Școala informală de IT

Denis Gosa, absolvent C++ : „Nu a mai fost nevoie să trec printr-un test tehnic ca să mă angajez”

Primul calculator l-a primit la vârsta de 7 ani. „Un monitor imens cu tub catodic”, pe care nu avea cum să îl uite mai târziu, urma să-i proiecteze pasiunea. Trei ani mai târziu, dezmembra un calculator. Simplu: ca să vadă cum funcționează. În stare de funcționare n-a mai fost, atunci când piesele s-au asamblat din nou, dar, azi, când astfel de momente sunt aduse împreună, realizează rolul pe care ele l-au avut. Aveau să-i ghideze pașii, 15 ani mai târziu, acele prime întâlniri cu tehnologia. Faceți cunoștință cu Denis Gosa: cel care avea – la 7 ani – un Pentium 2, și care are – la 25 de ani – o carieră în IT. Pe scurt.

În culise, însă, vorbește despre un proces de „reinventare”, care ascunde muncă și dedicare, efort în afara zonei de confort. Chiar și cu un job full time în domeniul construcțiilor, „de la 9 la 17”, a învățat să scrie prima linie de cod în C++, cea care i-a schimbat prezentul. Și viitorul. Despre tot ce s-a întâmplat la Școala informală de IT  și despre cum și-a schimbat viața, a ales să povestească tuturor.

„De la 7 ani am știut că, la un moment dat, voi ajunge în IT”

  1. Care a fost momentul când ai decis să îți schimbi domeniul profesional?

Am activat în domeniul construcțiilor, inițial, dar gândul de schimbare a carierei a fost în mintea mea multă vreme. Nu știam exact cum voi face asta, mai ales în contextul în care aveam și un job cu program full time, în intervalul orar 9:00 – 17:00.  Momentul în care am luat decizia a fost cel în care am văzut, întâmplător, o reclamă pe Facebook. Era de la Școala informală de IT. M-am înscris la cursul de C++. De la 7 ani, când am primit primul calculator, am știut că – la un moment dat – voi ajunge în IT. Experiența de la Școala informală de IT m-a ajutat să îmi îndeplinesc visul.

  1. Dacă ar fi să faci un top 3, cu cele mai importante lucruri pe care le-ai învățat la Școala informală de IT, acesta ar fi…
  • Îți poți schimba 100% domeniul profesional, fără să ai cunoștințe inițiale în IT. Totul se poate învăța.
  • Experiența mentorilor, a celor care activează deja de ani buni în industrie, este indispensabilă. Sunt informații pe care nu le găsești într-un curs online sau într-o carte.
  • Nu există o singură metodă de a rezolva o problemă. Nici în viață, dar nici în IT, unde soluția rămâne la latitudinea programatorului.

 

 

  1. În termeni simpli, pe înțelesul tuturor, ce înseamnă să scrii o linie de cod în C++?

Să scrii cod în C++ e comparabil cu a o rezolva o problemă oarecare în viața de zi cu zi. Procesul e același. Tot ce trebuie să știi în plus sunt sintaxele de programare.

 

  1. Care crezi că sunt skill-urile de care ai nevoie, la început, pentru a învăța acest limbaj de programare?

Eu cred că ai nevoie de motivație. Am observat că, atât eu, cât și colegii mei, aveam noțiuni minime despre C++, eram la același nivel. Diferența a făcut-o motivația de a învăța lucruri noi, din pasiune.

 

Moment de neuitat: „No error detected” și informații pe care nu le găsești niciodată în cărți

 

  1. De la sesiunile de curs, îți amintești în mod deosebit de…

…momentul în care reușeam să modelăm un program dupa ideile pe care le aveam noi, cursanții, și –  desigur  – îmi amintesc de acel moment „No error detected”.

  1. Mentorii cum au fost?

Contribuția mentorilor este indispensabilă. Experiența și exemplele personale oferă informații foarte utile, pe care nu le găsești în nicio carte, în niciun curs online. La Școala informală de IT, pe lângă tot ceea ce este cuprins în curriculă, există ceva în plus. Exemplele din experiența mentorilor. Acele DOs and DON’Ts  s-au dovedit utile pentru a scrie un program în mod eficient.

„Datorită progresului pe care l-am avut, nu a mai fost nevoie să trec printr-un un test tehnic ca să mă angajez”

  1. Povestește-ne despre interviul de angajare.

Și interviul de angajare a fost „informal”; am observat că acesta este trendul în domeniul IT. Faptul că am fost recomandat de Școala informală de IT, în urma rezultatelor pe care le-am avut la curs, a făcut ca totul să fie foarte simplu. Nu a mai fost nevoie să susțin un test tehnic, în momentul în care angajatorul a văzut rezultatele care arătau progresul meu din timpul cursurilor și proiectul final.

  1. Cum s-a schimbat viața ta?

Astăzi sunt angajat la o firma de IT din Timișoara, cu sediul in Germania, ca urmare a absolvirii cursului de C++. E o schimbare majoră în bine față de orice alt job pe care l-am avut în trecut. Stresul la locul de e muncă este minim și mă simt mult mai împlinit din punct de vedere profesional.

 

Învață ceva care te pasionează!

C++ de la A la Z++