Școala informală de IT

Tema lunii mai: noi începuturi pentru cursanții și absolvenții Școlii Informale de IT

Ne-am dat întâlnire din nou! În 6 mai, cu cele mai noi generații de absolvenți și cu cei care au pășit pentru prima dată pe băncile Școlii.

În ultimele luni, au învățat Java Development, .NET Web Development, Software Testing, Test Automation sau au asimilat primele noțiuni din domeniu la Intro in IT. Experiența Școlii a însemnat pentru fiecare dintre ei deschiderea unui nou drum. Învățarea continuă și astăzi, dar de departe încrederea în forțele proprii pe care au consolidat-o în tot acest timp, face diferența. Fie că au venit din domenii total diferite și și-au propus să își reinventeze cariera, fie că erau deja în IT și și-au dorit să se autodepășească, chiar dacă sunt încă la liceu sau au copii acasă, au reușit. Nu doar și-au propus lucruri mărețe, ci le-au atins și le-au depășit, prin ambiția de a crede într-un nou început.

Ce sfaturi au pentru noii cursanți? „Faceți-vă temele!”


Ultimele 5 generații de absolvenți au predat ștafeta noilor cursanți

Au răspuns pozitiv la toate provocările de învățare pentru a crește. Și-au setat obiective și au depus eforturi pentru a le atinge.

Drumul până la acolo însă, a însemnat pregătire temeinică, disciplină, time management, adaptabilitate și mult exercițiu. Cele mai importante aspecte profesionale și personale implicate în viața de IT-ist le-au aflat de la mentorii lor, care le-au împărtășit din motivație și pasiune. Absolvenții Școlii au demonstrat, pentru încă o dată, că atunci când drive-ul și mentoratul există, rezultatele nu întârzie să apară.

Vin dintr-un domeniu care nu are nicio legătură cu IT-ul: peisagistica. Am învățat în aceste luni cât de important este să fii ambițios, să nu renunți niciodată. În această experiență, m-am ghidat după un citat primit de la mentorul nostru: „You can train skills. But you can train attitudine”. Mai departe, îmi doresc să merg în zona de back-end. Așa am primit și recomandarea din partea mentorilor care m-au pregătit, m-au evaluat și m-au îndrumat spre direcția care mi se potrivește.


Oana, absolventă Intro in IT, și-a descoperit pasiunea pentru programare

Puneți mult suflet și munciți mult. Oricât de multe impedimente ar apărea, tot timpul sunt modalități prin care să le depășiți. Mulțumesc mentorilor pentru că în momentele în care entuziasmul nostru nu a fost la limitele de sus, i-am avut ca exemplu, ne-au îndrumat permanent și am mers mai departe. Au fost cele mai frumoase și mai interesante luni de până acum din viața mea.


Georgiana, absolventă Software Testing, s-a angajat în IT din timpul cursurilor

Despre „learning by doing”, experiența mentorilor care i-au pregătit și valoarea adăugată în dezvoltarea potențialului lor, dar și despre focus și feedback, le-au povestit absolvenții, noilor cursanți. „Să vă faceți temele pe care vi le dau mentorii!”  a fost pe buzele tuturor.

Spre deosebire de majoritatea celor care trec prin Școala Informală de IT, pentru mine această experiență a fost în paralel cu liceul. Acum termin clasa a XI-a. Am fost plăcut surprins să aflu că pot vorbi cu cei care mă învață chiar și pe Facebook și că se poate să primești ajutor și îndrumare constant. Am descoperit lucruri noi și mi-am dat seama cât de important este să știi să rezolvi probleme.

Dani, absolvent Java Development, elev în clasa a XI-a  

Lucrez deja de 3 ani în QA. Niciodată nu m-am gândit că o să ajung la Școala Informală de IT, dar pot să spun că sunt foarte mulțumit de alegerea făcută și de faptul că sunt aici. A fost foarte challenging. Mulțumesc colegilor, și mai ales mentorilor pentru îndrumare, mentorat și coaching.

Andrei, absolvent al programului educațional de specializare Test Automation

Toată experiența prin care am trecut m-a impresionat foarte mult. Faptul că am participat la Challenge Accepted, inițiativa demarată de Școala Informală de IT prin care poți să lucrezi la un proiect real similar celor din firmele de IT, mi s-a părut extraordinară. A fost un adevărat challenge și am colaborat în echipe alături de colegi de la toate specializările.

Alex, absolvent .NET Web Development

Până la urmă, aceasta este o cursă personală 

În spatele benficiilor pe care le au specialiștii IT pe piață, există multă muncă și pregătire, iar pasiunea și motivația au un cuvânt hotărâtor în ceea ce privește reușita. Marele secret rămâne inspirația. De aceea, mentorii de la Școala Informală de IT te ghidează pas cu pas.

Începi cu pași mici. Vrei mai mult decât atât, să te autodepășești și pe urmă îți dai seama că la un moment dat ești în sfârșit mulțumit de ceea ce ai făcut. Cam aceasta este excursia zilnică sau săptămânală pe care o are fiecare IT-ist. Trebuie să te uiți la tine dacă ești mai bun decât tine decât săptămâna trecută, decât luna trecută, decât anul trecut. Dacă simțiți că ai făcut progresul acesta, înseamnă că ești pe drumul bun. Vă doresc să vă propuneți lucruri cât mai mărețe. Să vă depășiți pe voi înșivă. Până la urmă, aceasta este o cursă personală. 


a încheiat, la cursul festiv, Sorin Stan – unul din fondatorii Școlii Informale de IT 

Vrei și tu să treci prin această experiență?