Școala informală de IT

De la nave de croazieră la cursuri IT: cum a reușit Elena Minkov să se angajeze de la primul interviu, imediat după absolvire

Imaginează-ți următorul scenariu: lucrezi 11 ani pe cele mai mari vase de croazieră din lume și decizi să te întorci acasă și să începi o nouă carieră. De la zero. Cauți cursuri de IT, alegi Școala informală de IT. Imediat după absolvire, te pregătești de interviul de angajare. „Primul interviu dat, primul luat”. Pe scurt, așa începe povestea Elenei, care ne spune, după 6 ani, cât de recunoscătoare este încă pentru șansa unei noi vieți. Elena Minkov a absolvit Intro în IT și Business Analysis.

Cariera pe cele mai mari nave de croazieră din lume

„Au fost 11 ani peste meleaguri, afară din țară, dar nu doar de asistent manager. 

Am început de jos, de ajutor de ospătar și, într-adevăr, ultima poziție a fost de asistent general manager. Dar, ca toți oamenii, am început de jos. Dacă în 2004, am avut curajul să dau interviu pentru a pleca pe cele mai mari vase de croazieră din lume, în 2017, mă aflam în biroul lui Carmen Ciulacu (site manager Școala informală de IT București)  pentru a da interviu pentru o carieră în IT,  despre care habar nu aveam cu ce se mănâncă.”

Cursuri de IT la 39 de ani. De ce?

„Avem 39 de ani și trăiam un moment de răscruce. Pur și simplu, nu voiam să mai fac ce făceam. Nu mai voiam să plec peste mări și țări, pe meleaguri străine. Și era timpul să-mi găsesc drumul și să-mi croiesc singură acest drum. Pe uscat, acasă, alături de familie. 

Motivul era clar: nu voiam să mai fac hospitality. De aici și dorința mea de a face altceva. 

Sunt curajoasă din fire. De mic copil, făceam tot felul de năzbâtii, pe care acum, privind în urmă, le consider nu curajoase, ci periculoase. Dar cam asta am făcut și în joburile pe care le-am avut anterior”. 

 

Vezi interviul complet VIDEO

De ce Școala informală de IT?

„Îmi aduc aminte că am căutat câteva săptămâni bune un astfel de program. La final am rămas cu două opțiuni, care mi s-au părut cele mai interesante. Școala Informală de IT, însă, a avut un lucru esențial în decizia pe care am luat-o: poveștile de succes.

Mă întrebam dacă poveștile de succes pe care le citisem atunci sunt adevărate. Am decis să le cred și am ales Școala informală de IT. Apoi, eu însămi am devenit o poveste de succes.

Înainte spuneam despre noua mea carieră că a fost o schimbare de 90 de grade. Dar acum rectific, e o schimbare de 180 de grade.”

Parcursul Elenei în domeniul IT 

„Când am venit acasă, am cercetat puțin piața și am vrut să văd ce are nevoie România, ce caută, ce lipsește, și ce pot eu să fac aici. Toată lumea vorbea de IT, ca fiind industria cu cele mai căutate job-uri. Și am avut curajul să privesc spre acest domeniu. Mă simțeam atât de insignifiantă și atât de mică și IT-ul era atât de sus, încât mi se părea abstract. 

Eu nu aveam deloc experiență în IT și am început de la zero. M-am dus la cursul de Introducere în IT, ca să văd, de fapt, ce înseamnă acest domeniu și care sunt ramurile lui: acolo am făcut programare, testare și am învățat bazele SQL. Nu am învățat, neapărat, noțiuni de analiză de business, dar am aflat informații și am ales cursul de Business Analysis, mai departe, în dezvoltarea mea.

Frica de un nou început? Sau entuziasmul?

„Nu mi-a fost frică la cursul de Introducere în IT, dar mi-a fost frică puțin la cursul de Business Analysis

La cursul de Intro, înveți – efectiv – cum să programezi și cum să testezi, și vezi cum totul ia naștere din mâna ta.

Dar analiza de business implică atât de multă analiză și atât de multă gândire, încât toate informațiile pot fi copleșitoare. În schimb, am avut mentori răbdători și răspundeau cu înțelegere tuturor întrebărilor pe care le aveam, iar acest lucru a contat foarte mult pentru mine.

Gradul de pricepere pe care îl ai și îndemnare acesta în a comunica cred că au fost atuul meu și a constituit un avantaj foarte mare pentru mine în mai departe, în cariera de business analyst pe care am ales-o.”

Primul interviu dat, primul luat

„Acum 5 ani, în octombrie, am terminat cursul de Business Analysis. În noiembrie am lucrat la CV, iar în decembrie am început să aplic la job-uri. Am avut primul interviu atunci, un prim interviu care a fost dat și a fost luat. 

Am avut mai multe telefoane, și am fost chemată la mai multe interviuri ulterior, dar la primul interviu la care am participat, a fost dat și luat. Lucrez într-o firmă cunoscută de banking, pe partea de leasing. De când m-am angajat, nu-mi vine să plec de acolo. Mediul este unul foarte benefic pentru mine. Am parte de oameni frumoși care îmi stau alături și cu care îmi place să lucrez. 

Mediul în care lucrezi contează foarte mult atât în dezvoltarea profesională, cât și în bunăstarea fizică și psihică a noastră.

Un sfat pentru tine, dacă vrei să urmezi cursuri IT

„Orice început este greu și ,atunci când o iei de la zero, trebuie să ai multă voință și multă încredere. Dar perseverența își spune cuvântul. Perseverează! Nu te da bătut! Privește întotdeauna în față.  Școala informală de IT a făcut diferența pentru mine. Sunt mândră că am absolvit cursuri de IT aici. Culmea, pot spune că am fost cursant mediocru, dar acum excelez. În momentul de față, îmi place să cred că excelez”.

Nimic nu ar trebui să te oprească să excelezi acolo unde știi că îți este pasiunea. Înscrie-te la cursul IT care ți se potrivește și redefinește-ți viitorul. Noi vom fi alături de tine la fiecare pas.