Școala informală de IT

„Odată ce descoperi plăcerea programării, și mai ales pasiunea pentru limbajul C++, nu vei mai putea renunța”. Interviu cu Adrian Bularca, mentor Intro in C++

„Odată ce îți descoperi pasiunea pentru programare, nu vei mai putea renunța”, spune Adrian Bularca, profesionist cu mai bine de 23 de ani de experiență în domeniu. O pasiune pe care mentorul Școlii Informale de IT a cultivat-o încă de când era elev, atunci când perfora cartele pentru a avea acces la singurul calculator din liceu. „Un calculator gigantic, tip dulap, care funcționa doar pe bază de cartele perforate”, își amintește, menționând printre râsete „reacția delicioasă” a copiilor lui, la auzul acestei experiențe de tip „SF” în realitatea de astăzi. Povestea de dragoste a luat naștere, însă, mai târziu, în anul II de studenție, atunci când Adrian a decis, ca de atunci înainte, la bine și la rău, programarea să facă parte din viața lui pentru totdeauna. Dragoste care a rămas statornică în peste două decenii, de neclinitit nici astăzi. „Îmi place să înțeleg cum funcționează tehnologia, până la cel mai mic bit”, este crezul mentorului școlii, Adrian Bularca.


Îi dăm cuvântul! Află despre Intro in C++, direct de la Adrian, cel care te va îndruma pas cu pas la Școala Informală de IT Brașov.


Intro in C++ îți oferă o multitudine de beneficii. Atât în plan profesional, cât și personal. Pe termen scurt și pe termen lung

1. Îmi doresc o carieră în IT. De unde știu dacă am profilul potrivit pentru acest curs?

Dacă ești o persoană foarte meticuloasă și ai un interes deosebit pentru detalii, înseamnă că te va atrage limbajul de programare C++ pe care îl vom studia împreună în cadrul acestui program educațional. Trebuie să fii pasionat de tehnologie și să aloci cu plăcere mult timp studiului individual, deoarece curba de învățare este una lină. Odată, însă, ce descoperi plăcerea programării, și mai ales pasiunea pentru limbajul C++, pot să te asigur că nu vei mai putea renunța, îți vei dori să îți construiești o carieră în domeniu.

2. Care sunt beneficiile pe termen lung pe care le pot avea ca absolvent al acestui program educațional?

Beneficiile sunt multiple, atât în plan profesional, cât și în plan personal. Cunoștințele dobândite sunt un prim pas spre o începutul unei cariere dinamice și plină de satisfacții în domeniul programării, dacă vorbim de latura profesională.

Marele avantaj, însă, este vizibil și în viața personală: acela că vei deprinde un mod analitic de a gândi, care îți va permite să conștientizezi chiar și procesele decizionale prin care treci în viața ta de zi cu zi.

3. Care sunt beneficiile pe care le pot obține într-un termen scurt?

Dacă obții rezultate deosebite în timpul sesiunilor de pregătire Intro in C++ și te vei clasa în primii 20 de cursanți, vei primi acces gratuit la programul educațional avansat de C++: Curious Minds Programming for Engineers, susținut de compania Siemens Industry Software. Dacă vei absolvi și programul educațional Curious Minds Programming for Engineers cu bune rezultate, vei primi înapoi investiția inițială pentru programul educațional de Intro in C++. Cu alte cuvinte, absolvirea cu rezultate deosebite a celor două programe educaționale implică zero costuri din partea ta și un interviu de angajare asigurat la compania Siemens Industry Software, ceea ce înseamnă o șansă extraordinară de a avea acces la un mediu de lucru profesional într-un timp atât de scurt.

4. Înțeleg că dacă în timpul sesiunilor de pregătire de la Intro in C++ obțin rezultate deosebite, voi primi acces la un curs avansat în C++ susținut de compania Siemens Industry Software. Ce înseamnă rezultate deosebite?

Cursanții vor fi selectați pe baza cunoștințelor asimilate pe parcursul celor 8 săptămâni de pregătire în cadrul programului educațional Intro in C++. Rezultatele vor fi evidențiate prin temele rezolvate și prin activitatea de la sala de curs, prin cadrul proiectelor individuale, prin examinărea finală și prin feedback-ul și recomandarea din partea mentorului.

Adrian Bularcă are peste 23 de ani de experiență în C/C++ assembly languages, software/system development, architecture/ design

Esențiale, la început de drum într-o carieră în programare

5. Resursele de învățare pe care le oferă astăzi mediul online sunt multiple și tot mai diversificate, multe dintre ele chiar gratuite. De ce merită sa investesc în programul de Intro in C++?

Îndrumarea pas cu pas din partea unui mentor, interacțiunea cu practicieni, dar și cu alți colegi aflați în același punct ca și tine, precum și feedback-ul personalizat, sunt esențiale atunci când ești la început de drum. Dar participarea la un program educațional unde ești mentorat nu exclude studiul individual, ci din contră, este obligatoriu să înveți și pe cont propriu în toate stadiile carierei unui programator. Acest program educațional îți oferă ceea ce se numește mentorat, training și coaching.

6. Ce înseamnă „mentorat, training și coaching”?

Toate cumulate înseamnă îndrumare pas cu pas, în toate situațiile pe care le întâmpini în timpul procesului de învățare. Nu vorbim doar de simple răspunsuri pentru situații generice, ci de formarea unui tip de gândire analitic pe care și-l vor însuși toți cursanții.

7. Ce vom studia în cele două luni în cadrul programului de Intro in C++?

Vom studia împreună bazele programării, în general, și a limbajului C/C++, în particular.

Fiecare oră de curs va fi interesantă, provocatoare și antrenantă

8. Am un job full-time. Când au loc sesiunile de curs? Voi putea să țin pasul?

Sesiunile de curs sunt programate în așa fel încât să nu se suprapună peste programul de lucru standard. Întâlnirile în sala de curs se desfășoară de două ori pe săptămână, în intervalul orar 18.30 – 21:00, la Școala Informală de IT Brașov.

Ritmul este unul alert, cantitatea de informații este mare și menținerea pasului depinde de determinarea fiecărei persoane în parte. Tocmai de aceea, motivația și pasiunea sunt caracteristici definitorii, de nelipsit, pentru cursanții noștri.

9. Cum ai descrie o oră de curs la Școala Informală de IT?

Pe scurt: interesantă, provocatoare și antrenantă.

10. Sunt cursant la Școala Informală de IT Brașov. Timp de 8 săptămâni, vei deveni mentorul meu. Ce îmi poți spune încă de pe acum referitor la această experiență prin care voi trece?

Cu certitudine, o vei savura pe deplin. Va fi o experiență extraordinară din toate punctele de vedere: tehnic – profesional – personal.


E timpul să te pregătești pentru o profesie a viitorului? Învață pe bune!