#5 ani de pasiune în IT au schimbat 3000 de vieți: „Un sentiment pe care nu pot să îl descriu”. Interviu cu Răzvan Voica, CEO & Co-fondator Școala informală de IT

Paula Mitran

17 ian.

Lider, mentor, trend observer, pasionat de oameni și de tehnologie, CEO al celei mai performante platforme de educație non-formală în IT din România, El este Răzvan Voica, co-fondator Școala informală de IT, cel despre care puțină lume știe că în ’87 s-a îndrăgostit pe loc de primul computer pe care l-a văzut vreodată și că atunci când și-a cumpărat unul propriu, în 2001, nu a mai ieșit 4 zile din casă de fericire: „avea un procesor AMD Duron de 800 de Mhz. Era printre cele mai performante de pe piață la ora respectivă”, își amintește.

La 13 ani și-a conceput singur prima stație de amplificare audio din primele boxe pe care le-a avut, un proces realizat așa, „ca la carte”: cu lemn tăiat la tâmplăria din cartier, cu labirintul audio pe care l-a gândit copilul de atunci ce visa să ajungă electronist. Din aceeași pasiune pe care nimeni din familia sa nu o avea, desfăcea orice echipament electronic prindea în mână, „ca să văd cum funcționează”, ne explică, zâmbind când povestește despre camera sa din copilărie, ce arăta „ca laboratorul lui Dexter din desenele animate”.

Împlinirea de atunci a devenit astăzi sentimentul pe care îl are atunci când îi întâlnește pe absolvenții Școlii informale de IT, cei care îi vorbesc despre cum li s-a schimbat destinul lor și al familiilor lor, după ce au urmat programele educaționale din cadrul școlii, cea pe care el a fondat-o împreună cu Mihai Talpoș. „Un sentiment pe care nu îl pot descrie”,  același ce apare și atunci când, după orele petrecute la cursurile lui, oamenii îi mulțumesc pentru că i-a motivat să își ducă mai departe pasiunea. La fel de împlinit se simte Răzvan, atunci când se uită la Școala informală de IT astăzi și vede rezultatul tuturor credințelor, ideilor, acțiunilor oamenilor implicați zi de zi în acest proiect, în a cărui misiune întreaga echipă din spate crede cu adevărat. O echipă cu care a sărbătorit 5 ani de pasiune în IT, în cele mai mari 6 hub-uri IT din România, alături de peste 3000 de absolvenți, 99 de mentori și peste 120 de companii partenere, mândru că Școala informală de IT este, de #5 ani, locul unde viața oamenilor se schimbă, zi de zi, în mai bine.

Răzvan, puțină lume știe despre tine că…

  • Am un cățel absolut demențial pe nume Mylo, pe care îl ador. Un teckel care tocmai a împlinit 4 ani.
  • Aplic tehnologia pentru a reduce drastic timpii de întreținere a celor două acvarii pe care le am: unul marin și unul de apă dulce. Acvaristica este unul dintre hobby-urile mele (preluat de la bunicul meu) încă din copilărie.
  • Mă declar un trend observer. Citesc zilnic toate știrile relevante din zona de tehnologie și pot purta oricând discuții elaborate pe marginea evenimentelor curente din acest domeniu.
  • Îmi organizez activitatea întotdeauna în mod iterativ. Prefer să fac, zi de zi, câte puțin din fiecare, decât să finalizez ceva mai elaborat și să risc să îmi scape unele subiecte în totalitate.

<<Din punctul lui de vedere, „cultura este principalul motor al echipelor, “firul roșu” nevăzut care ne unește și creează sinergii mai mari decât noi înșine”.>> (@Zilele Biz despre Răzvan Voica)

1. Nu mai puțin de 5 roluri în #5 ani de Școala informală de IT. De la IT, HR, Marketing, Program Management, până la nivelul întregii organizații, în calitate de CEO în prezent, ai manageriat  personal ramuri specifice din cadrul școlii pe care ai fondat-o. De ce?

Școala informală de IT mi-a adus în față toate experiențele anterioare pe care le-am avut de-a lungul anilor. Uneori, m-am întrebat dacă anumite joburi din trecut îmi vor fi vreodată de folos. Absolut toate și-au găsit materializarea în contextul creat de Școala informală de IT.

Eu am o vorbă: „Dacă nu ești dispus să înțelegi de ce MERGE ceva, atunci nu vei putea înțelege niciodată de ce NU merge”.  Am stat în fiecare rol fix atât cât am simțit că am ceva de oferit, apoi m-am desprins și am mers mai departe, lăsând alți colegi să se exprime profesional în acele roluri. În mediul de muncă din Japonia, înțeleg că aceasta este o practică standard, cu rezultate validate.

2. De #5 ani ești și mentor pentru cursanți. Cum e, pentru tine, interacțiunea directă cu oamenii din sala de curs?

Simplu: mă conectează și îmi dă pulsul organizației. Oricâte prezumții am face, să ai ocazia să stai față în față cu clientul tău, e cel mai sănătos mod de a putea intra în empatie directă cu acesta. Să îi înțelegi cu adevărat nevoile, fricile, modul de gândire, obiectivele sau orice alt parametru care te poate ajuta să identifici soluțiile cele mai bune pentru el.

3. Oamenii spun despre tine că ai „un al șaselea simț”, atunci când vine vorba de citirea și evaluarea celor din jurul tău. Cei #5 ani ce au demonstrat, atunci când te gândești la echipa care s-a format în jurul Școlii informale de IT?

Colegii antrenați în acest proiect au simțit pe pielea lor că atunci când îți pui în minte să schimbi o paradigmă, precum cea a educației, ai nevoie de timp și focus. Proiectul acesta nu este rezultanta directă a unei idei sau a unui model fix, ci a tuturor credințelor, ideilor, acțiunilor oamenilor implicați în el. Fiecare coleg cred că poate declara, fără a sta prea mult pe gânduri, că și-a pus amprenta personală în Școala informală de IT (și nu a executat mecanic niște chestiuni pe care le-au spus alții).

„Răzvan Voica, un tânăr din Cluj-Napoca, a pariat pe nevoia tot mai evidentă de programatori şi a lansat împreună cu Mihai Talpoş o şcoală informală de IT” (@ZF Live).

4. Ce înseamnă pentru tine „informal” și cum creează o diferență în educație?

M-am născut în anul 1980 și fac parte din „generația cu cheia la gât”. Am trecut printr-un sistem educațional în care am auzit în permanență cuvinte ca: „generația de sacrificiu”, „nici profesorul nu este de 10”, „colegul tău a învățat mai bine și a luat un premiu”. Am prins cele mai semnificative transformări sociale recente și a trebuit să mă adaptez încontinuu noilor norme sociale.

Pentru mine, „informal” înseamnă accesibil, prietenos, colaborativ, participativ și flexibil. Cred că întreaga societate s-a schimbat și că nimeni nu este posesorul adevărului absolut. Nici chiar profesorii, deoarece unele adevăruri s-au schimbat din temelii. Cred că „informalul” reușește să destrame niște bariere care nu fac decât să inhibe procesul natural de învățare, cel care ne solicită partea creativă, prietenoasă și în nici un fel cel bazat pe falsa competiție (cu colegii de clasă) sau pe frica de profesor, părinți și note slabe.

5. Dacă dai timpul înapoi cu #5 ani, care e primul gând care îți vine în minte?

Când mă gândesc la anul 2013, anul înființării Școlii informale de IT, am un sentiment de bucurie fantastic de mare, pe care l-am simțit în momentul în care am realizat că în mediul privat putem crea un sistem care să adere la valorile pe care le-am enumerat mai sus.

“Este societatea noastră suficient de deschisă încât să îmbrățișeze un model educațional alternativ care exista de ani buni, atât în Vestul Europei, cât și în SUA?” este întrebarea pe care ne-am adresat-o nouă, acum #5 ani.

Așa a luat naștere Școala informală de IT, în 2013, un moment esențial care ne-a adus și succesul de atunci. Școala informală de IT este astăzi cea mai performantă platformă de educație non-formală în IT din România, lider la nivel național.

6. Acum #5 ani, 5 persoane erau angajate după 4 luni ale primului program educațional. Povestește-ne despre programul pilot.

Am început cu o grupă de 13 cursanți. Am fost absolut uluiți că am reușit să ne validăm misiunea într-un timp atât de scurt. De la o lună la alta, deja vedeam transformarea cursanților în limbaj. La finele programului educațional, oamenii deja „vorbeau IT” cu toată rom-gleza tipică atașată limbajului lor. Dar transformarea mare a venit în anii care au urmat. I-am regăsit pe unii absolvenți de atunci la diverse evenimente IT, iar starea de împlinire se putea citi pe chipurile lor. Asta mi-a cauzat un sentiment de mândrie pe care nu îl pot descrie.

7. Din cei #5 ani:  o poveste de reconversie profesională a unui absolvent, care ți-a rămas întipărită în minte este…

…cea a unui cursant care a fost barista. Lucra într-un bar, știa să pregătească cafea și băuturi, dar în timpul lui liber construia din plăcere site-uri web. M-a impresionat, deoarece vorbea cu atâta pasiune despre tehnologie, încât era de-a dreptul contagios. În același timp, era absolut convins că niciodată nu va putea ajunge programator. Ca să fie tabloul complet, avea doar studii liceale la momentul respectiv.

Eu i-am pus o întrebare simplă: „— Dacă mâine dimineață când te vei trezi, vei ști 100% că toată ziua vei programa pagini sau aplicații web, ai fi fericit?”. Aproape că nu a trebuit să verbalizeze răspunsul, pentru că se vedea cum i s-a luminat fața și au început să îi sclipească ochii. I-am zis pe loc atunci să înceapă programul educațional la noi, la Școala informală de IT. Acum are deja aproape 3 ani și jumătate de când este programator web în companii de renume.

„IT-ul nu e pentru toți. Fără discriminare. Fiecare dintre voi ați avut câte 2 contracandidați. Gradul de admitere în școală a fost întotdeauna de 40%. Voi sunteți cei despre care am crezut că puteți și cred cu tărie că nu ne-am înșelat niciun moment” – Răzvan Voica, către absolvenți, la un eveniment al școlii.

8. Care a fost cea mai grea decizie, de acum #5 ani,  la momentul înființării Școlii informale de IT?

Cea mai dură decizie pe care a trebuit să o luăm a fost aceea de a implementa un proces de selecție adresat cursanților înainte de începerea studiilor. Pentru noi, a fost extrem de important să transmitem din start mesajul corect către audiențele noastre. Este un efect de domino care se generează în mod natural: cursanții care vin cu un anumit set de valori ca să învețe anumite discipline de IT complexe, puși față în față cu mentorii noștri, vor genera împreună sinergii sănătoase. Altminteri, ne-am fi rezumat strict la un context de training, ceea ce nu fost niciodată o alternativă pentru Școala informală de IT.

9. Cum a apărut, acum #5 ani, ideea procesului de selecție?

IT-ul este un domeniu care și-a făcut o publicitate extraordinară de-a lungul anilor, iar acest factor poate fi ca o lamă cu două tăișuri.
Pe de-o parte, este într-adevăr atractiv pentru perspectivele pe care le oferă, însă, pe de altă parte, poate atrage și persoane cu o motivație incompletă sau chiar greșită. Întreg mindset-ul și personalitatea unei persoane trebuie să rezoneze bine cu dinamicile acestei industrii. Exclusiv motivația financiară nu este, nici pe departe, suficientă pentru a putea avea succes în IT.

Încă de la început, misiunea noastră a fost și este aceea de a aduce în școală oameni cu potențial în IT, ce au o reală pasiune pentru tehnologie. Așa a apărut ideea care s-a validat imediat, iar astăzi, de multe ori, avem impresia că acest proces de selecție reprezintă un mecanism prin care îi protejăm pe anumiți oameni chiar de ei înșiși. Ne dorim ca cei care trec în zona aceasta să rămână în IT și să se poată trezi în fiecare dimineață motivați și provocați pozitiv de ziua ce urmează.

10. Un gând de final: care e cel mai recompensant feedback pe care îl primești, în calitate de CEO, Co-fondator și Mentor al școlii?

În calitate de CEO, ma bucur enorm de mulțumirile colegilor pe care i-am putut vreodată ajuta cu orice și vor să își exprime mulțumirea.

Din poziția de Co-fondator, cel mai bun feedback pe care îl primesc constă în invitațiile de a mă alătura unor foruri decizionale/evenimente în cadrul cărora am ocazia să stau la masă cu persoane cu care nici măcar nu aș fi visat vreodată.

Din rolul de Mentor, feedback-ul pe care l-am primit până acum a fost aproape exclusiv legat de modul în care i-am motivat pe oameni să facă anumite acțiuni benefice pentru viața lor profesională, prin care să activeze și să scoată în evidență ce au mai bun din ei.

este mesajul lui Răzvan Voica, CEO și Co-fondator Școala informală de IT, pentru tine.

Credem că ți-ar plăcea și:

Școala informală de IT, acum și la Sibiu!

Școala informală de IT, acum și la Sibiu!

Școala informală de IT dă startul înscrierilor la Sibiu, începând cu 25 iulie, pentru primele grupe de cursanți. Având experiența a peste 5000 de absolvenți la nivel național, Școala informală de IT și-a propus, după succesul dovedit în celelalte șase orașe, să pună...