Școala informală de IT

Design vestimentar, filologie și geologie. Dar toate drumurile ei au dus spre… IT

Se numește Ana-Maria Boronia. Prietenii îi spun simplu: Ana. Acum câțiva ani, pe Ana o puteai întâlni în Brazilia sau Columbia. A studiat geologia în facultate și filologia în liceu. A optat pentru o carieră în domeniul industriei petroliere, deși când era copil visa să devină designer vestimentar. Își amintește că din clasa a XI-a nu a mai avut de a face cu matematica, fizica sau informatica.

Astăzi, la 32 de ani, și-a început cariera în IT.  A învățat că nu există „nu pot” și acesta a devenit motto-ul ei. Spune că micuța Ana s-ar uita astăzi cu admirație la deciziile pe care le-a luat ca adult. Ambiția, perseverența și motivația de a fi în fiecare zi mai bun ca ieri îi sunt scrise pe cartea de vizită. Ana a absolvit programele de Inițiere în IT și Software Testing la Școala Informală de IT. Suntem mândri!


Am lucrat 4 ani ca Data Engineer pe platforme petroliere în Brazilia și Columbia

1. Povestește-ne despre viața ta profesională, înainte de a te înscrie la Școala Informală de IT.

În 2008 am terminat facultatea de Geografie și Geologie, specializarea „Geologie Tehnică”.  În 2010, după încheierea studiilor masterale în cadrul aceleiași facultăți, m-am angajat în domeniul petrolier. Am început să lucrez în România, pe o sondă onshore, apoi am mers în Cehia. La finalizarea proiectului, am schimbat compania și continentul în același timp. Am lucrat 4 ani ca Data Engineer pe platforme petroliere în Brazilia și Columbia.

2. În ce moment ai decis să îți schimbi cariera? De ce?

Îmi plăcea jobul pe care îl aveam. Mi-a plăcut și viața plină de aventuri. Însă, în joburi de acest gen, nu prea ai cum să-ți faci planuri pentru nimic, cum ar fi pentru Crăciun, Paște, evenimente importante. Nu poate fi vorba de work life balance. Momentul potrivit pentru schimbare a venit odată instalarea crizei petrolului. Stresul pierderii locului de muncă, nesiguranța zilei de mâine, m-au făcut să mă gândesc foarte bine la ceea ce mi-ar plăcea să fac.

Ana-Maria Boronia a activat 4 ani ca Data Engineer pe platforme petroliere în Brazilia și Columbia.

3. De ce IT?

Am lucrat întotdeauna cu calculatorul și am învățat foarte multe soft-uri pe parcursul celor 5 ani în domeniul petrolului. Însă nu știam ce anume mi se potrivește între programare sau testare. Am văzut că la Școala Informală de IT există și posibilitatea îndrumării. Așa că am ales să încep cu… începutul!  Am  fost unul din cursanții celei de-a doua generații a programului de Inițiere în IT de la Școala Informală de IT. Mi-a plăcut și programarea foarte mult, însă am continuat cu Software Testing, pentru că mi se potrivea mai bine. Atenția la detaliu, acel „pesimism profesional” ca să-i spunem așa, m-au ajutat și în jobul anterior.


Guess what: la interviul de angajare primesc întrebare exact din aceeași categorie

4. Cum te-a ajutat întreaga experiență de la Școala Informală de IT?

Mi-a dat curajul să aplic la companiile de IT. După ce mi-am trimis CV-ul, a început să-mi sune și telefonul. Îmi amintesc că am aplicat luni dimineața, imediat după ce am susținut testul final la Școala Informală de IT, și m-au sunat pentru angajare în aceeași zi.

Ana-Maria Boronia face parte din cea de-a opta generație de absolvenți Software Testing de la Iași

5. De la sesiunile de curs, îți amintești în mod deosebit de…

Au fost multe momente frumoase. Însă unul deosebit a fost cel din ziua recapitulării din cadrul programului de Software Testing.

Îmi amintesc și acum emoțiile extragerii întrebării. Am tras primul bilet dintr-o categorie pe care nu o stăpâneam foarte bine, urmând ca al doilea bilet să fie din aceeași categorie and guess what: la interviul de angajare primesc întrebare din exact aceeași categorie. Bineînțeles, răspunsul nu mai era o enigmă pentru mine.

6. Cum a fost la interviul de angajare? Ce sfaturi ai putea da altor cursanți din această experiență?

Pe mine m-a ajutat enorm faptul că am făcut și programul de Inițiere în IT. Au fost foarte multe întrebări din bazele IT-ului.

Experiența interviului a însemnat 3 părți: test tehnic, interviu tehnic și interviu HR.

UN SFAT INPORTANT:

Aplică la companii. Pune-ți CV-ul la treabă. Nu aștepta momentul oportun; momentul oportun este fiecare zi. Eu mi-am zis că trebuie să bat fierul cât e cald, pentru că timpul trece și informațiile se duc. Cele >4 luni de testing în cadrul Școlii, sub îndrumarea trainerilor profesioniști, sunt suficiente pentru a vorbi cu încredere despre testing fundamentals cu orice tester experimentat. Some container content

7. Cum ai descrie o oră de curs la Școala Informală de IT?

Pur și simplu: profesionalism. Mentori foarte implicați, cursanți foarte interesați. A fost o chimie bună între noi. Chiar îmi amintesc cu plăcere de toată experiența.

8. Motivația perseverenței de a învăța este…

Să fii în fiecare zi mai bun decât erai ieri.

9. Cea mai mare frică a fost…

De a nu-mi găsi un job imediat. Îmi doream enorm de mult să-mi găsesc un job imediat după absolvire, întrucât nu lucrasem din decembrie 2015.

10. Să ne imaginăm că suntem în 2025. Unde te vezi, profesional vorbind?

E mult timp până atunci, însă îmi doresc să rămân în IT. Cu siguranță voi avea și mai multe de povestit atunci. Îmi place ceea ce fac și nu vreau să mă opresc. Mă gândesc deja la o nouă investiție în formarea mea. Test Automation is my next goal.

11.Care e motto-ul după care te ghidezi?

„Nu există nu pot” și „Ești ceea ce gândești. Gândește pozitiv!”.


Nici pentru tine nu există „nu pot?”

Înscrie-te la Școala Informală de IT

Povestea ta de succes este acum la un click distanță: