Școala informală de IT

De la Geomatică şi Cartografie la IT | Povestea absolventului Mădălin Petrila

Când era copil, îşi dorea să devină vânător sau pictor. Astăzi, la 31 de ani, vânează bug-uri și pictează scenarii de test. Mădălin Petrila crede cu tărie că fiecare om este dator să își asculte chemarea și să o urmeze cu pasiune. Așa a descoperit IT-ul – „schimbarea vieții sale”, cum îl numește –  după o carieră ca inginer proiectant. Acest nou drum descoperit îi aduce, în fiecare zi, satisfacție și împlinire profesională. „Sunt recunoscător”,  spune astăzi, atunci când povestește despre experiența sa de învățare la Școala Informală de IT.

Și nu doar atât.

„Școala Informală de IT mi-a dat avântul necesar să fac acea schimbare de care aveam nevoie. A fost backdoor-ul care mi-a deschis niște porți de a căror existență nu știam”, povesteşte Mădălin, absolvent Software Testing


Există un loc, undeva, pentru noi toți. Trebuie doar sa îl descoperim

1. Când ai decis să devii cursant al Școlii Informale de IT?

Înainte de a decide să fac schimbarea vieții mele, am lucrat ca inginer proiectant într-o companie multinațională. A fost o perioadă frumoasă pentru mine, dar, totuși, simțeam că nu fac ceea ce ar trebui să fac, că nu aceea era chemarea mea.

Atunci am hotărât să aplic la Școala Informală de IT.

2. Ce ai studiat înainte? 

Am urmat facultatea de Hidrotehnică, Geodezie și Cadastru. Aici am și avut primul contact cu programarea, lucru pe care mi l-am dorit, ca o satisfacere a unei dorințe din liceu. Am avut un curs de programare în Pascal. Am dat tot ce aveam mai bun și, după doar câteva luni, am fost capabil să îmi creez singur programe care să mă ajute să fac diferite tipuri de calcule din domeniu.

Undeva prin anul doi de masterat, tot în același domeniu, am fost acceptat să studiez timp de 4 luni la „Universidade de Lisboa” din Portugalia, unde mi-am făcut și lucrarea de masterat în „Object Detection and Object Clasification”. A contat și mă ajută și acum.

Când m-am înscris la Școala Informală de IT, mă gândeam că am nevoie de un backdoor ca să ajung programator. Dar am descoperit ceva și mai incitant, care mi se potrivea mai bine: testarea.

3. Care a fost cel mai important lucru pe care l-ai învățat la Școala Informală de IT?

Toate informațiile pe care le-am acumulat în cadrul programului educațional au fost și sunt în continuare importante. Dacă ar fi să nominalizez ceva specific, consider că lucrul în echipă ar avea o prioritate mai mare față de celelalte skill-uri hard dobândite în cadrul cursurilor. Soft skill-urile încep să prezinte o importanță din ce în ce mai mare pe piața muncii din România și acesta este un lucru bun.


Îmi amintesc de sesiunea de recapitulare. Îmi picase ceva ce îmi displăcea: V Cycle. Acum predau V Cycle. Karma!

4. Cum au fost mentorii care te-au îndrumat la Școala Informală de IT?

Privind imaginea de ansamblu, trebuie să spun că le sunt recunoscător mentorilor de la Școala Informală de IT pentru tot interesul pe care și l-au dat în a împărtăși din cunoștințele și experiența lor practică din industrie. Feedback-ul primit a fost mereu constructiv și, ca urmare, cu toții am reușit să învățăm lucruri aplicabile și să trecem cu brio de examenul final.

5. De la sesiunile de curs, îți amintești în mod deosebit de…

Îmi amintesc cu drag de multe lucruri de la sesiunile de curs. În minte mi-au rămas întipărite sesiunile de SQL făcute cu Dragoș Cogean, un personaj foarte îndrăgit de toți cursanții de la Școala Informală de IT datorită pasiunii cu care ne umplea de informații. Un alt lucru de care îmi amintesc, cu drag, este de sesiunea de recapitulare. Îmi picase, la un moment dat, ceva ce îmi displăcea: V Cycle. Acum sunt în postura în care predau V Cycle noilor colegi din departament. Karma!

Lucrul în echipă în timpul orelor suplimentare în care ne faceam temele este, de asemenea, o amintire foarte plăcută.

6. Cea mai mare provocare? Cea mai mare teamă?

Toată perioada cursurilor a fost o provocare, atât pentru mine, cât și pentru ceilalți colegi. Au fost provocatoare sesiunile suplimentare de SQL în care îmi ajutam colegii la teme. Atunci, fără îndoială, am învățat să îmi dezvolt abilitățile hard și soft.

Teamă? Să nu mă pierd pe drum. Eram foarte hotărât să termin acest curs și să o fac cu bine, așa cum s-a și întâmplat.


Sesiunea de simulare a unui interviu de angajare a fost un lucru extraordinar

7. Cum a fost interviul de angajare?

Exceptând faptul că am încurcat clădirile și am întarziat 15 minute, consider că primul interviu a fost interactiv și incitant. Am reușit să răspund la majoritatea întrebărilor și să arăt că sunt stăpân pe cunoștințele mele. Am fost nevoit să particip la două interviuri, unul tehnic și unul cu cei de la HR, ca la majoritatea corporațiilor, dar acest lucru nu m-a împiedicat să fiu angajat.

8. Cât de mult te-a ajutat sesiunea de pregătire pentru interviul de angajare de la Școala Informală de IT?

Sesiunea de simulare a interviurilor de angajare, din cadrul cursului, a fost un lucru extraordinar pentru noi toți. Am putut observa care sunt cerințele angajatorilor și cum putem noi să le satisfacem.

9. Din experiența ta, ce sfaturi poți oferi celorlalți?

Pentru oricine dorește să facă o schimbare în carieră: e bine să-ți cunoști viitorul angajator, să cercetezi domeniul în care activează și să îi arăți că ești pasionat și tu de ceea ce face el. Un aspect important: nu renunța după primul refuz!

10. Să ne imaginăm că suntem în 2025. Unde te vezi, profesional vorbind?

Într-un viitor așa de apropiat m-aș vedea la conducerea unei echipe, făcând ceea ce îmi place cel mai mult, security testing.


Fiecare om simte când este chemat în altă parte. Trebuie doar să își asculte chemarea

a încheiat interviul Mădălin Petrila, absolvent al programului educațional Software Testing de la Școala Informală de IT.


Felicitări, Mădălin!

IT-ul este și chemarea ta?