Școala informală de IT

„M-am gândit la cum va arăta cariera mea în următorii 5 – 10 ani și nu mi-a plăcut ceea ce mi-am imaginat atunci”

„Așa că am ales să schimb macazul”. A alege, voi alege, pot alege și alegeri. Cuvintele se conjugă, se declină, își schimbă forma. Sensul lor ascunde, însă, povești –  răspunsuri la provocări, schimbări însușite, decizii puse în aplicare, responsabilități asumate. Tot ele vorbesc despre oameni care și-au angajat toate competențele și aptitudinile pe care le-au dezvoltat de-a lungul vieții, într-o probă de ambiție, urmând toate țelurile care-i pot conduce spre o carieră în IT. Vorbesc și despre pasiune. Pentru că pasiunea autentică pentru tehnologie a adus-o pe Corina Radu la Școala informală de IT, absolventă care a demonstrat că lucrurile se pot schimba și pot evolua în plan profesional și personal și la 33 de ani. „De la cuvânt, la faptă” a devenit, prin muncă, „de la pas, la salt” pentru Corina. Îi dăm cuvântul!


Îi invidiam că se duc cu plăcere la serviciu

1. Ți-ai îndreptat cariera spre testare software, pornind de la un background profesional tehnic. Cum s-a produs tranziția?

Am intrat în ‘câmpul muncii’ într-un domeniu ingineresc. Fostul și actualul job au în comun calculatorul, mereu mi-a plăcut să ‘mânuiesc’ tehnologia. A existat un moment în care m-am gândit la cum va arăta cariera mea în următorii 5 – 10 ani și nu mi-a plăcut ceea ce mi-am imaginat. Așa că am ales să schimb macazul. Influența IT a venit din partea prietenilor mei programatori, pe care îi invidiam că se duc cu plăcere la serviciu, într-un mediu plăcut și cu beneficii net superioare celor din domeniul meu de activitate.

2. Mai ții minte prima zi la Școala informală de IT?

Țin minte că am venit cu un amestec de emoții, entuziasm și dorință de învățare, pe de o parte. Pe de altă parte, exista teama că nu voi face față cerințelor. Am avut noroc de un super mentor care a știut să spargă gheața, iar atmosfera a devenit rapid plăcută și propice.

3. Ce ai găsit diferit la Școala informală de IT, față de alte contexte de învățare?

Un mentor cu experiență de la care poți învăța, plus informații foarte bine structurate. Am avut certitudinea că ceea ce învăț este într-adevăr util, spre deosebire de alte surse de informare unde depindea mai mult de mine să filtrez informația, pierzând astfel timp și energie.

Despre mine am învățat că pot

4. Cum te-a influențat mentorul în ceea ce știi astăzi și exersezi la job?

Îi sunt foarte recunoscătoare mentorului pentru modul în care s-a implicat. A oferit constant feedback-uri, ne-a motivat și încurajat, a tradus limbajul IT în română. Am aplicat noțiunile învățate, am folosit tips & tricks furate de la mentor și astfel adaptarea mea la serviciu s-a făcut mai ușor.

5. Cea mai importantă lecție învățată?

Am învățat lucruri tehnice și non-tehnice, cum ar fi prezentarea la interviuri, de care, îmi era groază. Dar cea mai importantă lecție cred că a fost aceea că se poate orice cu voință.

6. Cele mai importante lucruri pe care le-ai aflat despre tine, despre industria IT și despre testare software, care sunt?

Despre mine am învățat că pot. Despre industria IT am învățat că îți poate oferi un loc foarte bun de muncă, angajatorii sunt dispuși să investească în oameni, iar angajații sunt tratați cu respect. Am învățat că testarea nu constă numai în dat click-uri într-o aplicație, ci influențează tot procesul de development.

Tichete, rapoarte, test case-uri, bug-uri, glume, cafea și ciocolată

7.  Cum vedeai testarea software atunci când ai început să cochetezi cu domeniul și cum se vede acum?

Trebuie să mărturisesc că priveam destul de superficial domeniul testării. Umbla vorba prin târg (și eu îi dădeam crezare) că e ușor și oricine poate fi tester. Acum îmi dau seama că nu e deloc așa, ca tester ai parte de multe provocări pentru a livra un produs de calitate.

8. Ce caută un angajator la un Tester Software? Spune-ne din experiență, pentru că deja e a doua companie de profil unde lucrezi.

În IT se lucrează în echipă, e important ca testerul să se adapteze rapid, să comunice eficient și să fie dispus să își asume responsabilități. Cunoștințele tehnice, atenția la detalii, dar și capacitatea de a înțelege proiectul în ansamblu sunt, de asemenea, factori importanți.

9. Povestește-ne despre satisfacțiile pe care ți le aduce noua carieră. Cum arată astăzi o zi obișnuită de muncă?

O zi obișnuită începe cu citirea mailurilor, apoi urmează ședințe în echipă pentru a stabili activitățile pentru ziua respectivă. Printre tichete, rapoarte, test-case-uri și bug-uri, se mai strecoară glume, cafea și ciocolată. Cea mai mare satisfacție este atunci când livrăm un produs bun și clientul este mulțumit.


Acum privesc cu încredere și entuziasm către viitor

10. Ce crezi că ar trebui să știe o persoană care își dorește o carieră în industria software, despre Școala Informală de IT?

Școala informală de IT facilitează extrem de mult intrarea în industria IT. Chiar și fără experiență, un absolvent are șanse mult mai mari să treacă de un interviu, decât dacă ar învăța pe cont propriu. Este nevoie de efort, dar merită. Pentru mine, toată perioada de școlarizare a avut impact asupra evoluției mele. A fost un șir de provocări care m-au ajutat să cresc din punct de vedere profesional și personal.

11. Care crezi că e prejudecata pe care o are în minte cineva care nu are curaj să își schimbe cariera?

Din punctul meu de vedere, prejudecata este legată de învățat și vârstă. Ni se pare ciudat ca după o vârstă să o luăm de la zero într-un domeniu nou, însă cred că, indiferent de acest aspect, e important să găsești ocupația care îți aduce satisfacție și să te adaptezi cerințelor pieței. Pe mine m-a ajutat faptul că, deși sunt junior la 30+ ani, acum privesc cu încredere și entuziasm către cariera mea din viitor.


Tehnologia e și pasiunea ta? Alege să o transformi în carieră.