Școala informală de IT

Loredana, absolventă Software Testing: „Mi-am format o imagine realistă asupra a ce înseamnă să fii tester”

Domeniul financiar-contabil a fost, pentru mult timp, singura opțiune care i-a ghidat parcursul profesional și ambițiile de a crește mai departe. A absolvit Academia de Studii Economice din București, secția Contabilitate și Informatică de Gestiune, nivel licență. A continuat să se pregătească prin studiile masterale, apoi și-a demonstrat expertiza în experiența practică. Dintotdeauna preocupată să se dezvolte și să crească, a simțit că nu e suficient. Nu și-a neglijat pasiunea pentru tehnologie și informatică, ci s-a hotărât să facă din asta o carieră.

Loredana Pasat a fost convinsă că dacă îți dorești cu adevărat să intri în industria IT și studiezi mult, o poți face, chiar dacă acest lucru presupune o schimbare totală a domeniului de activitate. Această convingere a transpus-o în fapte. Cum? A aplicat imediat la Școala Informală de IT București și a făcut parte din generațiile de absolvenți ai programului de Software Testing.


Astăzi, este software tester la o cunoscută companie de IT din București.

Cu fiecare nouă sesiune de curs, am simțit că urc o treaptă importantă spre cariera pe care mi-o doream

1. Povestește-ne despre evoluția ta în plan profesional. Cu ce ai început, dar și cu ce te ocupi astăzi?

Când am început acest program, aveam un minim de cunoștințe de bază despre tot ceea ce înseamnă Software Testing. Cu fiecare nouă săptămână și sesiune de curs, am simțit că urc o treaptă importantă spre cariera pe care mi-o doream. Am acumulat un set impresionant de informații despre acest minunat domeniu, și în cele din urmă am realizat ceea ce mi-am propus. Am încheiat programul de învățare de la Școala Informală de IT București, lucrând ca software tester la una din companiile de IT la care am aplicat.


Am avut o încredere mai mare în mine și în ceea ce știu

2. Cum a fost la interviul de angajare?

Am avut emoții mari. În cadrul interviului au fost întrebări teoretice, însă a trebuit să susțin și un test practic. Tocmai acesta a fost interesant, pentru că am aplicat aproape tot ce am învățat în timpul cursurilor în rezolvarea lui. Cred cu tărie că toate informațiile primite în timpul sesiunilor de curs m-au ajutat: să am încredere mai mare în mine și în ceea ce știu.


Am învățat să am o altă perspectivă asupra modului de a învăța

3. Care a fost cea mai mare provocare din timpul procesului de învățare și cum ai depășit-o?

Am venit dintr-un domeniu total diferit în care aveam experiență. Atunci a trebuit să învăț să am o altă perspectivă asupra lucrurilor, asupra modului de a învăța. Au fost mulți termeni de specialitate cu care a trebuit să mă familiarizez și la fel de multe informații noi pe care a trebuit să le asimilez în scurt timp. Asta a însemnat să citesc mult, să discut cu persoane care lucrează în domeniu, să ascult, să învăț, să-mi răspund la întrebări și neclarități.


Ai șansa să vezi,  într-un mod pragmatic, exact cum se lucrează la un job real

4. Cum ai explica cuiva, care nu știe nimic despre Școala Informală de IT, ceea ce se întâmplă în sălile noastre de curs?

Cursurile sunt extrem de interactive! Fiecare cursant poate comunica deschis cu mentorii, poate pune orice fel de întrebări, astfel încât să afle cât mai multe informații și neclaritățile să nu existe. Pe lângă informațiile teoretice, care te vor ajuta să dobândești cunoștințe esențiale, e importantă partea practică, unde ai șansa să vezi, într-un mod pragmatic, exact cum se lucrează la un job real.

Sfaturi pentru cei care citesc acest interviu:

„Persoanelor care nu sunt încă decise dacă să se înscrie sau nu la programul de Software Testing al Școlii Informale de IT, le sugerez să aplice cu încredere! Au șansa de a-și consolida o bază de cunoștințe extrem de utilă, dar mai mult decât atât, își pot forma o imagine clară și realistă asupra a tot ceea ce înseamnă profesia de software tester. 
Iar actualilor cursanți? Le spun doar atât: să persevereze. Să dea tot cei mai bun, la fiecare sesiune de pregătire din cadrul Școlii”.


Îți dorești o schimbare de carieră?