Școala informală de IT

Psihologul a devenit IT-ist | Povestea lui Bogdan Pașca, absolvent JAVA

Cu puțin timp în urmă, nu credeam că un psiholog se poate angaja în IT sau că un actor care a învățat JAVA poate să ajungă JAVA developer. Fără tradiționala diplomă de absolvent de studii universitare! Am concurat la angajare cu oameni care aveau experiență practică pe diferite proiecte din IT și am reușit. Informațiile predate aici, la Școala Informală de IT, simulările de interviuri de angajare și sfaturile pe care le-am primit, m-au pregătit. Povestea absolventului actor m-a inspirat, mentorul m-a provocat.
Vă mulțumesc. Pentru că ați crezut în mine și pentru că m-ați ajutat să mă autodepășesc


Povestea lui Bogdan Pasca, absolvent JAVA Development

Poartă un tricou simplu și pantaloni de munte, parcă se pregătește de escaladă. De fapt, asta și face. A luat în piept un munte uriaș, el, tânărul psiholog de 32 de ani, care a lucrat în domeniul lui timp de 10 ani, în diverse cabinete și la mai multe școli, oferind terapie și consiliere pentru copii și uneori adulți. Astăzi, Bogdan Pașca este Software Engineer, la una dintre marile companii de IT.

~ Interviu scris de Simona Gouraud și Paula Mitran ~

Nu ți-a fost greu să renunți la psihologie?

— Nu, deloc. Am renunțat la profesia de psiholog, dar psihologia a rămas un hobby.

Bogdan a urmat liceul de matematică-informatică și a ales apoi psihologia, mai exact psihologia clinică, dar a rămas mereu cu nostalgia informaticii. Părinții lui ar fi vrut ca el să urmeze Academia de Poliție sau o secție de informatică. Râde când povestește că a dat admitere, de fapt, la Serviciul Român de Informații, dar a căzut testul…psiho.

Apoi a mers pe drumul pe care și l-a propus, a studiat psihologia și, în paralel, multe cursuri online și cărți de web design, de programare. Atât psihologia, cât și informatica sunt pasiunile lui Bogdan, dar la un moment dat, IT-ul a depășit ca interes psihologia. Atunci a venit gândul reconversiei. Insistă pe faptul că a fost un sceptic legat de școlile netradiționale de IT. A studiat ofertele mai multor școli și s-a înscris la Școala Informală de IT, atras, deși cu o oarecare reținere, de review-urile bune pe care le-a citit.

Cum a fost interviul de angajare în IT?

— Am avut mai multe interviuri, de fapt. La primele am mers înverșunat, gândindu-mă ca trebuie să primesc acel job, indiferent de condițiile oferite. Insă nu s-a concretizat nimic. La următoarele interviuri am mers cu o atitudine relaxată, chiar neutră, amintindu-mi de sfaturile mentorului de a nu ne subevalua niciodată. Am continuat să mă pregătesc și mi-am redobândit încrederea în forțele proprii.

Iată și rezultatul.

Un mentor te poate provoca să mergi mai departe

—  Să dăm timpul înapoi: ți-ai început pregătirea cu Intro in IT.

— Da, am vrut să trec prin toată informația, de la baze până la un curs de pregătire, chiar dacă repetam la început lucruri pe care le știam.

E așa cum spune. Un tânăr tenace și ambițios, care și-a pus în plan să se angajeze în IT în decurs de un an după absolvirea cursurilor.

S-a înscris la Școala Informală de IT în 2017, a urmat programele educaționale Intro in IT și Java Development, a absolvit în luna mai și s-a angajat în IT în septembrie, chiar mai repede decât și-a propus.

—  De ce ai ales Școala Informală de IT? De ce n-ai învățat JAVA online? —  Să dăm timpul înapoi: ți-ai început pregătirea cu Intro in IT.

Bogdan povestește că a câștigat foarte mult timp alegând să vină la Școala Informală de IT și să învețe cu un mentor experimentat. Despre cum informația a venit foarte bine structurată, iar el a studiat mult acasă, seara, până noaptea târziu și în zilele libere, și-a pregătit fiecare temă, a cerut feedback constant mentorului. Filip Fiat, programator cu o vastă experiență în companii de IT „explică foarte bine, se asigură că toată lumea a înțeles informațiile, are umor și te provoacă să mergi mai departe”.

— Ce ai fi vrut să înveți în școala tradițională, dar nu ai avut ocazia? Am învățat cum să rezolv o problemă fără panică

— Ce ai fi vrut să înveți în școala tradițională, dar nu ai avut ocazia? —  De ce ai ales Școala Informală de IT? De ce n-ai învățat JAVA online? —  Să dăm timpul înapoi: ți-ai început pregătirea cu Intro in IT.

— Public speaking. Mi-aș fi dorit sa fie un sistem educațional în care dezvoltarea inteligenței emoționale să primeze celei intelectuale. Școala te pregătește pentru orice altceva, dar nu te pregătește pentru ceea ce este important, pentru VIAȚĂ.

Detaliază, apoi, la ce se gândește: că nu suntem pregătiți să învățăm, să ne adaptăm la schimbări, nu ne conștientizăm punctele forte pentru că nu am fost învățați cum să facem asta, iar inteligența emoțională nu ne este suficient dezvoltată pentru a face față cu succes societății în care trăim.

— Care crezi că a fost cel mai important lucru pe care l-ai învățat la Școala Informală de IT?

Am învățat cum să gândim în algoritmi, răspunde Bogdan, fără să aibă nevoie de prea mult timp de reflectare. Ni s-a format un stil de lucru, să știm unde să căutăm informația, cum să desfacem o problemă în pași mai mici, pentru a ajunge la rezolvare. Fără panică.

Am învățat cum să abordăm orice problemă, oricât de ermetică ar părea la prima vedere.

Despre cele mai mari temeri și cum le înfrângi

— Care a fost cea mai mare frică?

 Că atunci când mă voi angaja în IT, voi avea eticheta de „outsider”. Te gândești că până reușești să le demonstrezi și celorlalți, indirect, că ești cel puțin la fel de bun precum ei, durează o perioadă. Dar știți ce am observat? Dacă un IT-ist format în facultate dă 100%, tu ajungi să dai 150%, poate chiar 200%. S-ar putea ca o persoană, care după mulți ani de practică și-a schimbat total domeniul profesional și a ales IT-ul, să fie mai bine motivată decăt un student proaspăt absolvent.

—   Cum e pentru tine acest început de carieră în IT?

— Are un gust de Kinder Surprise, mai ales din prisma emoțională a curiozității de a descoperi noul. E precum atunci când mergi într-o casă nouă și tot mai intri, curios, în alte camere, descoperindu-le pe fiecare. E foarte plăcut.

— Unde te vezi în 2025?

—Sigur tot în IT. Programator senior, cu multă experiență și poate mentor pentru cei care vor fi în poziția mea actuală.

Atunci când îți asumi (cât mai aproape, dacă nu chiar 100%) faptul că puterea de a schimba exteriorul se află în tine, atunci primești și ajutorul de care ai nevoie. Ți se deschid porțile de care ai nevoie să fie deschise. Ai curajul să fii cine vrei tu să fii!” încheie, cu un îndemn pentru cititori, Bogdan Pașca, absolvent Școala Informală de IT, psiholog care a devenit Software Engineer.


Povestea ta de succes poate fi la un click distanță: