Hai să faci cunoștință cu Andreea!
Cariera în IT a început-o în urmă cu 10 ani, ca programator .NET. După 3 ani, și-a dat seama că vrea să evolueze într-o direcție în care abilitățile ei tehnice pot fi combinate cu cele analitice și de comunicare. S-a hotărât să devină Business Analyst.
Andreea Tătar are astăzi în palmaresul său, peste 20 de proiecte de mare anvergură, dintre care cele mai multe în domeniul administrației guvernamentale. Este conectată la comunitatea de Business Analysis din România, îi place să lucreze cu oamenii și duce la bun sfârșit toate proiectele în care este implicată. Și pentru că seriozitatea, entuziasmul și pasiunea merg mână-n mână, Andreea și-a dorit să transmită mai departe cunoștințele pe care le-a acumulat. Astfel, a acceptat provocarea de a deveni mentor.
Experiența și profesionalismul au adus-o la Școala Informală de IT București, acolo unde oferă training, mentorat și coaching.
Ca Business Analyst, trebuie să-ți placă să despici firul în patru(zeci)
1. Vreau să mă înscriu la Business Analysis. De unde știu dacă acest program mi se potrivește?
Nu există o rețetă secretă pentru a deveni IT-ist, în general, și prin urmare, nici una pentru a deveni Business Analyst, în particular. Până la urmă, IT-ul nu se ocupă cu altceva decât cu îmbunătățirea vieții prin intermediul calculatoarelor. Ca Business Analyst descoperi ce anume poți să îmbunătățești și cum. Iar pentru a putea realiza acest lucru, ajută să ai o fire curioasă, să vrei să despici firul în patru(zeci), să îți placă să comunici, să poți analiza și structura informațiile pe care le descoperi. Practic, profilul potrivit unui Business Analyst este cel al omului ce se gândește, de la suprafață până la nivelul micilor detalii, cum să facă niște lucruri mai bine în domenii diverse.
2. La ce trebuie să mă aștept dacă am aplicat la programul de Business Analysis?
În primul rând, la o succesiune de sesiuni de curs utile și interesante. Pentru că mai mult decât orice, aceste ore sunt dedicate educației, acumulării de cunoștințe și skill-uri. Apoi, ar trebui să te aștepți la o experiență care să te stimuleze și în afara orelor de curs. Un BA încearcă să îmbunătățească lumea din jur. Dacă în urma acestui program, vei vedea modalități de îmbunătățire a vieții – în diverse circumstanțe în afara serviciului (să le spunem tehnic „procese”) – atunci noi ne-am atins scopul.
Programul este conceput în așa fel încât să maximizeze șansele tale de angajare ca analist de business
3. Cât de pregătit voi fi pentru piața muncii, după ce am parcurs acest program de pregătire?
Cred că atunci când cineva aplică la un asemenea program, se așteaptă la un „return on investment”, așa cum se spune în lumea de business. Și cred că e corect să fie așa. Altfel spus, banii investiți într-un asemenea program de formare, ar trebui „să vină înapoi” în momentul în care cursantul se angajează și este remunerat în funcție de performanța pe care reușește să o obțină pe baza cunoștințelor acumulate la cursuri. Business Analysis este un program conceput în așa fel încât să maximizeze șansele tale de angajare ca BA . Cum? Prin obișnuirea cu terminologii și situații reale din câmpul muncii și prin exersarea practică a cunoștințelor acumulate. Iar prin maximizarea șanselor de angajare se asigură, așa cum spuneam, și „return of investment”-ul.
4. Povestește-ne o situație din parcursul tău profesional, când te-ar fi ajutat să știi din start anumite lucruri care se predau cursanților de la Școala Informală de IT.
Când te angajezi în IT, crezi că lumea se învârte în jurul programatorilor, restul fiind personal auxiliar. Nu e tocmai așa. De fapt, proiectele de succes se datorează într-o proporție mai mare analiștilor buni, decât programatorilor buni. O analiză slabă poate cu greu fi corectată de către programatori, în timp ce o analiză bună permite implementarea proiectului cu o eficiență ridicată de către ceilalți membri de proiect. Aș fi vrut să știu asta înainte de a mă angaja. Astfel, aș fi valorizat meseria de BA la adevărata valoare – valoare pe care am aflat-o abia în „viața reală”, profesând ca analist de business.
O persoană care se prezintă la un interviu cu o serie de cunoștințe concrete de BA, are un avantaj competitiv enorm
5. Ce ne poți spune despre oportunitățile pe care le oferă piața muncii pe această ramură a IT-ului?
În majoritatea firmelor care dezvoltă proiecte și produse IT, raportul analiști/programatori este de aproximativ 1 analist/ la fiecare 2 dezvoltatori. E normal să fie așa, pentru că timpul și efortul alocate analizei și implementării în proiecte/produse este în aceeași proporție. Totuși, școala românească pregătește un număr mare de programatori, nu pregătește efectiv niciun profesionist de BA. Practic, firmele trebuie să își dezvolte intern oameni cu skill-uri în această direcție. Prin urmare, o persoană care se prezintă la un interviu cu o serie de cunoștințe concrete de BA, are un avantaj competitiv enorm care este, relativ de celelalte profesii din IT, slab acoperită de personal cu studii.
Un prim sfat celor care își doresc o carieră în acest domeniu:
Din moment ce participă la acest program, cred că primul pas este îndeplinit: acela că în permanență ai lucruri noi de învățat. Învățarea continuă și în domenii diverse este constantă pe parcursul carierei de BA; este o provocare, dar în același timp și frumusețea acestui job. Nu în ultimul rând, important este să crezi că poți să faci asta. Exceptând unele joburi (ex. inventator), toate celelalte cariere înseamnă 95% transpirație și 5% inspirație. Dacă tratezi serios ceea ce faci, jobul de Business Analyst te va recompensa pe măsura eforturilor depuse. Atât ca satisfacție profesională, cât și materială.