Școala informală de IT

Ce înseamnă pentru un farmacist să devină programator? Despre pasiune povestește Xenia Petrea, absolventă Școala informală de IT

Sunt oameni pentru care cuvintele „per aspera ad astra!” spun o poveste de viață, ca pe un lucru firesc. Pentru Xenia, nu e doar o maximă învățată mecanic în orele de latină, ci o deviză după care și-a ghidat întreg parcursul profesional, din pasiune. Și-a dorit să fie arhitect când era copil. A ajuns farmacist. Dar rețeta împlinirii sale, iată că s-a scris în IT. Pentru că la 29 de ani, Xenia Petrea și-a pus în minte să își ducă pasiunea pentru abstract și concret mai departe. Ne spune că a venit un moment în viața ei în care și-a pus doar patru întrebări:

Mă văd îmbătrânind la actualul meu loc de muncă sau măcar în aceeași industrie?

Ceea ce fac acum va mai fi util peste 10 – 20 de ani?

O mare parte a timpului meu liber sunt dispusă să îl aloc pentru studiu?

Sunt pregătită să trec peste obstacole sau o să renunț la primul impas?

Răspunsurile au adus-o la Școala informală de IT, unde a dobândit bazele domeniului și mai apoi a învățat JAVA. Unul dintre cele mai populare limbaje de programare, ambiția, perseverența și pasiunea i-au dat șansa să își găsească menirea. În IT. Astăzi, „simt că aparțin unui colectiv dinamic, unul care îmi permite să evoluez permanent”, povestește Xenia, despre cum arată fiecare zi pentru ea acum la job.

Ce înseamnă pentru un farmacist să devină programator?

Ne spune Xenia.

1. De ce IT?

De profesie sunt farmacist, o meserie frumoasă, dar unde s-au schimbat mult lucrurile în ultima vreme. Am simțit, la un moment dat, că nu mă mai regăsesc în ceea ce făceam. Că mă plafonez. Mi-am dorit o schimbare. Am crezut atunci, la fel ca și azi, că IT-ul este un domeniu dinamic, unde nu te poți niciodată plictisi, o industrie care îți oferă din ce în ce mai multe oportunități. Aveam idee despre ce mă așteaptă, pentru că în liceu urmasem un profil Mate-Info. Așa am decis să îmi transform pasiunea pentru informatică într-o nouă carieră.

2. De ce Școala informală de IT?

O bună prietenă programator mi-a sugerat că IT-ul ar fi un domeniu care mi se potrivește. Acest lucru mi-a confirmat dorința de a-mi duce pasiunea mai departe. Așa că m-am hotărât să fac trecerea, dar mi-am pus în minte să îmi clădesc, mai întâi, o bază solidă. Am început căutările în mediul online cu privire la opțiunile pe care le aveam pentru a începe să învăț. Am descoperit Școala informală de IT și totul mi s-a părut motivant, încă de la început: interacțiunea live cu mentorii, cursurile practice care aveau loc de două ori pe săptămână după-amiaza, temele pentru studiul acasă, proiectele de echipă. Era ceva tangibil, față de orice tip de tutorial sau curs online. Așa am hotărât să mă înscriu la Intro in IT. Acesta era cursul care îmi oferea șansa de a experimenta, în primul rând, noțiunile de bază.

3. Cum te-a ajutat, concret, experiența de la cursul Intro in IT?

În primele două luni în acest domeniu nou pentru majoritatea cursanților și pentru mine, mentorii de la cursul de Intro in IT, Florin Nițu și Bristena Ene, au fost un mare sprjin. Am dobândit cunoștințele de bază din domeniu, în timp ce aveam un insight asupra provocărilor care ne așteaptau, ulterior, în viața de zi cu zi de la job. Asta cu ajutorul lor, al mentorilor. În urma cursului, am știut și care dintre programele educaționale de pregătire s-ar potrivi, mai departe, pe stilul de a gândi și pe modul fiecăruia de rezvolvare a problemelor.

Ai sprijinul unor oameni din industria IT, cu suficientă răbdare și experiență

4. De la farmacie la IT : cât de greu a fost să ajungi să stăpânești noțiunile de bază / limbajul din IT ?

Este un proces în continuă derulare. Atunci când ești la început, sunt atât de multe noțiuni noi, încât s-ar putea să ajungi să te simți copleșit. Dar aici intervine rolul mentorilor. Tocmai de aceea ai sprijinul unor oameni din industrie, cu suficientă răbdare și experiență: să îți explice noțiunile, ori de câte ori este nevoie, adaptându-se la nivelul tău de pregătire. Ulterior, lucrând propriu-zis și citind, vei face din ce în ce mai multe conexiuni. Termenii atât de abstracți de acum o lună vor face parte din limbajul tău uzual de azi.

5. Cum ți-ai dat seama că îți dorești să devii programator, și nu software tester, de exemplu?

Sesiunile de pregătire despre algoritmi din cadrul cursului de Intro in IT au fost preferatele mele: mi s-au părut interesante, provocatoare. Mi-am dat seama atunci că aș vrea să continui în aria de back-end. Felul meu de a gândi organizat era un atuu ca să continui pe zona aceasta. După ce am terminat cursul de Intro in IT, am mers la cursul ținut de viitorii mei mentori, Dănuț Chindriș și Anca Damian, iar entuziasmul lor m-a convins. Am ales să învăț mai departe JAVA, unul dintre cele mai folosite limbaje de programare de astăzi.

6. Povestește-ne despre un moment de la cursuri de care îți amintești în mod deosebit.

Sunt multe momente. Cele în care, după ore întregi de lucru, compilează programul, în care ai o sclipire și deodată problema pe care încercai să o rezolvi nu mai este o problemă. Sunt acele senzații de împlinire când lucrurile încep să meargă de la sine, după ore sau zile întregi în care ai simțit că te învârți în cerc atunci când căutai o soluție.

Astăzi simt că aparțin unui colectiv dinamic, unul care îmi permite să evoluez permanent

7. De la farmacie la IT: cum a fost interviul de angajare?

Ca un test al tuturor cunoștințelor acumulate la Școala informală de IT, așa a fost interviul de angajare, într-un context în care eram provocată să fac legături logice care să demonstreze că am înțeles și că pot aplica tot ceea ce am învățat în cele 5 luni de pregătire. După absolvirea cursului de Java Development, am luat o pauză de câteva luni, în care mi-am sendimentat noțiunile acumulate și am citit extra. Niciodată nu poți spune că ești pregătit pentru primul interviu tehnic din viața ta.

8. Când te uiți astăzi la traiectoria ta profesională, cum crezi că te-a ajutat experiența de la Școala informală de IT?

Eu plecasem la drum cu alte așteptări. Abia la Școala informală de IT am înțeles ceea ce face un programator. Este un domeniu mult mai solicitant și mult mai vast decât credeam, dar plin de posibilități în funcție de skill-urile pe care le ai. Școala informală de IT m-a învățat să am răbdare cu mine. Da, atunci când ești la început, niciodată programul nu va merge din prima, fără erori. Important e, însă, să poți învăța din asta, să te bucuri atunci când ai descoperit cum să rezolvi o eroare și să fii convins că data viitoare vei scrie codul mai eficient.

Poți învăța IT la Școala informală de IT în București, Cluj, Iași, Timișoara, Brașov și Craiova.

Faptul că mentorii lucrează în industrie a fost un mare plus

Din partea mentorilor de la Școala informală de IT am primit multe încurajări, susținere în momentele în care simțeam ca mă aflu într-un impas sau că lucrurile nu merg atât de repede pe cat mi-aș dori. Și, bineînțeles, răspuns la toate întrebările, oricât de simple/stupide le consideram eu atunci. Java este un limbaj de programare foarte vast, e foarte greu să predai noțiunile de bază unor începători, să le explici concepte abstracte prin exemple practice și relevante. Faptul că mentorii de la Școala informală de IT lucrează în industrie a fost un mare plus. Practic ei ne explicau teoria, folosindu-se de exemple relevante pentru aplicații concrete.

9. Ce îți aduce împlinire, astăzi, la jobul tău de zi cu zi?

Am ceva nou de învățat în fiecare zi. Interacționez cu oameni cu multă experiență în industrie, atât în Java, cât și în alte ramuri (cum ar fi SQl sau QA), cu care mă pot consulta. Simt că aparțin unui colectiv dinamic, unul care îmi permite să evoluez permanent.

10. Un gând de final, pentru cel care citește acest interviu.

Perseverează! Chiar dacă pare greu la început, e doar o provocare. Satisfacția când vei reuși, va fi cu atât mai mare. Cel mai bun sfat pe care mie mi l-a oferit cineva când mă aflam la început de drum a fost „Ai mai multa incredere in tine!”. Asta îi transmit și eu cititorului.