Școala informală de IT

POVESTEA AcTIFF: Prima aplicație cu AI (Inteligența Artificială) pentru cinefilii TIFF, în distribuția Școlii Informale de IT

A schimbat definiția cuvântului „selfie”, reușind să revoluționeze metoda clasică de a oferi feedback. Se prezintă simplu: AcTIFF. O aplicație prin care autoportetul fotografic al unui cinefil transmite instant review-ul filmului pe care tocmai l-a văzut. În premieră la TIFF 2018, în distribuția Școlii Informale de IT, AcTIFF este o noutate în experiența iubitorilor de filme de la ediția din acest an a festivalului.

Mai multe despre aplicație, ne spune din culise Daniel Costea, în rol principal. Mentor la Școala Informală de IT, programator de peste 16 ani, cinefil dintotdeauna și omul din spatele AcTIFF, a coordonat întreg procesul de implementare a aplicației – de la o simplă idee la produs.


Îți scanezi fața și oferi feedback instant pentru filmele vizionate la TIFF 2018

1. Cum începe povestea AcTIFF?

A fost odată ca niciodată o societate bazată pe consumul de informație, în care oamenii au devenit foarte selectivi și nu mai reușeau să își mențină atenția îndelungată pe un anumit lucru. Într-o zi, a luat naștere AcTIFF. O idee simplă, transpusă într-o nouă formulă.

Formularele tradiționale de feedback (pe hârtie sau în format digital) colectează informații într-o fereastră de timp care depășește pragul pe care noi, în ziua de astăzi, suntem dispuși să îl alocăm. Aici a apărut necesitatea acestei aplicații.

La invitația organizatorilor Festivalulului Internațional de Film Transilvania (TIFF) de a face o aplicație prin implicarea absolvenților Școlii Informale de IT, colegii mei au identificat această nevoie și am hotărât împreună să transformăm soluția într-o aplicație cool.

2. Cum funcționează aplicația?

În mod experimental, aplicația va da posibilitatea utilizatorilor să își exprime opinia despre spectacolele TIFF 2018, utilizând, nici mai mult, nici mai puțin, decât propria expresie facială. Va fi suficient să îți scanezi fața pentru a oferi feedback instant pentru filmul care tocmai a rulat. Elementul de coolness și de noutate care face aplicația ușor de folosit a fost inspirat de AI (Inteligența Artificală) care permite identificarea emoțiilor prin analiza feței utilizatorului și scurtează esențial timpul în care el poate acorda un rating pentru filmele vizionate. Pe gustul „generației selfie”.

3. Din culise, câteva detalii tehnice?

Aplicația are la bază ultimele tehnologii, dintre care pot enumera: ReactJS, WebAPI 2.2, ASP.NET MVC 5. Pentru analiza feței am apelat la serviciile de Inteligență Artificială oferite de Cognitive Services de la Microsoft Azure. Funcția de analiză a feței, este în acest moment, experimentală, însă ne dorim să o finisăm într-o versiune care va fi lansată în ediția următoare.

O aplicație realizată prin implicarea absolvenților Școlii Informale de IT

4. Cine sunt oamenii implicați în echipa de proiect și care a fost motivația lor?

Echipa care a lucrat la implementarea acestei versiuni web este formată din 11 membri, predominant absolvenți ai programelor educaționale oferite de Școala Informală de IT. Având în vedere timpul foarte scurt avut la dispoziție, versiuni native ale aplicației pentru segmentul mobile (Android și IoS) sunt încă în lucru, iar acolo mai avem câțiva colegi implicați. Motivația echipei este bazată exclusiv pe energia absolvenților Școlii Informale de IT, care s-a canalizat spre realizarea unui produs modern și folositor.

5. Despre câte ore de muncă acumulate vorbim?

Timpul efectiv de dezvoltare a aplicației web a totalizat aproximativ 200 de ore (man-hours), unul foarte scurt. A mai fost nevoie, însă, de multe discuții ca să rafinăm ideea, de brainstorming, analize, implicare. Arhitectura aplicației este gândită ca un serviciu web care să fie consumat de diferite tipuri de clienți (aplicația web curentă, o aplicație de gestiune a feedback-urilor pentru administratori, aplicațiile native – care sunt în lucru).

6. Care a fost, pentru tine, cea mai faină experiență oferită de rolul pe care l-ai avut?

Faptul că am fost acolo. Rolul de Software Architect a explorat la maximum ceea ce știu și ce îmi place să fac. M-am implicat direct în toate etapele: de la specificații, devops, codare, la realizare logo sau design grafic. Sunt o persoană căreia îi place “to get the hands dirty”. Printre oameni, și nu peste oameni, pentru că eu cred că pasiunea e ceea ce ne unește pentru a face lucrurile să se întâmple.

Restul vine de la sine.

7. Un moment memorabil din timpul procesului de lucru al echipei AcTIFF?

Toate momentele de victorie. Acele momente pe care le-am simțit cu toții, când am reușit să depășim o dificultate tehnică deosebită. Pentru ele ne-am și făcut IT-iști, cred eu.

8. Câte filme vor putea fi evaluate cu ajutorul aplicației?

Aplicația AcTIFF permite acordarea de feedback pe loc sau retroactiv, pentru toate filmele care vor fi rulate în cadrul acestei ediții a  festivalului TIFF. Indiferent de locație sau de ziua rulării. Există o singură condiție: ca acel film să fi fost proiectat deja.

9. Următorul pas în dezvoltarea aplicației?

Acesta a fost doar startul. Cu toate că am început lucrul în urmă cu doar două luni, avem deja planuri ambițioase pentru următoarea ediție. Acestea vizează dezvoltarea de aplicații native pentru segmentul mobile (Android și iOS) și o nouă versiune a aplicației web.

Cum spuneam, funcționalitățile aplicației au fost implementate în mod experimental. Astfel, ne așteptăm ca funcția de scanare a feței prin activarea camerei să nu fie suportată pe toate smartphone-urile. Pentru aceste situații, la acest moment, avem o soluție alternativă, prin care utilizatorul va putea selecta ratingul dintr-o paletă predefinită de emoticoane.

Un mesaj pentru festivalierii TIFF, din partea echipei din spatele AcTIFF:

Există o linie de cod care te citește din prima. Renunță la cuvinte și arată-ne cum ai trăit filmul.  Te așteptăm pe www.actiff.ro.

Feedback-ul tău e important pentru noi. Sperăm ca aplicația AcTIFF să vă fie un companion nelipsit de la edițiile viitoare TIFF.