Școala informală de IT

Poveste de succes | A absolvit Școala Informală de IT în 2015. De 2 ani lucrează în IT

István are 32 de ani și lucrează în IT. Pe diferite proiecte, cu diverse metodologii, în echipe mari și dinamice. Când era copil, își dorea să devină doctor, ca să ajute oamenii. Într-un context de viață, a ajuns să lucreze în domeniul financiar. De doi ani, însă, a îmbrățișat cu ambele mâini și pasiune, viața de tester software. IT-ul, spune el, seamănă cu un joc de baschet: „teamplayer, common goal, together”.

Școala Informală de IT a pregătit terenul care să-i permită să experimenteze o nouă carieră. Din 2015, de la absolvire, și până astăzi, ne spune cum a evoluat din punct de vedere profesional. L-am întrebat cum face ceea ce face, ce crede și ce recomandă. Dar și cum a fost la început. Despre alegeri, provocări, temeri și satisfacții. Despre tot ce a învățat la Școală și cum a aplicat cunoștințele acumulate în viața de zi cu zi la job.

Îi dăm cuvântul!


1. În ce moment ai decis să îți schimbi cariera?

Am lucrat în domeniul financiar, ca Account Payable. Am fost contabil primar pentru un client multinațional, din domeniul Pharma. La un moment dat, s-a hotărât implementarea unui program care reduce timpul de prelucrare a documentelor. Eu m-am oferit la testarea lui, pentru că îmi plăcea să testez orice. Am interacționat foarte mult cu project managerul, cu developerii din Belgia, am ținut evidența bugurilor. După ce au fost fixate, le-am și testat. Am ținut traininguri colegilor mei despre funcționalitățile programului. Din acel moment, am decis că trebuie să fac un pas în cariera mea și m-am înscris la Școala Informală de IT, la programul educațional de Software Testing.

2. Spune-ne mai multe despre parcursul tău academic.

Am absolvit în liceu secția matematică-informatică-fizică. La momentul respectiv nu m-am orientat către o facultate, ci am început să lucrez ca designer de interior, acesta fiind hobby-ul meu și acum. Între timp, am terminat facultatea cu specializarea Marketing, urmând masteratul în Managementul Dezvoltării Afacerilor. M-am înscris ulterior la o nouă specializare universitară: Informatică Economică, dar am aplicat în același timp și la Școala Informală de IT.

3. Ce te-a determinat să te înscrii la Școala Informală de IT?

Mi-am dorit foarte mult să facem exerciții, să învățăm teorii pe care să le putem aplica și la locul de muncă, zi de zi. Din păcate, nici acum nu este pus suficient accent pe acest lucru în mediile tradiționale de învățare. Avem câteva materii la facultate care sunt actualizate la zi, dar, din păcate, sunt foarte multe care trebuie rescrise, updatate. Am auzit multe opinii foarte bune despre Școala Informală de IT, despre mentori. Mi-am dorit să învăț lucruri practice: despre proiecte, metodologii, strategii, care sunt actuale și pot fi folosite la locul de muncă. Așa s-a și întâmplat.

4. De ce Software Testing?

Am ales să urmez Software Testing pentru că întotdeuna mi-a placut sa analizez, să testez lucruri, programe noi. De câte ori am avut ocazia, am testat programe în perioade trial, ca să înțeleg funcționalitatea lor, rostul lor.

5. (De la sesiunile de curs) îți amintești în mod deosebit de…

Momentele în care făceam exerciții de grup. Ne-au ajutat foarte mult să înțelegem unde am greșit fiecare dintre noi, să ascultăm și punctul de vedere al colegilor noștri.

6. Cea mai mare frică a fost …

…să nu absolv programul educațional, să nu îmi găsesc un loc de muncă în domeniul testării.

7. Care sunt lucrurile cele mai importante pe care le-ai învățat la Școala Informală de IT?

Cel mai mult m-a ajutat în viața de zi cu zi de la job, faptul că, la cursuri, mentorii ne-au arătat cum să scriem test case-uri scurte, obiective, cu cele mai importante detalii, astfel încât acestea să fie eficiente și folositoare pentru developeri. Pe lângă acestea, am dobândit cunoștințe de SQL, HTML, Javascript, Software methodologies: Agile, Waterfall, Scrum.

8. Ne poți spune, în câteva cuvinte,  cum s-a schimbat viața ta profesională din 2015, până astăzi?

Am învățat foarte multe lucruri pe parcursul celor 2 ani de când lucrez în IT. La început, am lucrat pe un proiect cu doi colegi locali și alți colegi din diferite țări, cu care am interacționat periodic. După această perioadă, mi s-a ivit o ocazie la care visam de mult timp și nu o puteam refuza. Acum lucrez pentru un client, cu peste 70 de colegi locali și nu numai, cu care interacționez zi de zi. Comunicarea este foarte importantă în proiectele noastre și avem foarte multe încredere unii în ceilalți. Eu văd IT-ul ca un joc de baschet. Aici vorbim despre „teamplayer, common goal, together”.

9. Ce faci pentru a ține pasul cu dinamica IT-ului și a evolua în permanență? 

Citesc foarte mult, vorbesc cu colegi, schimb idei cu cei care au mai multă experiență. Proiectul actual de la locul de muncă este unul dinamic, cu ajutorul lui învăț zi de zi lucruri noi, care mă vor ajuta în continuare, oriunde, oricând. În viitor, mă voi orienta către testare automatizată.

Sfaturi pentru cursanții Școlii Informale de IT

„Învățați în timpul sesiunilor de curs cât de mult puteți, faceți-vă temele individual și la timp. Rezultatele se vor vedea atunci când vă veți căuta un loc de muncă, dar și ulterior în viața profesională de zi cu zi. Nu ezitați și aveți încredere în mentorii voștri. Puneți toate întrebările pe care le aveți. Expertiza și experiența lor vă vor ajuta foarte mult”.Some container content


Și tu vrei să treci prin experiența Școlii Informale de IT?

Înscrierile sunt deschise în Cluj-Napoca, București, Iași, Timișoara și Brașov.

Povestea ta de succes este acum la un click distanță: