Școala informală de IT

„Am trecut cu brio de 4 interviuri și un sistem de triere riguros la o firmă IT”

„Ca să ai succes, întâi trebuie să te îndrăgostești de munca ta”. Acest principiu i-a fost reper încă din primii pași în carieră. A vrut să vadă dacă are o reală înclinație pentru IT. La început, a fost autodidactă: s-a informat, a citit, a descoperit ce înseamnă testarea software. Știa că trebuie să aplice practic tot ceea ce învață teoretic, pentru a vedea dacă merge în direcția potrivită.

Școala Informală de IT mi-a oferit o fundație pe care intenționez să pun, rând pe rând, cărămidă cu cărămindă”.

Ea este Diana Bordean. În interviul care urmează vă împărtășește povestea ei de succes.


Uitându-mă înapoi, după patru luni de cursuri, am văzut un progres fantastic!

3. Cum a fost interacțiunea cu mentorii?

Mentorii au fost foarte deschiși să ne împărtășească din experiența lor personală, iar exemplele pe care ni le-au dat pe tot parcursul programului de pregătire au fost de un real folos. Și acum mă gândesc la unele dintre ele cu drag.

4. Ți-a rămas întipărit în minte vreun moment din cadrul sesiunilor de curs?

Îmi amintesc de momentul în care am primit chiat prima aplicație de testat. Assignment-ul era să găsim buguri. Atunci mă gândeam că mi-am greșit cariera, că nu am ce să mai caut în acel domeniu, pentru că nu vedeam nimic în neregulă. Dar uitându-mă înapoi, după patru luni de cursuri, pot spune că am văzut un progres fantastic. Abordarea la final era total diferită. A fost incredibil cum au reușit să structureze totul și să ne facă pe noi să gândim, în loc să ne ofere informația pe tavă.

5. Cea mai mare provocare?

Provocări au fost multe. Fiecare săptămână venea cu challenge-uri noi, dar îmi amintesc cu plăcere de un assignment în care trebuia să lucrăm în echipă, să împărțim o aplicație în patru, să facem un breakdown list și să scriem pentru fiecare scenariu câte un test case. Provocarea a fost să lucrăm toți după același tipar și să putem prezenta proiectul ca pe un tot unitar. Cred că a fost cea mai complexă temă și atunci mi-am dat seama cât de frumoasă poate fi profesia de Tester. Breakdown list-ul m-a făcut să-mi fac o structură la ceea ce urmează să testez și această metodă o aplic zilnic.


S-a organizat chiar o sesiune de interviu, în care cursanții au simulat interviuri de angajare

6. Ai fost pregătită pentru interviul de angajare?

La toate interviurile la care am participat mi s-au pus întrebări despre lucruri învățate deja în cadrul sesiunilor de curs. În cadrul Școlii Informale de IT s-a organizat chiar o sesiune de interviu, în care noi, cursanții, am fost puși pe rând să răspundem la genul acesta de întrebări. Ulterior, atunci când trebuia să dau un exemplu unui recruiter, îmi venea natural să fac acest lucru. Asta datorită numeroaselor exemple date de mentori, exemple provenite din viața reală și cu care se puteau face ușor asocieri.

7. Cum a evoluat cariera ta după cele patru luni de curs?

Imediat după terminarea cursului am început să testez pentru o perioadă ca freelancer. Acum lucrez într-o firmă de IT. E mult mai ușor să asimilez informații și să le clădesc peste o fundație solidă.
Școala Informală de IT mi-a oferit această fundație peste care intenționez să pun, rând pe rând, cărămidă cu cărămidă.


Un mesaj pentru cei care citesc acest interviu:

Nu vă fie frică să faceți o schimbare. Drumul e mai greu la început, dar aveți norocul să îl începeți alături de niște oameni valoroși, practicieni, nu teoreticieni. Școala Informală de IT a fost pentru mine cea mai bună investiție de dezvoltare personală și profesională.

Felicitări, Diana! Mult succes în continuare!


Scrie-ți propria poveste de succes!