Școala informală de IT

„Nu inteligența artificială va înlocui programatorii, ci alți programatori care vor folosi inteligența artificială”. Interviu cu Daniel Costea

Daniel Costea, Microsoft Most Valuable Professional (MVP), este senior developer de peste două decenii. 

speaker la peste 50 de conferințe din SUA și Europa

mentor la cursul online interactiv de Generative AI dedicat tuturor programatorilor, indiferent de nivel, care își doresc să folosească la capacitate maximă instrumentele de inteligență artificială.

Cele 20 de ore de curs alături de Daniel acoperă mai multe domenii cheie: Generative AI și LLMS, basic & advanced prompt engineering, orchestratorii AI și generarea de imagini. 

 

Cum arată piața muncii din IT la acest moment și de ce este nevoie de un astfel de curs, ne spune chiar el.

1. Inteligența artificială va înlocui programatorii în viitorul apropiat?

Nu inteligența artificială va înlocui programatorii, ci alți programatori care vor folosi inteligența artificială în mod eficient.

Programarea în sensurile tradiționale (structurată, functională, orientată pe obiecte) este un set de convenții, algoritmi și paradigme prin care rezolvăm probleme cu ajutorul mașinilor. 

Programarea tradițională, sau mai precis limbajele de programare, au ca element fundamental sintaxa, însă acest lucru este pe cale să se schimbe datorită inteligenței artificiale, unde semantica joacă un rol central, mai important decât sintaxa.

Iată câteva motive pentru care  înlocuirea programatorilor cu inteligența artificială nu se va întâmpla, însă,  în viitorul apropiat:

  • nu este capabil să privească afară din cutie (out-of-the-box), deși se fac pași în această direcție cu Autogen, AI assistants etc;
  • dispune de context limitat. Contextul este acea partea de informație care servește ca input pentru ghidarea modelului (LLM) spre un răspuns;
  • dispune de putere computațională limitată. Actualelor procesoare grafice (GPU) le trebuie multe secunde sau poate minute sa pregătească un răspuns complex, iar de cele mai multe ori avem nevoie de mai multe răspunsuri în același timp pentru a lua o decizie;
  • dispune de energie limitată. Modelele LLM sunt foarte costisitoare în comparație cu aplicațiile tradiționale;
  • prețul mare al plăcilor grafice cu procesoarelor GPU sau al serviciilor care oferă AI generativ. Aceste limitări vor dispărea probabil când vom dispune de calculatoare cuantice și energie ieftină și cvasi nelimitată;
  • necesită supervizare umană pentru validare și ghidare spre rezolvarea problemelor (human in the loop).

2. Dacă ChatGPT poate să genereze cod, are sens să mai învăț un limbaj de programare de la zero?

Să simplificam puțin. Modelele GPT (sau LLM) cunosc o mulțime de limbaje pentru că au fost antrenate cu cod sursă scris în acele limbaje. Tu ca începător s-ar putea să nu cunoști niciun limbaj. Cum ar putea ChatGPT să-ți fie de ajutor dacă nu cunoști măcar un limbaj, sau dacă nu cunoști cum sa abordezi rezolvarea unei probleme într-un limbaj de programare?

Consider că cel mai mult te-ar ajuta să înveți un limbaj de programare multi-paradigmă (procedurale, obiectuale, funcționale) cum sunt limbajele C#, Python, Java, C/C++.

 

Multe companii caută acum cunoștințe de AI în profilul dezvoltatorilor software

3. Ce aduce nou acest curs de Generative AI pentru programatori și de ce este o oportunitate?

Înțelegerea și utilizarea AI în dezvoltarea software-ului pot deschide noi oportunități de carieră. Multe companii caută acum dezvoltatori de software cu cunoștințe de AI. AI-ul generativ poate rezolva scenarii noi care erau dificile sau imposibil de rezolvat înainte. 

De exemplu, pot fi utilizate pentru a genera cod de programare cu prompt-uri de limbaj natural, pentru a completa codul parțial scris cu sugestii sau chiar pentru a traduce codul dintr-un limbaj de programare în altul. Utilizarea AI în dezvoltarea software-ului poate îmbunătăți eficiența prin automatizarea anumitor sarcini, economisind timp și resurse, sau prin integrare de boți capabili sa îmbunătățească experiența cu utilizatorul.

Spre deosebire de alte tipuri de AI, cum sunt machine learning sau deep learning, cu Generative AI ai posibilitatea unui start rapid, cu mai puține discipline obligatorii de cunoscut.

Dacă ți-a plăcut gramatica, ai un avantaj pentru ca, așa cum spuneam mai devreme, semantica este elementul central in programarea AI-ului generativ. Ca in orice conversatie umană, în interacțiunea cu AI-ul este esențial să fii coerent, concis, precis.

4. Deci va conta pentru angajatori absolvirea unui astfel de curs.

Dacă ai cunoștințe de generative AI va fi o intrebare la fel de banală cum ar fi acestea, unii își mai aduc aminte: Știi să folosești calculatorul? Ai cunoștințe de Office?

 

E ca saltul pe care l-au făcut în trecut contabilii, trecând de la hârtie la software

5. Cum se desfășoară sesiunile de curs AI? Ce metode de predare se folosesc?

Sesiunile de curs explică într-un limbaj accesibil tuturor conceptele de bază și sunt foarte practice, combinate cu multe exemple din experiența personală. Indiferent dacă ești programator sau nu, nu ai de ales, AI-ul generativ este o abilitate care va face diferenta intre și colegii tăi. Este un aport calitativ pe care trebuie sa ti-l aduci dacă vrei sa ții pasul cu tehnologia. Este ca saltul pe care l-au făcut în trecut contabilii, trecând de la hartie la software.

6. Daniel, ești, senior developer de peste două decenii, speaker la zeci de conferințe din SUA și Europa. Ce mesaj ai pentru cei care tatonează cu ideea de a face reconversie profesională în IT, dar nu mai au curaj?

La Școala informală de IT ai șansa de a avea mentor

 

 • Vreau să le împărtășesc ceva. Eu nu programez deloc în limbajele pe care le-am învățat în școală și am fost autodidact cu tot ce știu sa fac, dar aș fi scurtat enorm acest drum dacă aș fi avut de la cine să întreb concepte, principii, bune practici, în minutul în care aveam nevoie de ele. La Școala informală de IT ai șansa de a avea mentor.

Contacts

Ecole School was founded in 1998 as a business career school in Manhattan.