Conferința ”Liber la educație financiară” - Accesează CODUL DE REDUCERE prin Școala Informală de IT - Școala Informală de IT

Conferința ”Liber la educație financiară” – Accesează CODUL DE REDUCERE prin Școala Informală de IT

Conferința ”Liber la educație financiară” – Accesează CODUL DE REDUCERE prin Școala Informală de IT

Educația copiilor noștri ocupă un loc fruntaș în grija fiecărui părinte responsabil, dar una dintre ”Cenușăresele” curriculei educaționale, indiferent de școala pe care le-o alegem ”pe sprânceană”, rămâne, de departe, disciplina economică.

Micuții aud, de acasă și în cel mai fericit caz, doar că este înțelept să facem economii, să ținem de bănuții câștigați cu efort (oferiți de cele mai multe ori ca ”recompensă” pentru o sarcină îndeplinită), să nu fim risipitori. Excelente sfaturi, dar insuficiente, dacă nu-i învățăm și CE ANUME să facă, mai apoi, cu bruma de bani economisiți.

”Ținerea la saltea” nu este o soluție pe termen lung, dacă le dorim o viață prosperă, un viitor cu independență financiară cât mai ridicată. Dar de unde și cum pornim educația financiară în familie? Întrebare deloc ușoară, mai ales dacă noi înșine – victime ale aceluiași sistem de învățământ precar – nu suntem nici foarte familiarizați cu domeniul, nici posesori de abilități pedagogice.

Cel mult, vom reuși să-i ajutăm să distingă între ”am nevoie” și ”îmi doresc”. Educația financiară a copiilor nu ține însă doar de bani, ci mai degrabă are legătură cu formarea de convingeri și valori pentru viață.

Felul în care părinții noștri s-au raportat la bani, modul în care i-am auzit vorbind despre ei, îngrijorările pe care ni le-au transmis s-au impregnat în subconștientul nostru și ne-au setat atitudinea față de bani și câștig.

România este pe ultimul loc la alfabetizare financiară din Europa, doar 22% dintre noi avem un minim bagaj de cunoștințe financiare, iar asta se reflectă în propriile noastre vieți împovărate de rate și datorii și pline de alegeri neinspirate financiar.

Așadar, ce și când le spunem copiilor despre bani? Cum îi pregătim să devină adulți responsabili financiar? Cum să ne resetăm chiar noi, ca adulți, relația cu banii? La două dintre aceste întrebări a avut amabilitatea de a ne răspunde speaker-ul Sergiu Penciu, profesor de educație financiară, dar te invităm să afli răspunsurile la multe alte întrebări și să înveți să ”predai” lecții de educație financiară copilului tău la conferința „Liber la educație financiară„, care va avea loc pe 15 septembrie, la City Plaza, Cluj-Napoca. Mai multe detalii veți găsi pe pagina evenimentului. DE REȚINUT că vei beneficia de o reducere de 30% din prețul biletului, accesând evenimentul prin codul școlii: #30SIT

De ce este important să le facem o educație financiară copiilor noștri?

Încă de la grădiniță este foarte bine să știm și să prezentăm copiilor noștri detaliile legate de bani și ce reprezintă aceștia pentru noi. Este foarte important să dezvoltăm un comportament financiar adecvat, deoarece ne aflăm pe ultimul loc în Europa ca educație financiară, loc care nu ne onorează. Pentu o viață sănătoasă financiar este nevoie de implicare, de timp alocat şi de acumularea unor cunoştințe. Educația Financiară ne oferă lejeritate în luarea deciziilor şi ne deschide oportunități pentru a acoperi nevoile zilnice şi pentru a ne îndeplini dorințele.

Cât de devreme ar trebui începută educația financiară?

Pentru educația financiară nu există termenul “devreme”. Cu cât începem mai din timp acumularea informațiilor ce țin de educația financiară, cu atât viața noastră este mai sănătoasă și mai echilibrată din punct de vedere financiar.

Accesând evenimentul prin codul #30SIT veți beneficia de o reducere de 30% din prețul biletului.

Speakerii evenimentului: Oana Moraru, Nicoleta Deliu și Raluca Zaharie Anton
Invitat special: Gáspár György

Oana Moraru este consultant educațional și fondatoarea școlii private Helikon.

„Relația copiilor cu banii este echivalentă cu responsabilitatea lor pentru sinele viitor. Imaginea proprie în viitor se construiește când funcțiile executive ale creierului sunt bine stimulate și dezvoltate. A vorbi despre securitatea lor financiară sau starea de bine economică și socială este echivalent cu a vorbi acum despre atenția lor voluntară, despre autocontrol, planificare, prioritizare. Cele mai importante calități ale minții se formează din anii copilăriei timpurii și până la finalul adolescenței. Despre funcțiile executive ale minții vă invit să vorbim: cum se formează atenția, autocontrolul? Cum apare conștiința sinelui viitor și grija de azi – la copii- pentru viața lor de mâine? Cum este educația financiară un mijloc de a dezvolta acasă, în familie, responsabilitatea, concentrarea, planificarea și prioritizarea? Cum îl ajut pe copilul meu să fie mai conștient de nevoile lui de azi și de mâine?”

Gáspár György este psiholog, autor și custode de povești de viață şi omul care a pornit #RevoluțiaRelaționalăÎnRomânia

„Puterea psihologică a banilor – Fără doar și poate, părinții sunt cele mai influente modele în viețile copiilor, iar acest fapt este valabil și atunci când vine vorba despre puterea psihologică a banilor asupra lor. Pentru majoritatea dintre noi, anxietatea, frica și neliniștea sunt trăiri puternic împletite cu povestea banilor și ar putea reprezenta adevărate obstacole în calea succesului nostru personal și profesional. Aruncând o privire conștientă asupra poveștii pe care ne-o spunem despre bani și recunoscând credințele limitative referitoare la câți bani „merităm“, ne putem (re)câștiga stima de sine și încrederea în forțele proprii. Vom deveni astfel modele sănătoase atât pentru copiii noștri, cât și pentru generațiile viitoare. Vă aștept cu drag, să dezlănțuim împreună inteligența financiară din familiile noastre.”

Sergiu Penciu este profesor de educație financiară și specialist în…Viitor.

”Ai grijă de banii tăi și astfel aceștia vor sta mereu lângă tine!” – crede Sergiu. ”Acest lucru se poate doar conștientizând două lucruri esențiale în luarea oricărei decizii și anume: O decizie este luată mereu în mod conștient și asumat. Când ai îndeplinit și ai realizat că aceste două aspecte sunt îndeplinite atunci orice decizie iei cu siguranță este cea mai bună decizie pe care o poți lua la momentul respectiv.”

Raluca Zaharie Anton este psiholog doctor, psihoterapeut specialist și supervizor în psihlogie.

„Statisticile în legătură cu felul în care tinerii cheltuie banii pe care îi au sau pe care cred că îi au sunt îngrijorătoare. Tot mai mulți tineri ajung să fie îndatorați și să nu știe sau să nu poată să înapoieze sumele pe care le-au împrumutat. O cauză semnificativă care stă la baza acestei situații îngrijorătoare, cu efecte pe termen lung este lipsa educației financiare. Educația financiară se poate focaliza pe felul în care un copil sau un tânăr adult își poate face management-ul banilor, dar o altă componentă a educației financiare ar fi util să fie focalizată pe erorile mentale pe care tindem să le facem atunci când vine vorba de bani. Vă invit să facem împreună o incursiune în strategiile mentale care ne împiedică să luăm decizii financiare eficiente, strategii pe care, dacă le discutăm cu copiii noștri, pot face diferența în calitatea opțiunilor financiare pe care aceștia le vor alege, pe termen lung.”

Moderatorul evenimentului este Alex Zamfir, blogger la Cel Mai Bun Tată şi realizatorul emisiunii „Taţi în dialog” la Radio Itsy Bitsy.

Program eveniment
09:00 – 10:00 Înregistrări
10:00 – 10:15 Raluca Anton
10:15 – 11:15 Sergiu Penciu
11:15 – 11:50 Gaspar Gyorgy
11:50 –12:15 Coffee Break
12:15 – 14:00 Oana Moraru

Accesând evenimentul prin codul #30SIT veți beneficia de o reducere de 30% din prețul biletului.

Eveniment organizat de Mozaic Media și Holo.