Școala informală de IT

TOP 10 greșeli pe care le fac cei ce nu reușesc să se angajeze în IT, realizat de un absolvent

„Am terminat anul trecut, în luna martie, cursul de Java Development la Școala informală de IT. Cam în aceeași perioadă am participat la interviuri și am fost angajat la SoftVision. În prezent sunt Java Software Engineer (Junior 2) și am un mesaj pentru actualii și viitorii cursanți”. 

Semnat, Sorin Miron.

Așa a apărut acest articol, care ne confirmă – încă o dată – că Școala informală de IT este locul de întâlnire al oamenilor ce au o superputere: aceea de a inspira. Scoate virgula dintre interviuri de angajare și succes, Sorin, un om care nu bate în cuie principii de manual, ci spune lucrurilor pe nume, după ce a trăit experiența vieții lui: reconversia profesională. „Mi-a spus, zâmbind, că interviul a fost ok. <<Eu cred ca ai tot ce-ți trebuie ca să lucrezi la noi în companie ca programator Java>>. Nu am să uit ce am simțit atunci când am primit acest răspuns”. Și așa începe povestea lui. 

Uite ce se spune despre recrutarea de programatori în domeniul IT și nu e adevărat

✓ Nu poți să te angajezi / să-ți schimbi domeniul profesional chiar la orice vârstă. 

Ei bine, eu am schimbat domeniul la 41 ani. De asemenea, la Web, avem un coleg cam de aceeași vârstă cu mine, și el tot fost manager. 

✓ Nu te angajează nimeni ca programator junior, dacă tu ai avut o funcție mai mare în trecut. 

Am fost director general de societate comercială, cu salariu triplu decât aveam atunci când m-am angajat ca programator junior. Nu a contat, nici pentru mine, nici pentru firma care m-a angajat.

✓ Nu te angajează nimeni ca programator dacă nu ai experiență.

Aceasta este o gândire specifică patronilor anilor 2000-2005. Când am terminat facultatea de calculatoare, am vrut să mă angajez ca programator Java și, deși aveam experiență teoretică și aveam la activ proiectul de licență, nu am fost angajat. Au zis că nu am experiență. Acum, după aproape 20 de ani de la terminarea facultății și după singura experiență recentă pe Java câștigată la cursurile de Java pe care le-am urmat cu câteva luni înainte de angajare, am fost angajat.  

✓ Poți să lucrezi ca programator doar dacă ai studii în domeniul IT. 

Sincer, cred că poți să vii și din alte domenii, dar va trebui să muncești mult mai mult la început. Pentru testare software, web design, project management, chiar și pentru front-end sau alte profesii din IT, este un pic mai simplu și curba de învățare este mai abruptă. Însă, ca să excelezi ca programator pe partea de back-end sau DevOps,  trebuie să îți însușești un mod de gândire specific.

Iată cele mai mari 10 greșeli pe care le fac cei ce vor să se angajeze în IT și nu reușesc

  1. Nu sunt încă pregătit pentru interviu. Mai stau să mai învăț și mă prezint la următorul.
  2. Nu știu dacă am cunoștințele necesare, dacă mă fac de râs la interviu?!
  3. Sunt deja prea bătrân pentru domeniul ăsta. Cine mă mai angajează pe mine?!
  4. Dacă colegul X a fost la interviu și nu a fost acceptat, ce rost are să merg eu care nu știu cât el?!
  5. Nu-mi trebuie mie cont de LinkedIn. E tot Facebook. Nu se uită nimeni de la HR acolo.
  6. Merg la interviu în IT, nu contează cum arăt sau că merg în șlapi.
  7. Nu-mi trec în CV experiența anterioară în vânzări / management. O să mă încurce mai mult.
  8. Nu am fost angajat pentru că sunt …. Nu mă mai duc la interviuri.
  9. Mi-am dat acceptul să merg la o firmă, dar dacă mă mai caută și altele, spun DA și acolo și aleg după.
  10. Am participat la cursuri, am absolvit, dar nu aplic la job-uri, aștept să mă caute ei. 

Tips & Tricks: ce să (nu) faci dacă urmează să te prezinți la un interviu de angajare în IT

1. Nu te lua după prejudecăți și nu fă greșelile de mai sus. 🙂

2. Asigură-te că ajungi în locația interviului cu un sfert de oră mai devreme. 

Nu se știe când nu găsești loc de parcare, așa cum am pățit eu. A trebuit să parchez la 200-300 metri distanță de sediu și să vin alergând, ca să nu întârzii. Not funny!

3. Aplică încontinuu la joburile din domeniul în care vrei să activezi. 

Follow pe LinkedIn firmelor la care ai vrea să lucrezi: vezi pe cine cunoști acolo. Cere informații despre companie, despre procesul de recrutare, mediul de lucru. Află dacă este locul potrivit pentru tine. 

4. Nu renunța.

Este indicat să mergi la interviuri, chiar dacă nu treci de ele. Din orice experiență de acest gen vei învăța lucruri care te vor ajuta să treci interviul la firma potrivită pentru tine.

6. Nu te angaja doar ca să te angajezi. 

La început ai ideea asta: este bine să te angajezi, indiferent unde reușești. Toți își spun „intru oriunde și după aia mă mut dacă nu-mi place”. Dar dacă nu te potrivești cu stilul de lucru al oamenilor din firma respectivă, mai bine mai mergi la alte interviuri până găsești ceva ce ți se potrivește. Este important, și pentru tine, și pentru angajator. Toată lumea e scutită de multe neplăceri și timp pierdut. 

7. Dacă nu ai fost acceptat la o firmă, nu trebuie să cazi psihic. 

Poate nu are legătură cu ceea ce știi. Poate nici măcar nu are legătură cu tine. Dacă nu ai trecut un interviu, nu înseamnă că ești slab, ci înseamnă că nu te potriveai pe proiectul pentru care firma respectivă făcea angajări. Eu am stat un an pe proiect de intern (unde recunosc ca am învățat o mulțime de chestii utile și tehnologii pe care foarte puțini din firmă le cunosc) și abia apoi a apărut un proiect la client care să mi se potrivească pe profil, unde am și intrat ca programator Java junior. Un an. Dar oamenii au știut cum se poarte cu mine și cum să mă motiveze să avansez continuu.

Și acum, un gând de final:

„Dumnezeu nu-ți dă mereu ceea ce vrei, ci îți dă ceea ce ai nevoie. În momentul în care ești pregătit și știi în sinea ta că ai făcut totul ca să obții ceva, vei obține acel lucru, invariabil”.