în ecosistemul local și orice investiție în această școală este o investiție în bunul comun al comunității. De aceea am decis să colaborez cu Școala Informală de IT prin dezvoltarea programului educațional de Full Stack Product Development, care oferă exact tipul de educație absolut necesar pentru o transformare a industriei locale de IT.

Fără mentori, este aproape imposibil de intra într-un domeniu atât de volatil și de complex ca și industria de Software Development

4.  Cât de important este mentoratul?

Mentoratul este unul dintre lipsurile esențiale ale sistemului de învățământ românesc. Din păcate, tinerii ies din facultate cu multă teorie, dar cu puțină atenție personală din partea unor mentori care ar putea să îi îndrume pe drumul cel bun de la începutul carierei, fără ca tinerii să trebuiască să reinveteze roata cum ar veni, în cariera lor.

Un mentor care a trecut prin toate și știe cum să acompanieze o persoană la început de drum, știe cum să ghideze creșterea individuală și cum să contribuie la transformarea personală. Fără mentori, este aproape imposibil să intri într-un domeniu atât de volatil și de complex ca și industria de Software Development. Când vine vorba de dezvoltarea unor proiecte de tip outsourcing, poate că este posibil să avansezi fără un mentor, dar și acolo doar până la un anumit punct. Însă, pentru dezvoltarea unui produs end-to-end, aș spune că mentorul potrivit poate să facă toată diferența.

Cum va avea loc procesul de pregătire?

Obiectivul nostru este ca fiecare cursant să învețe cum să dezvolte un produs. End – to – end

Fiecare cursant se va alătura unei echipe alcătuită din aproximativ cinci persoane, cu care va lucra la dezvoltarea unui produs. Obiectivul nu este ca fiecare cursant să vină cu idei de produse, ci mai degrabă să învețe cum să dezvolte un produs. Cursantul va experimenta ce înseamnă să faci parte dintr-un product startup, în calitate de Founding Developer, adică unul dintre primii programatori care au lucrat la acel produs.

Imaginează-ți cum ar fi să colaborezi cu primii 3-4 oameni care au dezvoltat un produs de care ne bucurăm astăzi: Facebook, Gmail sau Twitter

Imaginează-ți cum ar fi să colaborezi cu primii 3-4 oameni care au dezvoltat orice produs de care ne bucuram astăzi, fie Facebook, Gmail, Twitter etc. În această echipă, voi mentora cursantul să își găsească un Sweet Spot, adică locul său unic, unde poate aduce cea mai mare valoare în echipă. Fiecare cursant va parcurge aceeași materie end-to-end însă unii vor avea inclinații naturale către unele aspecte ale produsului, cum ar fi partea mobile, iar alții vor dori să aprofundeze alte părți, ca de exemplu partea de API.

Este absolut normal și așa se întâmplă și în lumea reală de startups, dar în același timp, este bine ca fiecare să  parcurgă întreaga materie, ca să înțeleagă toate aspectele procesului de dezvoltare end-to-end și astfel să dezvolte un limbaj comun cu colegii de echipă.

Vei primi lecții video înaintea orelor de mentorat

Pe lângă experiența continuă de a lucra într-o echipă, pe același produs, cursantul va fi mentorat personal de către mine în fiecare săptămână, în orele de mentorat. Acele ore vor fi exclusiv dedicate relației dintre mine și cursanți, unde vom putea practica exerciții de pair programming direct pe proiect sau unde voi putea oferi sfaturi practice pentru a ajuta la rezolvarea unor probleme tehnice sau, pur și simplu, pentru a discuta anumite subiecte în detaliu. În același timp, cursanții vor primi lecții video înaintea orelor de mentorat, lecții care vor fi pregătite de mine în avans și care vor putea fi parcurse în timpul liber, ca și pregătire pentru orele de mentorat.

Vei trece o experiență cât se poate de reală a ceea ce înseamnă să lucrezi într-un product startup

Cu alte cuvinte, vom aborda un model educativ prin care vom răsturna complet paradigma de lectură/atelier. Astfel încât, timpul petrecut în clasă va fi un timp de atelier și mentorat, hands-on și nu o lectură. Lecturile vor fi tema de casă, și nu invers. Cursanții vor mai avea acces și la un Product Owner dedicat produsului la care vor lucra. Acest Product Owner vine cu o experiență bogată în Product Development și va oferi cursanților o experiență cât se poate de reală a ceea ce înseamnă să lucrezi într-un product startup. Și nu în ultimul rând, pe lângă toate aceste investiții de timp și know-how pe care fiecare cursant le va primi săptămânal, va mai fi o oră săptămânală dedicată exclusiv întrebărilor cursanților, care se va desfășura online, ca un webinar, deschis tuturor cursanților.