Școala informală de IT

„La interviul de angajare în IT, nu se așteaptă nimeni să fii robot.” | De vorbă cu Andrei, absolvent JAVA

Azi visează să ajungă Full Stack Developer și să-și deschidă propria companie de IT, în 2013 a intrat în lumea programării cu FoxPro, mai târziu a lucrat ca developer în baze de date și front-end, dar întâlnirea cu JAVA la Școala informală de IT, i-a schimbat destinul. La 28 de ani, poate spune că reușita înseamnă să îți urmezi intuiția, dublată de încredere în forțele proprii, multă muncă și seriozitate. Și ușile i s-au deschis. Povestește despre decizii și pasiune,  când – la un moment dat – își amintește cum în copilărie se visa veterinar. Iubește animalele la fel de mult, dar astăzi tot ceea ce îl ghidează în viață se scrie așa:

if(goodEnough == false){

doBetter.start();

}

Andrei Bu. Se prezintă, pe numele complet, un om self-driven și open-minded. „Toate s-au schimbat”, ne spune senin. Din Negrești-Oaș, timp de 5 luni, de două ori pe săptămână a venit la Cluj, să învețe JAVA

Azi e JAVA Developer.


„Mi-am dorit să îmi demonstrez că nu e prea târziu”

 

  1. Andrei, povestește-ne despre interviul de angajare ca Java Developer.

Primul interviu este cel mai greu. Te cuprind emoțiile și frica, dar uite, vreau să dau mai departe câteva sfaturi:

  • Fii calm: dacă nu ești, te încurci și te pierzi. Nu te condamnă nimeni dacă nu reușești, dar este o experiență prin care trebuie să treci. Eu nu am trecut cu succes de primul interviu, din cauza fricii.
  • Fii respectuos: “Respect and you will be respected”.
  • Believe in yourself! You can do it!: cu cât ai mai puține emoții și mai multă încredere în tine, cu atât mai mari sunt șansele tale de a reuși. 
  • Nu fi robot: nu învăța pe de rost cărțile sau cursurile pe care le citești, ca să fii sigur că răspunzi „ca la carte”. Înțelege ceea ce citești și răspunde exact așa cum ai înțeles tu. Recrutorii te vor corecta dacă greșești pentru că și ei, la rândul lor, au trecut prin aceeași experiență ca și tine. Vor încerca să te ajute. 

Al doilea interviu a fost pentru mine un succes, tocmai pentru că am bifat toate lucrurile de mai sus.

  1. De la sesiunile de curs, îți amintești astăzi în mod deosebit de…

Primul 10 luat pe un homework. Best sensation ever! 

  1. Temeri?

Mi-a fost teamă că nu aș putea să termin cursul. Știam că trebuie să trec prin 2 examene, că am multe teme de făcut, plus un proiect final. Mi-am dorit enorm să reușesc. Mi-am dorit să îmi demonstrez mie că nu e prea târziu să îmi schimb traiectoria în viața de programator și uite, am reușit. 

  1. Să înveți de la mentori cum a fost?

Mentorii sunt practicieni din IT cu care interacționezi direct, ba chiar te și distrezi uneori. Au explicat foarte bine, concis și ne-au răspuns la toate întrebările: there is no such thing as a stupid question.

  1. Cea mai mare provocare?

Multithreading… greu de înțeles. Dar, într-un final, I did it!

„Pe o plajă în Ibiza?” 🙂

  1. Spune-ne ce „gust” are acum cariera ta în IT.

„Tasty”. Îmi place foarte mult ceea ce fac!

  1. Să facem câțiva pași înapoi în timp:  cu ce te ocupai înainte?

În 2013, am absolvit Facultatea de Științe, profil Informatică – Economică. Încă din facultate am învățat bazele programării în FoxPro și abia în ultimul an C++, dar nu m-am simțit deloc atras de acest limbaj. Am abandonat rapid gândul de a face master și am început să învăț singur programare. Când m-am înscris la Școala informală de IT, lucram ca developer în baze de date și front-end la o companie din Negrești-Oaș.

  1. De ce JAVA?

Încă din timpul facultății mi-aș fi dorit să știu JAVA. Am văzut că este mai flexibil și că are anumite avantaje specifice, pe care nu le întâlnești la alte limbaje de programare. Cu acest gând în minte, m-am hotărât să fac un curs care să mă ajute să mă reprofilez pe JAVA. 

  1. Să ne imaginăm că suntem în 2025. Unde te vezi, profesional vorbind?

Pe o plajă în Ibiza? 🙂 Lăsând gluma la o parte, îmi doresc să avansez în carieră ca Full Stack Developer sau să intru în antreprenoriat. Doar timpul îmi va da un răspuns.

  1. Și acum, la final: de ce ai ales Școala informală de IT?

Am ales Școala informală de IT pentru că oamenii din jurul meu îmi spuneau că este o instituție serioasă. Confirmat! 


Vrei și tu să avansezi în carieră?