Totul începe de la o poveste cu două ingrediente principale: pasiune și motivație. Se presară apoi praf de stele: ambiție și perseverență. Și devine – nu o rețetă, ci o scrisoare deschisă către tine și toți cei ce iubesc tehnologia. Către cei care azi și acum caută un nou început.
O scrie Elena Cantemir. În copilărie visa să lucreze într-o fabrică de ciocolată: „îmi amintesc sigur că îmi doream să testez calitatea ciocolatei”. A absolvit Școala informală de IT. Testează, în sfârșit. La 30 de ani, produse software. „Am reușit să mă angajez la cea mai tare companie de IT din Iași”. Despre gustul noii cariere, al drumului până acolo? Adaugi studiu, practică și pricepere și devine gustul pasiunii.
Dar să o luăm cu începutul.
***
Dorința de a păși, efectiv, în lumea IT
1. De ce IT?
Înainte de a face pasul spre schimbarea carierei, am lucrat în domeniul de vânzări, indirect conectată la domeniul IT. Eram responsabilă de promovarea, dezvoltarea și vânzarea serviciilor pentru un produs IT (o platformă e-commerce). Mi-am dorit să învăț mai mult despre lumea IT și să schimb unghiul din care contribui la rezolvarea problemelor consumatorului. Așa am ajuns la Școala informală de IT.
2. Cea mai mare frică a fost…
Aceea că nu o să reușesc, nu fără a urma o facultate de IT.
3. Ce te-a derminat să aplici la Școala informală de IT, să te pregătești și să te dezvolți ca Software Tester?
Dorința de a păși, efectiv, în lumea IT. Am decis să urmez, mai întâi, cursul de Intro in IT și să continui cu Software Testing pentru a-mi aprofunda cunoștințele. La absolvire, am conștientizat cât de important e rolul unui Software Tester în procesul de dezvoltare al unei aplicații. Dar și calitatea produsului, deopotrivă.
Nu este o vânătoare de defecte, ci…
4. Cum ai descrie, în termeni simpli, ce înseamnă Software Testing?
Software Testing este o investigație referitoare la calitatea produsului sau a serviciului supus testării. Altfel zis: Software Testing nu este o vânătoare de defecte, ci asigurarea calității unui produs și a satisfacției clientului.
5. Cu ce skil-uri trebuie să pornești la drum în Software Testing?
Hard Skills: Cunoștințe de limba engleză (nivel mediu), cunoștințe de operare PC (nivel mediu), cunoștințe de bază despre concepte specifice testării de aplicații software.
Soft Skills: răbdare, comunicare, out of the box mindset, atenție la detalii, spirit de echipă etc.
„Don’t be afraid to ask for help” – e important să ai această abilitate, la început de drum.
6. Cele mai importante lucruri pe care le-ai învățat la curs, dacă ar fi să faci un top?
- În cadrul procesului de dezvoltare software, testarea este extrem de importantă.
- Calitatea unui produs software este responsabilitatea tuturor membrilor echipei.
- Testarea automată nu înlocuiește testarea manuală.
- Software Testing este despre satisfacția clientului în moduri calitative.
…încredere în propriile forțe
7. Mentorii care te-au ghidat la Școala informală de IT, cum au fost?
Foarte deschiși. Ne-au împărtășit nouă, cursanților, din experiența lor personală și profesională. Pe lângă toate cunoștințele tehnice dobândite, ei au reușit cumva să ne motiveze.
Mie mi-au dat încredere. M-au făcut să cred în propriile forțe.
8. Spune-ne și despre interviurile de angajare.
După primul interviu nu am primit o ofertă de job. Am înțeles atunci că e nevoie de practică, pentru a trece cu succes de un interviu de angajare în IT. A fost relativ lejer, doar că am avut emoții foarte mari.
Cunoștințele pe care le-am dobândit în timpul sesiunilor de curs m-au ghidat și m-au ajutat foarte mult să primesc oferta de angajare. Astăzi fac parte din echipa Strongbytes, cea mai tare companie de IT din Iași
9. Transmite un mesaj celui ce acum citește acest interviu.
Ai curaj! Fii încrezător, urmează-ți pasiunea. Și pregătește-te pentru interviul de angajare.