Școala informală de IT

„Am urmat un alt curs, unul de 3000 de dolari, dar experiența nu a fost aceeași ca la Școala informală de IT. Aici mentorii schimbă viețile cursanților”. Interviu cu Adina Gaciu, absolventă PHP

„Cuvintele nu pot descrie cât de mult mi s-a schimbat viața, mi-aș fi dorit să povestesc și mai frumos despre experiența la Școala informală de IT”, ne spune Adina la încheierea interviului. „Mi-am îndeplinit visul. De acum, <> pentru mine”. Un vis împlinit atunci când, în cele din urmă, viața a adus-o în rolul care i se potrivește cel mai bine: cel de programator PHP.

„Spuneam că îmi doresc să fiu actriță, atunci când eram copil, pentru că profesiile din domeniile tehnice, cele care îmi plăceau cu adevărat – inginer, matematician, erau pentru băieți. Familia mă încuraja să aleg ceva potrivit pentru o fată. Dar și să învăț, ca să ajung unde îmi doresc”.

Astăzi are 32 de ani, Adina Gaciu, și după o lungă carieră în domeniul financiar – bancar, a vrut să-și urmeze drumul pe care l-a ales încă din copilărie. Jocul ei preferat era să monteze și să demonteze lucruri, să caute soluții. Își amintește asta la fel de bine ca primul calculator pe care l-a avut la vârsta de 14 ani: un desktop cu procesor Intel Pentium 4, „era cel mai bun din generația de la acel moment”.

Software Developer, absolventă a cursului pentru începători Intro în IT și apoi a cursului de programare PHP Development la Școala informală de IT, Adina Gaciu ne povestește despre drumul care a adus-o până unde și-a dorit: „ să îmi pot face meseria, zi de zi, cu pasiune”.

Am văzut două anunțuri: primul de la Google, bursele Udacity, al doilea de la Școala informală de IT

1. De ce IT?

Am fost pasionată de domeniul tehnic de când mă știu. Tot timpul am remarcat la mine o ușurință, față de ceilalți, în a utiliza o aplicație sau în a ansambla un calculator. Am absolvit un liceu cu profil Mate-Info, însă în ultimul moment am decis să mă îndrept spre o carieră în domeniul financiar – bancar. Inima mi-a rămas la programare.

Mă uitam tot timpul la tutoriale pe Internet, dar în 10 octombrie am văzut două anunțuri de cursuri IT și programare PHP: primul de la Google, bursele Udacity, și al doilea de la Școala informală de IT. Am aplicat instant la amândouă, am trecut prin teste, deși în tot acest timp eram neîncrezătoare că este posibil să mă întorc la programare.

Pe 16 octombrie, îmi amintesc, am primit răspunsul: am fost acceptată la Școala informală de IT. Pentru prima dată, după 10 ani de pauză în programare, am simțit că locul meu e acolo. Pe 18 octombrie am și început cursurile de Intro in IT. Cel mai frumos cadou de ziua mea a fost admiterea la Școala informală de IT. Am câștigat și bursa Google – Udacity și am primit acces la un curs de Front-end Developer.

2. Cum vedeai industria de programare, atunci când ai început să cochetezi cu domeniul, și cum se vede acum?

Că ai mereu de învățat lucruri noi știam de la prieteni, dar îmi imaginam că ajungi dimineața la birou, te așezi la un calculator și gata: nu te mai ridici până pleci. După absolvirea cursurilor de IT și programare PHP, am înțeles că programarea este și distractivă. Că la birou ai prieteni, și nu doar colegi, că „șeful” e un lider și te îndrumă ca să poți evolua. Să scrii cod este ceva cu adevărat fascinant. Da, chiar poți schimba lumea cu o linie de cod. Limitele ți le impui tu singur. Chiar și cel mai banal task are nevoie de creativitate, de planificare și de multe încercări, până – așa cum se spune – un diamant devine piatră.

3. Ce te-a derminat să aplici la Școala informală de IT?

Am crezut și cred și acum cu tărie: educația este cel mai de preț bun pe care îl avem. Învățăm toată viața. După terminarea cursului de Intro in IT știam că mi-am găsit vocația și că nu mă pot opri. Trebuia să învăț mai mult, să devin și mai bună, să ajung unde mi-am propus: să-mi reinventez cariera. Am continuat cu un curs de programare, PHP Development. Tot ce am învățat la Intro in IT a fost pentru a-mi clădi o bază de unde să pot continua. Vreau să spun că Școala informală de IT a fost o altfel de școală: cursurile de programare PHP sunt ținute de mentori care te ajută să îți descoperi calitățile, cu multă practică, cu lecții care au devenit încet, încet aplicații.

M-a susținut din prima clipă și a avut încredere că voi reuși

4. Cum ai descrie, în termeni simpli, ce înseamnă PHP Development?

PHP este un limbaj de programare, care modifică paginile web înainte de a fi trimise de pe server către browser-ul utilizatorilor. Peste 50% dintre aplicațiile web din acest moment sunt dezvoltate în PHP. Cel mai bun exemplu este Facebook. Cu alte cuvinte, PHP Development înseamnă să poți să îți construiești propriile website-uri și aplicații online de înaltă performanță.

5. Cu ce skil-uri crezi că ar trebui să pornești la drum în PHP Development?

Hard Skills: PHP, HTML, CSS, JavaScript, SQL – sunt limbaje de programare pe care trebuie să le cunoști.
Soft Skills: lucru în echipă, creativitate, o mentalitate orientată către soluții și către rezolvarea problemelor.

Programa cursului de PHP Development de la Școala informală de IT este construită pe nevoile angajatorilor. Noi am învățat exact ceea ce este necesar pentru a începe o carieră în acest nou domeniu pentru mine și majoritatea cursanților. De precizat e că la Școala informală de IT se predau la cursurile online de IT, atât limbajele de programare, cât și metodele și practicile specifice de lucru din firmele de IT. Drumul unui cursant începe de la rezolvarea unor probleme de matematică, continuă până la a înțelege cum funcționează un program și ajunge la dezvoltarea primei aplicații în cadrul școlii.

6. De la sesiunile de curs, îți amintești în mod deosebit de…

…mentorul nostru, Daniel Ianosi. M-a susținut din prima clipă și a avut încredere că voi reuși, chiar și în momentele în care eu nu mai credeam în mine. Cred că, fără mentori, cursul online de programare PHP Development nu ar fi fost la fel. Pasiunea și dedicarea lui Daniel de a ne învăța, de a da mai departe din experiența sa din domeniul IT, m-au ajutat să îmi schimb viața.

Pot să confirm, sunt reale. Sunt povești despre succes clădit pe multă muncă și dorință

7. Cum ai descrie rolul și contribuția mentorilor în viața cursantului?

E mult de spus. Am câștigat bursa Google –Udacity. Am primit acces la un curs de Front-end Developer în valoare de 3000 de dolari, și cu toate acestea, experiența nu a fost aceeași ca la Școala informală de IT. Nu era nimeni lângă mine să îmi explice de ce a apărut o eroare, de ce trebuie scris un tag anume, de ce trebuie să gândesc algoritmic. Nu era nimeni să îmi ofere suport, atunci când mi se părea că video-urile de pregătire îmi vorbesc în chineză, fiind o începătoare.

O spun cu încredere: Școala informală de IT și mentorii pe care îi aduce în fața cursanților schimbă vieți. Știu că mulți oameni se uită pe website-ul școlii și nu dau crezare poveștilor de succes. Pot să confirm, sunt reale. Sunt povești despre succes clădit pe multă muncă și dorința de a te reinventa profesional. Mentorii îți dau o direcție clară și te ajută să progresezi, nu te învață doar o lecție.

8. Cum a fost interviul de angajare?

Am avut mai multe interviuri. La primele m-am dus cu o oarecare temere, să nu fiu considerată prea „bătrână” pentru o poziție de junior. Cea mai mare frică a fost aceea că nu sunt suficient de bună să pot să îmi găsesc un job în IT. Mereu am avut așteptări mult prea mari de la mine. Văzând cerințele din anunțurile de job-uri, uneori mi se păreau că ei cer OZN-uri și că eu nu le pot oferi asta. Cu ajutorul mentorului, am prins cursaj și am devenit mai relaxată, am învățat să nu mă mai subevaluez, iar ulterior rezultatele au venit imediat.

Sfat pentru cursanți: nu renunțați ușor, ascultați sfaturile mentorilor.

Sunt mândră să o spun: sunt Software Developer. Am găsit jobul potrivit pentru mine, cu oameni răbdători, care mă ajută să mă dezvolt mai departe. Aceste două programe educaționale m-au ajutat să îmi trăiesc visul: să ajung să îmi pot face meseria cu pasiune.

10. Un sfat pentru cititorul acestui interviu…

Pentru tine, cel care citești povestea mea acum: nu mai sta pe gânduri! Aplică la cursul de programare PHP online, fii încrezător că îți vei găsi locul potrivit. Lumea este în mișcare, iar tu trebuie să te miști odată cu ea. Cea mai bună investiție este în tine și în educația ta.

Acum, după muncă, dezamăgiri și bucurii, dacă m-aș întoarce în timp, aș face totul la fel. Aș aplica din nou la Școala informală de IT.