Ce este .NET și de ce să cunoști această tehnologie?

Ce este .NET și de ce să cunoști această tehnologie

Ce este .NET și de ce să cunoști această tehnologie

Când talentul, priceperea și dorința de formare continuă se întâlnesc, știi că ai în față peste 15 ani de IT, însuflețiți de cel care împărtășește – cu toți cei pasionați – experiențele și provocările profesiei pe care o îndrăgește. A experimentat de-a lungul carierei sale o gamă largă de tehnologii, iar în acest articol ne vorbește despre .NET. Daniel Costea este mentor pentru cursanții care trec pragul Școlii informale de IT și pe care îi ajută să își însușească un sistem de valori care să le ghideze parcursul profesional.

 

 

 

Nu este greu să scrii o aplicație de la A la Z.

Însă pentru a stăpâni orice limbaj sau tehnologie, este nevoie de foarte multă practică

 

 

1. Ce înseamnă .NET?

.NET este un framework pentru Windows, casa mai multor tehnologii cum sunt: ASP.NET WebForms, ASP.NET MVC, WebAPI, Azure, Xamarin și multe altele. NET este sinonim cu dezvoltarea de aplicații pe toate platformele Windows și nu doar atât (!). În ultimul an, Microsoft a reușit să depășească realmente granițele platformei sale prin .NET Core – o versiune a framework-ului .NET care oferă posibilitatea scrierii de aplicații pe mai multe platforme. Acum putem scrie aplicații cu excelentul Visual Studio 2017 (care este de fapt versiunea 15) pentru platformele: Windows, Linux (diferitele distribuții: Red Hat, Fedora, Debian, Ubuntu, Android etc.), Mac OS X.

Acest lucru poate fi făcut scriind cod o singură dată, însă aplicația rezultată prin artefactele sale să ruleze pe oricare dintre aceste platforme.

 

2. Cât de greu este să scrii o aplicație Web de la A la Z?

Este cunoscut faptul că C# este un fel de lingua franca pentru Visual Studio, dar să scrii o aplicație web de la A la Z presupune un rendez-vous prin nu mai puțin de cinci limbaje: C#, SQL, HTML, CSS și Javascript. La acestea se mai adaugă o mare varietate de framework-uri și tehnologii, dar tocmai aceasta este frumusețea: în .NET avem la dispoziție soluții pentru orice problemă.

Ca să răspund la întrebare, nu – nu este greu să scrii o aplicație de la A la Z, pentru că ASP.NET își face treaba foarte bine și pentru că Visual Studio este un mediu de programare matur care oferă asistență programatorului la fiecare pas prin variatele sale funcții. Însă pentru a stăpâni orice limbaj sau tehnologie, este nevoie de foarte multă practică. Școala informală de IT vine în întâmpinarea acestei nevoi prin mentorii săi, practicieni cu ani de experiență care devin mentori pentru cursanții dornici de a dezvolta o carieră în domeniu.

 

profil-candidat-net


 

Mentorii oferă feed-back cursanților, pe tot parcursul evoluției lor

 

3. Care vor fi provocările întâlnite în decursul procesului de învățare?

Ritmul intensiv va fi cea mai mare provocare. Școala informală de IT este un sistem gândit să fie foarte eficient, unde fiecare oră contează. Pentru fiecare sesiune, cursanții trebuie să lucreze câteva ore acasă pentru sedimentarea cunoștințelor necesare la sesiunile următoare. Mentorii Școlii informale de IT parcurg împreună cu ei acest proces și îi îndrumă permanent: le oferă feedback pe tot parcursul evoluției lor – pe temele de casă și aportul adus la proiectele de echipă. În același timp, și mentorii primesc feed-back în cadrul fiecărei sesiuni de curs de la participanți și își îmbunătățesc continuu și imediat calitatea predării, în funcție de nevoile lor.

 

 

Există o mare cerere de programatori .NET acum pe piața muncii 

 

 

4. Ce avantaje au cei care cunosc această tehnologie?

Există o oportunitate excepțională acum pe piață, pentru că există o mare cerere de programatori .NET și recrutorii de la firmele de IT nu găsesc suficienți candidați care să acopere toate pozițiile deschise. Se întâmplă acest lucru chiar la firma care lucrez. Curios este și faptul că cererea de joburi .NET este comparabilă cu cea de joburi Java, de exemplu. Însă lumea se înghesuie să facă traininguri și cursuri Java, în timp ce pozițiile .NET din firmele de IT riscă să rămână neocupate.

Există o idee preconcepută că tool-urile de la Microsoft ar fi pe bani. Puțină lume știe că există versiuni gratuite (în funcție de tipul de licențiere) ale Visual Studio, Microsoft SQL, plus altele. Poți să scrii cod legat cu tool-urile de la Microsoft, absolut gratuit. În plus, bineînțeles că atunci când scrii cod pentru client, în cadrul unei firme, nu mai este treaba ta să plătești eventualele licențe.