Școala informală de IT

Motivația și perseverența vin din plăcerea de a face web development

„Când eram mică îmi doream să devin astronaută (da, spuneam la feminin), ca să văd tot Pământul, să plutesc în spațiu și să calc pe Lună, pentru a-mi lăsa amprenta”, povestește Iuliana. Astăzi își pune amprenta personală și la încercare perseverența în proiectele la care lucrează. Multă curiozitate și pasiune, cunoștințe practice, un mentor și o alegere, au adus-o în IT. La 23 de ani este Web Developer.

Iată cum și de ce a pornit pe acest drum. De la alegerea de a se înscrie la Școala informală de IT pentru a deveni programator PHP până la angajarea în domeniu.


De la economie și marketing, la IT 

1. De ce IT?

Din clasa a XII-a am vrut să fac Web Development. Mi-am dat seama de acest lucru când a trebuit să fac o pagină web pentru atestat. Din varii motive, am ajuns la Facultatea de Economie și am profesat pe partea de marketing. După ce am terminat facultatea, am decis să merg în direcția pe care mi-o doream. M-am înscris la master la Informatică și mi-aș fi dorit să învăț cum să pun teoria în practică. Fiind nouă în ale programării și întâlnind profesori nu foarte darnici în explicații, am renunțat după primul semestru și m-am hotărât să învăț de una singură. Am început cu tuturoriale de IT și de programare pe partea de front-end și am încercat să le aplic lucrând la un site.

2. De ce Școala informală de IT?

Deși teoretic aveam suficiente cunoștințe pentru un internship, nu eram chemată la interviuri, pentru că nu aveam ceva care să ateste acele cunoștințe. Am aflat acest lucru după ce am întrebat o persoană care lucra în HR într-o companie de IT. Așa că am ales să mă dezvolt mai departe urmând cursurile de programare PHP la Școala informală de IT, unde am primit și o diplomă care să ateste ceea ce am învățat.

3. (De la sesiunile de curs) Îți amintești în mod deosebit de…

Pasiunea mentorilor.

4. Care e cel mai important lucru pe care l-ai învățat la Școala informală de IT?

Să pun întrebări. Chiar dacă par prostești. Abia venind din mediul universitar, unde trebuie să înveți așa cum îți zic profesorii și unde nu trebuie să te îndoiești de calitatea informațiilor primite, la Școala informală de IT am învățat să pun întrebări celor cu multă experiență. Am realizat că orice informație pe care o găsești poate fi eronată sau învechită și că trebuie să îi întrebi pe cei experimentați. Am ieșit din sfera de confort atunci când am decis să fac programare PHP – Web Development, iar învățatul de la mentori nu a fost ceva greu.

5. Ce „gust” are acum un început de carieră în IT?

Are un gust „dulce-acrișor”, fiindcă am ajuns unde îmi doream, dar și pentru că provocările sunt multe și mari.

6. Cum a fost la interviul de angajare?

Interviul a durat puțin mai mult de o oră. A fost degajat, am glumit destul de mult. Am fost apreciată pentru că aveam o evaluare corectă asupra mea și a cunoștințelor mele. Sfatul meu pentru oricine trece printr-un interviu de angajare în IT este să știe foarte bine ce vrea să facă și să arate asta la interviu, să fie sigur pe el și pe cunoștințele sale.

7. Să ne imaginăm că suntem în 2025. Unde te vezi, profesional vorbind?

Senior Web Development.

Mai multe despre tine:

Motivația perseverenței a fost: plăcerea de a face Web Development.

Cea mai mare frică a fost: aceeacă nu voi face față nivelului mare de informații.

Motto-ul după care te ghidezi: Too fast to live too young to die.

Dacă ar fi să compari programarea cu un sport, acela ar fi: Muggle Quidditch.

Felicitări Iuliana, suntem mândri!


Îți dorești și tu o carieră în IT?