Școala informală de IT

„Căutam un curs de testare software, când am dat peste link-ul salvator de la Școala Informală de IT”

Salut!

Numele meu este Irina Vasiu-Eris. Relația mea cu Școala Informală de IT a început, inițial în mod virtual, în septembrie 2016. Căutam un curs de testare și am dat de link-ul „salvator”. M-am decis în mai puțin de 2 săptămâni să pun „on hold” tot ceea ce făceam la Brașov (eram organizator de evenimente într-un superb hotel) și să pornesc pe un nou drum. Au urmat 16 săptămâni de foc la Școala Informală de IT. Cu lecții pe care le-am înțeles rapid, cu altele de care ne-am bătut zile la rând, cu discuții întregi pe rețelele de socializare alături de colegii mei, cu teme perfecte sau ratate aproape complet. Dar mereu cu același super feedback de la mentori.

Așa începe o nouă poveste de succes la Școala Informală de IT.

La 27 de ani, Irina este absolventă a programelor educaționale de Intro in IT și Software Testing. Astăzi lucrează în IT și ne-a scris despre deschiderea unui nou drum prin ambiția de a crede într-un nou început. Am întrebat-o despre alegeri, provocări și satisfacții.

Irina povestește întreaga ei experiență:


De la organizare de evenimente, la IT

1. De ce IT?

După câțiva ani petrecuți în Franța și în Belgia, lucrând pentru lanțuri hoteliere de 4 sau 5 stele, m-am întors în țară având „very high expectations” de la acest sector. Din păcate, am simțit că managerii pentru care lucram nu erau pregătiți pentru noi provocări, iar sfaturile și ideile de îmbunătățire primite din partea unei tinere de 25 de ani erau din start excluse. Așa că am decis să încerc un nou drum. Susținerea soțului meu, programator cu 6 ani de experiență, și-a adus și ea contribuția în decizia de a migra spre IT.

2. De ce Școala Informală de IT?

Despre Școala Informală de IT am aflat după un banal search pe google: „cursuri de testare”. Am început să „răscolesc” Internetul pentru a găsi impresii, păreri ale absolvenților și am simțit că îmi poate oferi exact ceea ce îmi doresc. A fost un fel de dragoste „la primul click”. Pentru că la acel moment Școala Informală de IT nu era prezentă la Brașov, orașul meu natal, m-am mutat în 2 săptămâni la Cluj.

3. Ce a implicat decizia de a face atâtea schimbări într-un timp atât de scurt? 

Sfârșitul lunii septembrie 2016 a fost unul memorabil. M-am întors din luna de miere cu energie cât pentru 5 ani. Mi-am dat demisia de la fostul loc de muncă, am trecut de procesul de selecție de la Școala Informală de IT și am fost acceptată la Intro in IT. Am început interviuri remote pentru un job în Cluj la o multinațională și după cele două răspunsuri pozitive, mi-am căutat chirie. Soțul și părinții, chiar dacă erau la distanță din punct de vedere fizic (în Brașov), m-au încurajat și m-au lăsat singură, ca să mă pot concentra să învăț.


După 13 ani, mi-au fost de ajutor schemele logice din liceu

4. Cât de dificil a fost să stăpânești termenii și noțiunile specifice limbajului IT?

Pe de o parte, micul meu avantaj a fost faptul că am absolvit un liceu cu profil Mate-Info. Schemele logice cu care nu eram prietenă deloc în acea vreme, mi-au fost de ajutor după 13 ani. Pe de altă parte, mentorii de la Școala Informală de IT ne-au introdus treptat terminologia necesară, iar spre finalul cursurilor deja stăpâneam limbajul tehnic.

5. Cum ai reușit să îți organizezi timpul, lucrând în același timp într-o multinațională?

Am făcut toate eforturile necesare pentru rezultatele mele. Chiar dacă asta a însemnat ca timp de 9 luni, singura pauză să fie aceea de Crăciun, când am mers acasă timp de o săptămână. Am profitat de fiecare week-end liber. Dacă nu îmi făceam temele pentru săptămâna viitoare, sâmbăta și duminica citeam, discutam cu soțul meu pe Skype (unde, desigur, îmi explica JavaScript) sau cu colegii mei de la Școala Informală de IT pe grupul de Facebook, unde ne încurajam reciproc.

6. Cum ți-ai dat seama că profilul tău corespunde cu cel al unui viitor tester?

Mi-am dat seama că sunt potrivită pentru profesia de tester datorită recomandării pe care mi-au făcut-o mentorii la absolvirea cursurilor de Intro in IT. Recomandarea mi-a fost confirmată inclusiv de prietenii mei care lucrau deja în industrie.


Îmi imaginam că o să mă întrebe despre rachete și inginerie nucleară

7. Cum a fost interviul de angajare?

La interviul de angajare din Brașov, cel la care visasem timp de 1 an, veneam deja cu experiența interviurilor la care participasem în Cluj. Am fost emoționată, pentru că îmi imaginam că o să mă întrebe despre rachete și inginerie nucleară. În schimb, a fost o discuție de aproximativ 1h15’’, în care m-am simțit stăpână pe ceea ce știam. Am povestit mult despre proiectul final de la Școala Informală de IT. Am transmis celor doi recruiteri entuziasmul și dedicarea pe care le-am investit în realizarea proiectului final și am fost angajată.

8. Ce abilităţi  ţi-au fost necesare pentru a creşte pe nişa aceasta?

Team work x 10 , comunicare cât mai clară, dorința de a învăța și de a cunoaște, energia pozitivă. În perioada de juniorat trebuie să fii ca un burete care absoarbe tot ce aude și ce vede.


Da, se poate și la 27 de ani

9. Uitându-te la cariera și traiectoria ta personală, cum te-a ajutat experiența de la Școala Informală de IT?

Pe lângă dorința cu care am venit de acasă, cei patru mentori pe care i-am avut la Școala Informală de IT au făcut diferența. Încă o dată, aș vrea să le mulțumesc. Poveștile pe care ni le-au prezentat, bucuria și entuziasmul lor de a face parte din această industrie, răbdarea și încurajările că „da, se poate și la 27 de ani” m-au făcut să îmi doresc și mai mult să lucrez în IT.

Cum știu dacă sunt pregătit să fac o schimbare în carieră?

Răspunde-ți sincer la următoarele întrebări:

  • Este ceea ce faci acum jobul pe care ți l-ai dori și în următorii 10 sau 15 ani?
  • Mergi la muncă cu zâmbetul pe buze?

Eu mi-am răspuns. Am ales IT-ul.


Felicitări, Irina!

Și tu îți dorești o carieră în IT?